1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. Keşmir'de Savaşın Şiddeti Artıyor

Keşmir'de Savaşın Şiddeti Artıyor

Haziran 1999A+A-

Keşmir'de son zamanlarda meydana gelen çatışmalar Hindistan'la Pakistan'ı neredeyse savaşın eşiğine getirmiş bulunuyor. Hint güçlerinin ağır silahlarla müslüman gerillalara saldırması çatışmaların vehametini daha da artırıyor. Uçakların ve ağır topların kullanıldığı çatışmalarda bölgenin dağlık ve ağaçlık olmasından yararlanan müslüman gerillalar Hint güçlerine ağır kayıplar verdirdiler. Gerillaların Hint kuvvetlerine bağlı bir uçağı düşürdükleri ve düşürülen uçaktan kurtulmayı başaran pilotu esir ettikleri belirtiliyor.

Diğer taraftan Hint ordusuna karşı kısmi başarılar elde eden gerillaların Hint güçlerinin elinde bulunan bazı bölgeleri ele geçirdikleri ve Hindistan'ın onca çabasına rağmen söz konusu bölgeleri geri alamadığı kaydediliyor.

Diğer taraftan Pakistan'ın esir pilotlardan birini öldürmesi nedeniyle iki ülke arasındaki ilişkiler iyice gerilmiş bulunuyor. Hindistan ise Pakistan desteğinin olmadan gerillaların Hini topraklarına sızmasının mümkün olmadığını iddia ediyor.

Yaşanan çatışmaların yoğunluğundan dolayı Hindistan'ın Keşmir'de bulunan Serinagar havaalanını kapattığı ve kendi sınırları içine sızan 600 gerillayı "temizleme operasyonuma giriştiği belirtiliyor. Pakistan sınırına binlerce askerini yığan Hindistan, nükleer ve kimyasal da dahil olmak üzere her türlü silahı kullanabileceğini söylemişti.

Son yılların en şiddetli çatışması

Mevcut çatışmaların bölgede Hindistan'la Pakistan arasında 1971 yılında meydana gelen savaştan bu yana meydana gelen çatışmaların en şiddetlisi olduğu ifade ediliyor. Uzun yıllar sonra Hindistan'ın çatışmalarda ilk defa uçak kullanması bölgedeki gerilimi tırmandıran en önemli unsurlardan biri.

Pakistan, Hindistan'ın yaptığı bombardıman sırasında 10 Pakistanlı öğrencinin öldürüldüğünü duyururken Hindistan ise Pakistan tarafından esir alınan askerlerin işkenceyle öldürüldüğünü iddia ediyor.

Öte yandan Pakistan yaptığı bir açıklamayla Hindistan'ı kendi topraklarına yönelik bombardımanda bulunmaması yönünde uyardı. Hindistan ise Pakistan'ın yaptığı bu açıklamaları kabul etmiyor. Bu ülke bombardıman ve askeri operasyonların tamamen kendi toprakları içerisinde bulunan Keşmir'e yönelik olduğunu ileri sürüyor. Pakistan'ın saldırı iddiaları ise daha çok Keşmir'in Pakistan'da kalan bölümüyle sınırlı.

İki ülke aralarında yapılması düşünülen barış görüşmelerine hazır olduğunu ifade eden açıklamalarda bulunmalarına rağmen bu yönde bir çaba iki tarafta da görülmüyor.

Hindistan'ın Keşmirli gerillalara yönelik suçlamalarından birisi de bölgeye Afganistan'dan sızmaların olduğu şeklinde. Özellikle uçaklardan birinin stinger füzesiyle düşürülmesi bu yönde suçlamaların yapılmasına neden oluyor.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR