1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. Mahkemeler

Mahkemeler

Temmuz 1996A+A-

İslami Hareket Ana Davasında Skandal

5 Haziran günü İstanbul 3 nolu DGM'de devam edilen İslami Hareket ana davasında hukuki bir skandal yaşandı. Mahkeme İran İslam Devrimi muhalifi ve İran'a karşı terörist faaliyetlerde bulunan Halkın Mücahitleri adlı örgüt tarafından tanzim edilerek mahkemeye sunulan belgeyi resmi belge kabul etti. Bu yolla da dava sanıkları tarafından öldürüldüğü iddia edilen A. Ekber Gorbani'nin devrim nikahlı eşi olduğu yolunda tanzim edilen belge ile Cemile İslami'nin davaya müdahil olarak katılmasına karar verildi.

Sanık avukatları mahkemenin bu kararını skandal olarak değerlendirdiler ve bu kararla mahkemenin, İran'da yasadışı olan bir terör örgütünün Türkiye nezdinde meşrulaştırılmış olacağını belirttiler.

Daha sonra dava dosyasını incelemeye alan mahkeme, muhtemelen karar verilmek üzere duruşmayı 2 Ağustos saat 10.15'e bıraktı. Karar verilme ihtimali dolayısıyla kalabalık bir dinleyici topluluğunun duruşmaya katılacağı sanılıyor.

Yazar Mehmet Pamak Yine Yargı Önünde

11.6.1996 günü yazar Mehmet Pamak bir yazısından dolayı İst. 5 Nolu DGM'de yargı önüne çıkarıldı. Yazısının suç unsuru taşımadığını belirten Pamak hazırladığı yazılı savunmayı mahkeme huzurunda tekrar etti.

Mahkeme bazı eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 3.9.1996 tarihine bıraktı.

Ayrıca yazar Mehmet Pamak'ın Abdi İpekçi Spor salonunda şehitler gecesinde yaptığı konuşmadan dolayı İstanbul 4 Nolu DGM'de 26.6.96 tarihinde yargılanmasına devam edildi. Bu duruşma da bazı eksikliklerin tamamlanması açısından 14 Ağustos saat 15.00'e bırakıldı.

Sivas Davası Yargıtay Önünde

Kamuoyunda Sivas Davası olarak bilinen ve pek çok müslümanın yargılanarak mahkum edildiği dava, temyiz edilmiş olduğundan dolayı Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde 6 Haziran 1996 günü duruşmalı olarak görüldü. Sanık avukatlarının temyiz gerekçelerini dinleyen Mahkeme yasal zorunluluktan dolayı müdahil vekillerini duruşmaya almadı.

Bilindiği gibi bu davadan 3 ila 15 yıl arasında değişen hapis cezaları ile pek çok müslüman sanık mahkum edilmişti. Yargıtay 10 Ekim 1996 tarihinde kararını açıklayacak.

Tahir Gül ve Muhammet Şerbetçi'ye Yine Tahliye Yok

İstanbul 4 nolu DGM'de 24.6.1996 günü devam edilen duruşmada, bazı sanıkların Terörle Mücadele Kanunu çerçevesinde ek ifadelerinin alınması için duruşma tehir edildi. Sanık avukatlarının tahliye taleplerini reddeden mahkeme duruşmayı 9.8.1996 saat 10.00'a bıraktı.

Dergimiz Hak Söz'e Dava

Dergimizin 62. sayısında çıkan iki yazıdan dolayı Sahibi Hamza Türkmen ve Yazı İşleri Müdürü Yılmaz Çakır hakkında Terörle Mücadele Kanunu'nun 6. ve TCK 312/2 maddelerine muhalefetten dolayı dava açıldı.

"Çiğnenen Onurundur, Onuruna Sahip Çık: Siyonist Zulme Karşı Sesini Yükselt" başlıklı yazıdan dolayı TCK 312/2 maddesine muhalefetten dolayı hapis cezası istemi ve "MGK'nın Yeni Bakanı ve Sistemin korkulu Rüyası: Cezaevleri" başlıklı yazıdan TMK 6. Maddesi gereği para cezası talebi ile Hamza Türkmen ve Yılmaz Çakır hakkında dava açıldı.

İstanbul 5 nolu DGM'de görülecek olan davanın ilk duruşması 27.8.1996 saat 9.05'te yapılacak.

Avukat Hüsnü Yazgan'ın Davası Yaklaşık Dokuz Aydır Açılmadı

Üsküdar'da yakalanan bazı müslümanlarla ilgili operasyon neticesi Merter'de Kasım 1995 tarihinde gözaltına alınan Av. Hüsnü Yazgan hala yargı önüne çıkarılmadı. Yaklaşık 9 aydır davanın neden açılmadığına bir anlam veremeyen hukukçular, bağımsız olduğu söylenen mahkemelerin keyfi davranarak, davanın açılmasını geciktirdiğini, bu yolla tutukluların daha yargılama aşamasından önce cezalandırıldıklarını belirttiler.

Yazar Mustafa Çelik'e Mahkûmiyet

"İslami Hareket Fıkhı" isimli kitabında "halkı, sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik" ettiği iddiası ile İstanbul 1 No'lu DGM'de görülen davası sonuçlandı. Yazar Mustafa Çelik TCK 312/2'ye muhalefetten 2 yıl hapis cezasına, yayıncı Ahmet Altıntepe ise 4 milyon lira para cezasına çarptırıldı. Mustafa Çelik'in cezası tecil edildi.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR