1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. Mahkemeler

Mahkemeler

Mart 1997A+A-

Yargıtay'dan Ceza Onayı

Van'da tutuklanarak Diyarbakır DGM'de yargılanan ve Hizbullah-Menzil örgütüne üyelik suçundan TCK 168/2 md. gereği haklarında 12 yıl 6 ay hapis cezası verilen ve Sait Değer, Mehmet Kamaç, Yılmaz Keyfi, Yılmaz Günay ve Muhammed İsimli 5 müslümanın cezaları 27. 2. 1997 tarihinde Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından onaylandı. Laik dikta düzeni tarafından cezalandırılan kardeşlerimizi tebrik ediyor, İslam'ı hakim kılma mücadelesinin bundan sonraki safhalarında başarılar diliyoruz.

İslami Hareket Davasında 6 Müebbet

İstanbul 5 Nolu DGM'de 18. 2. 1997 karara bağlanan İslami Hareket davasında Sabri Aktaş, Murat Bilen, İdris Yağmur, Velid Bilen (Yusuf oğlu), Velid Bilen (Şükrü oğlu), İbrahim Günaydın adlı müslümanlar müebbet hapis cezasına çarptırılırken aynı davadan tutuksuz yargılanmakta olan Sabiha Aktaş beraat etti. Bilindiği gibi bu müslümanlardan Sabri Aktaş, Sabiha Aktaş, Murat Bilen ve Velid Bilen 19 Mart 1993 günü Şirinevler'de iftar saatinde Mevlüt Demir'in, polisler tarafından şehid edildiği operasyonlar sırasında tutuklanmışlardı. İdris Yağmur ise 5 Kasım 1993 tarihinde Merter operasyonunda yaralı olarak yakalanmıştı. Bu operasyonda Abdullah Bilen, Ali Karaman ve Hüseyin Temurcu polisle girilen çatışmada şehid edilmişlerdi. İbrahim Günaydın ise Merter olayı olarak bilinen bu olaydan bir yıl sonra aynı operasyonla ilgili olarak yakalanmıştı. Bu dosyaya daha sonra gözlem altına alınıp tutuklanan Velit Bilen (Şükrü oğlu) de eklendi.

Yaklaşık üç yıldır süren bu dava dosyasından yargısız infaz sonucu şehid edilen dört müslümanın dosyası tefrik edildi. Çünkü yargısız infazların yasallaşan devlet terörünün bir parçası olduğu bir ortamda polisin görevini yerine getirdiği yargısı tüm devlet kurumları gibi mahkemelerde de hakimdi. Onun için savcılar katiller aleyhine dava açma gereği bile duymamıştı.

Terörle Mücadele Şubesi de günlerce yapılan İşkenceler neticesinde hazırlanan tutanakların en büyük delil olduğu bu dava sonucunda bir çok silahlı eylemin faili olmakla suçlanan 6 müslüman hakkında laik anayasal düzeni silah zoru ile değiştirip yerine Kur'an'a dayalı İslami bir devlet kurmaya teşebbüs etmek suçundan TCK 1 46/1. madde gereği önce ölüm cezasına, daha sonra TCK 59. madde uygulanmak suretiyle müebbet ağır hapis cezasına mahkumiyet, 6 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen Şehid Abdullah Bilen'in eşi Sabiha Aktaş'ın ise beraatine dair DGM'nin kararı tutsak müslümanlar tarafından tekbir ve sloganlarla karşıladı. "Allahü Ekber" ve "İslami hareket engellenemez" sesleri ile duruşma salonundan çıkartılan müslümanların soğukkanlı oldukları görüldü. Egemenlerin ağır cezaları karşısında izzetli tavır sergileyen tutsak kardeşlerimizi tebrik ederiz...

İslami Hareket Ana Davası

5 Mart 1 997 saat 14.00'de İstanbul 3. Nolu DGM'de görülecek olan dava ile İzmir DGM'de görülen, İrfan Çağrıcı, Tamer Aslan, Ziver Kartal, Çevriye Şen, İhsan Deniz, Mehmet Emin Baş, Mehmet Salih Yıldız, Feyzullah Oktay, Mehmet Salih Taymur ve Necdet Ari'nin sanık olarak yargılandıkları dava birleştirildi. Bu davada artık İstanbul 3 Nolu DGM'de görülmekte olan İslami Hareket Ana Davası ile birlikte görülecek.

Birbirinin tekrarı olan dosyalarla iyice kabaran bu davanın bundan sonra nasıl bir seyir izleyeceği bütünüyle belirsiz gözüküyor.

Ceyşullah Davası

Ceyşullah adlı örgüt adına Yahudi asıllı bir işadamını kaçırdıkları iddiasıyla haklarında dava açılan müslümanların yargılanmalarına 28. 02. 1997 tarihinde İstanbul 6 No'lu DGM'de başlandı. Orhan Söyler, Hüseyin Ustaoğlu ve Kenan Kusanı'ın tutuklu olarak yargılandığı davada Ercan Demir, Selim Yeter ve Abdurrahman Gökmen ise gıyabi tutuklu olarak yargılanıyor. Duruşmaya gelmeyen Celal İskender'in ise mahkeme tutuklanmasına karar verdi.

27. 02. 1997 tarihli ilk celsede sanıkların ifadeleri alındı. Sanıklar Ceyşullah adlı bir örgütle ilişkili olmadıklarını Üsküdar'da gözetim altına alınan bazı müslümanlarla aralarında paralellik kurularak kendilerine böyle bir örgüt isminin emniyetçe verildiğini söylediler. Ve suçlamaları reddettiler. Duruşma kaçırılan İshak Manisa'nın ifadesinin alınması için 15. 05. 1997 saat 11. 00'a bırakıldı.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR