1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. Mahkemeler

Mahkemeler

Ocak 1998A+A-

İHH Türkiye Sorumlusu Bülent Yıldırım Tutuklandı

İHH adlı uluslararası insani yardım teşkilatının yasal olmayan şubesini faaliyete geçirerek, silahlanma yolu ile laik, demokratik düzeni yıkarak yerine şeriat devleti kurma yönünde çalıştığı gerekçesi ile gözaltına alınıp daha sonra tutuklanan Bülent Yıldırım ve Orhan Baş Metris Cezaevi'ne gönderildi. Halen bu cezaevinde tutuklu bulunan Bülent Yıldırım ve Orhan Baş ile tutuksuz 8 arkadaşı hakkında İstanbul 4 Nolu DGM'de dava açıldı. 06.03.1997 günü saat 11.30 da ilk duruşması yapılacak davada. Bülent Yıldırım hakkında örgüt üyeliği gerekçesi ile 15 yıla kadar ve 8 sanık hakkında da yasadışı İHH adlı Örgüte yardım ve yataklık ettikleri gerekçesi ile 4.5 yıla kadar ağır hapis cezaları talep edilmekte.

27 Temmuz Beyazıt Eylemi Yargılanıyor

8 yıllık kesintisiz eğitim bahanesiyle Kur'an Kurslarının ve İHL'lerin orta kısımlarının kapatılması operasyonunu protesto etmek üzere 27 Temmuz 1997 Pazar günü Beyazıt Meydanı'nda "İHL'lerle Dayanışma Platformu" bir basın açıklaması düzenlemişti. Binlerce müslümanın katıldığı bu toplantıda yaptıkları konuşmalarla sistemin baskılarını anlatıp, müslümanların eğitim özgürlüğünün kısıtlanmasını kınayan, Abdurrahman Dilipak, Mustafa Karahasanoğlu, Hamza Türkmen ve Ali Bakaner hakkında İstanbul Cumhuriyet Savcısı tarafından "eylem organize etmek" suçlamasıyla dava açıldı. MGK dayatmaları ve BÇG'nin brifingleriyle ülke halkının sindirilmeye çalışıldığı bir dönemde kitlesel bir katılımla gerçekleştirilen bu basın açıklaması, ülke sathında cuntaya karşı bir direniş ruhu oluşturmuş ve bu eylemlerin akabinden 3 bine yakın müslüman gözaltına alınmıştı. Tarihi bir misyon oluşturan 27 Temmuz 1997'de Beyazıt'ta İHL'lerle Dayanışma Platformu'nun düzenlediği Basın Toplantısı hatiplerinin yargılanacağı ilk duruşma, 17. 02.1998 tarihinde Sultanahmet 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılacak.

Rıdvan Kaya ve Burhan Kavuncu'nun Davası

İsrail Dışişleri Bakanı Devid Levi'nin Türkiye'ye gelişini bir basın toplantısıyla kınayan Rıdvan Kaya ve Burhan Kavuncu'nun davasına Beyoğlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 17 Aralık'ta devam edildi. Yazar Burhan Kavuncu ve avukatı duruşmada söz alarak"... bant çözümlerinin eksik ve hatalı yapıldığını ve bu nedenle anlam bütünlüğünün bozulduğundan bahisle, basın toplantısındaki konuşmaların bant çözümlerinin yeniden yapılması..." talebinde dulundular. Bu talebi yerinde bulan mahkeme heyeti bant çözümlerinin yeniden yapılmasına karar vererek duruşmayı 18.02.1998 saat 10'a bıraktı.

Bilindiği gibi her iki yazar hakkında da İsrail Dışişleri Bakanı'nın Türkiye'ye gelişini protesto etmek için T. Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde Nisan ayı başında yaptıkları basın toplantısında "devletin askeri ve emniyet muhafaza kuvvetlerini açıkça tahkir ve tezyif ettikleri..." gerekçesiyle dava açılmıştı.

Mehmet Yaşasın ve Arkadaşlarının Davası

Mehmet Yaşasın ve arkadaşları ile ilgili davaya 08.12.1997 tarihinde Diyarbakır 4 Nolu DGM'de devam edildi. Duruşmada Cumhuriyet Savcısı 19 müslüman hakkında idama varan ağır cezalar talep etti. Savcı, müslümanlardan Emin Tenşi. Orhan Tektekin, Abdullah Deniz, Vahdettin Edebali, Selçuk Atasoy, Gülsan Aydın, Mehmet Tarduş, Eyüp Bozkurt, M. Beşir Toprak, İrfan Aydın ve Hasan Gezer hakkında TCK 146/1 Md. gereği idam. Mehmet Yaşasın hakkında TCK 168/1 Md. gereği örgütte özel göreve haiz olduğu iddiasıyla 22.5 yıl ve diğer 7 müslüman hakkında da 15 yıl ağır hapis cezası talebinde bulundu. Savcının bu mütalaasına karşı savunmalarını hazırlamak üzere müslümanların vekilleri süre istedi. Bu nedenle mahkeme duruşmaya 10.02.1998 tarihine bırakıldı. 28 Şubat kararları sonrası mahkemeler müslümanlara ağır cezalar verme eğilimine girdikleri için bu mahkemenin sonucu da merakla bekleniyor.

İslami Hareket Ana Davası

İstanbul 3 Nolu DGM'de 19 Aralık günü devam edilen duruşmada, mahkemeye Hüsnü Yazgan hakkındaki iddiaları çürütecek belgeler gelmesine rağmen, yine de tahliye kararı çıkmadı. 1993 yılından bu yana devam eden bu davanın bundan sonra nasıl bir seyir takip edeceği merak konusu.

Duruşma 27.02.1998 saat 13'e bırakıldı.

Ali Çakmak ve Arkadaşlarının Davası

8 yıllık kesintisiz eğitimi protesto ettikleri gerekçesi ile gözaltına alınarak tutuklanan Ali Çakmak, İ. Hakkı Ulutaş, Faruk Yıldırım ve Tekin Aygün'ün duruşmalarına 15.01.1998 günü saat 12'de devam edilecek. Aynı suçlamadan 4 müslüman da halen Metris Cezaevinde tutuklu bulunuyor.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR