1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. Mahkemeler

Mahkemeler

Haziran 1996A+A-

Yargıtay'dan Bozma Savcı'dan Ceza Talebi

Yeni Yeryüzü Dergisi'yle ilgili olarak TMY 8. maddeden açılmış olan bir dava, söz konusu maddede yapılan yeni düzenlemeyle birlikte Yargıtay tarafından bozularak görevli mahkemeye gönderilmişti. 3 Mayıs 1996 tarihinde 5 No'lu DGM'de yapılan duruşmada DGM savcısı, "bölücülük propagandasının sabit olduğunu" iddia ederek, Yargıtay'ın bozma kararına rağmen, yargılanmakta olan Ahmet Mayalı hakkında cezalandırma talep etti. Sanık avukatının, savunma hazırlamak için mühlet İstemesi üzerine dava 11 Temmuz 1996 tarihine bırakıldı.

Düzce Hizbullah Davası'nda Üç İdam Kararı

Ankara 2 No'lu DGM'de 6 Mayıs 1996 tarihinde devam edilen davada sanık avukatları, son savunmalarını yaptılar. Daha sonra mahkeme, Hasan Aşar, Cengiz Çelik ve Güngör Gök adlı müslümanlar için idam kararı verdi. Diğer sanıklardan Yılmaz Demirtaş, Halil Kurt, Hayri Yıldırım, Cengiz Aksoy, Durmuş Dinç, Mehmet Dinç, Abdülhamit Taştan ve Yusuf Dayar isimli müslümanların her birine ise Hizbullah örgütüne yardım ve yataklıktan 4,5 yıl hapis cezası verildi. Kararı tekbirler ve sloganlarla karşılayan müslümanlar, bu tavırlarıyla düzenin mahkemelerinin müslümanları yıldıramayacağını bir kez daha haykırdılar.

Yazarımız Rıdvan Kaya'nın Yargılanmasına Devam Edildi

Dergimiz yazarlarından Rıdvan Kaya ile M. Ali Bilici ve Zübeyir Gümüş'ün tutuksuz yargılandığı davaya 13 Mayıs 1996 tarihinde İstanbul 4 No'lu DGM'de devam edildi. Daha evvel kendilerine savunma yapmaları için süre verilen sanık avukatları duruşma günü yargılamaların uzaması dolayısıyla duruşmaya giremediler. Savunma için mahkemece avukatlara yeniden süre verildi. Bu nedenle duruşma 10 Temmuz 1996, saat 9.25'e bırakıldı.

Burhan Kavuncu'ya Bir Beraat, Bir Mahkûmiyet

Daha önce TMY'nın 8. maddesine muhalefetten 5 ay hapis, 80 milyon TL. para cezasına çarptırılan Burhan Kavuncu hakkında verilen bu karar, söz konusu maddede yapılan düzenleme sonrasında Yargıtay tarafından bozularak İstanbul DGM'ye gönderildi. 13 Mayıs 1996 tarihinde yapılan duruşma sonunda Kavuncu'nun beraatine karar verildi.

Y. Yeryüzü Dergisi'nde yayınlanan "Savaşa Laikler Gitsin" başlıklı yazıdan dolayı önce DGM'de, sonra Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde açılan bir başka dava ise, Burhan Kavuncu hakkında verilen iki aylık hapis cezası ile sonuçlandı. Duruşma, 21 Mayıs 1996 tarihinde Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde görüldü. TCK 155. maddesine muhalefet ederek "halkı askerlikten soğuttuğu" gerekçesiyle yargılanan Kavuncu'nun aldığı hapis cezası paraya çevrildi.

Bursa İslami Hareket Davası

Bursa İslami Hareket davasında tutuklu bulunan Yılmaz Yüksektepe ve Halil İbrahim Çizmecinin İstanbul 3 No'lu DGM'de 15 Mayıs 1996 tarihinde görülen davasında tahliye talepleri reddedildi. Duruşma 12 Temmuz 1996, saat 10.30'a bırakıldı.

Çevriye Şen Tutuklandı

İslami Hareket Örgütü üyesi olduğu iddiası ile bir süre önce vurularak gözaltına alınan ve daha sonra da tutuklanan Tamer Aslan'ın eşi Çevriye Şen 9 Mayıs 1996 günü Bandırma Cezaevi'nde eşini ziyaretten döndükten sonra gözaltına alındı ve 22 Mayıs 1996 tarihinde çıkarıldığı DGM tarafından tutuklandı. Önce Bayrampaşa Cezaevi'ne gönderilen Çevriye Şen buradan İzmir'e sevk edildi.

Abdülhamit Çelik Tahliye Edildi

Aksaray'da İranlı iki muhalifin öldürülmesiyle ilgili olarak İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada yargılanmakta olan Selam Gazetesi Dağıtım Sorumlusu Abdülhamit Çelik tahliye edildi. 22 Mayıs 1996 tarihinde yapılan ilk duruşmada tahliye edilen Çelik'in avukatı yaptığı savunmada "müvekkilinin yoğun işkenceler altında sorgulamasının yapıldığını ve bizzat polis tarafından götürüldüğü Adli Tıp'tan işkence gördüğüne dair 5 günlük rapor verildiğini" ifade etti. Müvekkilinin olayla ilgisinin çok dolaylı yollardan kurulmaya çalışıldığını belirten Çelik'in avukatı, müvekkilinin tahliyesini talep etti. Tahliye talebini kabul eden mahkeme heyeti, davayı 17 Haziran 1996 tarihine erteledi.

Sabri Aktaş ve Arkadaşları'nın Davası Sürüyor

İstanbul 5 No'lu DGM'de 23 Mayıs 1996 tarihinde devam edilen duruşmada sanık avukatlarına savunmalarını hazırlamaları için süre verildi. Bu dava sanıklarının hepsi için savcı idam talebinde bulunmuştu. Halen Sabri Aktaş, Velid Bilen, İdris Yağmur, Velid Bilen, Murat Bilen ve İbrahim Günaydın bu davadan tutuklu bulunuyor. Sanık avukatlarının savunmalarını yapmaları beklenen duruşma 23 Temmuz 1996, saat 10.35'e bırakıldı.

Selam Gazetesi'ne Kapatma Cezası

Selam Gazetesi hakkında 1 No'lu DGM tarafından verilen bir aylık kapatma cezası, Yargıtay tarafından onaylandı. Yayınlanan bir yazıda TCK 312. maddesine muhalefet edildiği gerekçesiyle açılan davada verilen kararın onaylanması üzerine Selam Gazetesi, 14 Mayıs 1996 tarihinden itibaren bir ay süreyle kapatma cezasına çarptırılmış oldu.

İmam Mehmet Atasoy'a Tahliye

Kurban Bayramı namazında İsrail'in Lübnan'a karşı giriştiği saldırıyı ve TC-İsrail işbirliği anlaşmasını protesto eden bir konuşma yapan Adana'nın Kozan ilçesi Merkez Camii imamı Mehmet Atasoy gözaltına alınmış ve tutuklanarak cezaevine konulmuştu. Atasoy, Mayıs ayı içerisinde çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuksuz olarak yargılanmasına karar verilerek tahliye edildi.

İslami Hareket Ana Davası

Ekrem Baytap, M. Ali Şeker, ve M. Zeki Yıldırım'ın tutuklu olarak yargılanmalarına 5 Haziran 1996 tarihinde saat 14.30'da devam edilecek. Daha evvel sanık avukatları savunmalarını yapmalarına rağmen, bazı tutuksuz sanıkların ek ifadelerinin alınması için mahkeme karar vermemişti.

Sivas Davası Yargıtay'da

Sivas olayları davası ile ilgili Ankara DGM karar vermiş ve savunma avukatları haklarında mahkumiyet kararı verilen sanıklar için kararı temyiz etmişlerdi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi 6 Haziran 1996 sabah saat 9.00'da duruşmalı olarak temyiz gerekçelerini inceleyecek. Yine İstanbul ve değişik bölgelerden çok sayıda avukatın sanık müvekkilleri ile ilgili temyiz gerekçelerini Yargıtay önünde dile getirmeleri bekleniyor. Bilindiği gibi Aziz Nesin ve Pir Sultan Abdal şenlik tertip-çilerinin tahriki ile meydana gelen olaylar neticesinde çok sayıda müslüman haksız olarak gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Halen 20'nin üzerinde Sivaslı müslüman Kırşehir Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor.

Mayıs Sayımız Toplatıldı

TC-İsrail İşbirliği anlaşmasını ve bu anlaşmaya karşı Türkiyeli müslümanların tepkisini yansıtarak kapak konusu yaptığımız Mayıs sayımız hakkında İstanbul 5 No'lu DGM tarafından toplatma kararı verildi.

Yaşadığımız coğrafya dün olduğu gibi, bugün de Siyonist zulme karşı çıkmanın bedel ödemeyi gerektirdiği bir bölge haline gelmiştir, Bu kavrayışla, dergimizin 62. sayısında gündeme getirdiğimiz "Burası Türkiye! İsrail'den Farkı Ne!"şeklindeki sorumuza rejim tarafından bizi haklı çıkartan bir cevap geldi.

Toplatma kararına gerekçe olan "Çiğnenen Onurundur! Onuruna Sahip Çık! Siyonist Zulme Karşı Sesini Yükselt!" başlıklı yazıda "halkın din ve mezhep farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik edildiği" ve "MGK'nın Yeni Bakanı ve Sistemin Korkulu Rüyası: Cezaevleri" başlığını taşıyan yazıda ise "Terörle Mücadele Yasası'nın 7. maddesine muhalefet edildiği iddia edilmiştir.

Toplatma kararına dergimiz tarafından "Siyonizme karşı çıkmanın halkı birbirine karşı kışkırtmak oluşmadığı" ve kamuya mal olmuş bilgiler dahilinde "Cezaevlerindeki insan haklan ihlallerini dile getirmenin suç teşkil etmeyeceği" savunmasıyla itiraz edilmiştir.

Müslüman kamuoyu gerçekte kimin halklar arasında kin ve nefret tohumları ekmekte olduğunu ve bölge halklarının geleceğini siyonist-emperyalist emellere peşkeş çektiğini çok iyi bilmektedir. Ayrıca devletin cezaevlerinde siyasi tutsaklara karşı uygulamakta olduğu baskı-sindirme politikasını ve tutsak yakınları başta olmak üzere, duyarlı kamuoyunda sürmekte olan tedirgin bekleyişi dile getirmenin zaten konumu ve icraatları herkesçe malum olan bir takım' şahısları hedef gösterme olarak yorumlaması da TC hukukunun açık bir çelişkisidir.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR