1. YAZARLAR

  2. Kudüs Dergisi

  3. İslam Dünyasından Haberler -Nisan-

İslam Dünyasından Haberler -Nisan-

Haziran 2003A+A-

1 Nisan 2003

İsrail; ABD Sözünü Tuttu: İsrail Başbakanı Ariel Şaron, ABD'nin Irak füzelerinin Irak'ın batısından İsrail'e fırlatılmasını önlemek için verdiği bütün sözleri tuttuğunu söyledi. ABD'nin verdiği sözleri tutmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Şaron, İsrail parlamentosu Knesset'in Savunma ve Dışişleri Komisyonunda yaptığı konuşmada, "ABD, Irak'ın batısıyla ilgili İsrail'e verdiği sözleri tuttu" dedi.

İşgalciler Netanya Eylemcisinin Evini Yıktı: Siyonist İsrail askerleri, Netanya'daki istişhad eylemini düzenleyen Filistinli direnişçinin ailesinin evini yıktı.

İsrail'den Abbas'a İntifadayı Bitirmek İçin İki Ay Süre: İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom, müstakbel Filistin Başbakanı Mahmud Abbas'ın 'terörist gruplar' diye tanımladığı direniş hareketlerine karşı kararlı adımlar atması için iki ay süre tanıdı. Abbas yaptığı açıklamalarda intifadayı durdurma sözü vermiş, Siyonist İsrail yönetimi de Abbas'ın başbakanlığını memnuniyetle karşılamıştı.

2 Nisan 2003

İsrail Ordusu Tulkarim'e Girdi: İsrail işgal ordusunun Batı Şeria'daki Tulkarim mülteci kampına operasyon düzenlediği bildirildi. İki helikopter desteğindeki İsrail zırhlı birliğinin sabah saatlerinde kampa girerek makineli tüfek ateşi eşliğinde ilerlediği, helikopterlerin de bazı hedeflere karşı roket fırlattığı açıklandı. Askeri kaynaklar, operasyonun Filistinli eylemcileri ele geçirmek için düzenlendiğini kaydetti. Operasyonda ölü ya da yaralı olmadığı bildirildi. Öte yandan İsrail işgal ordusu, El Halil'de, Filistin lideri Yaser Arafat'ın lideri olduğu El Fetih'e yakın silahlı bir örgütün mensubu olan bir Filistinlinin evini bu sabah yıktı.

3 Nisan 2003

İsrail Mülteci Kampını Bastı; İki Şehid: Görgü tanıkları, 25 kadar İsrail tankıyla birkaç buldozerin, akşam geç saatlerde Refah kenti yakınındaki mülteci kampına girdiğini söylediler. Direnişçi Filistinlilerle işgal askerleri arasında çatışma çıktığı belirtildi. Bir Apaçi helikopterinden açıla ateş sonucu bir Filistinlinin şehid olduğu belirtildi. Askerlerle Filistinliler arasındaki çatışmada bir Filistinlinin daha şehid olduğu ve 9 kişinin de yaralandığı kaydedildi.

4 Nisan 2003

İsrail Saldırılarının Mart Bilançosu; 101 Şehid, 648 Yaralı: Filistin Sağlık Enformasyon Dairesi tarafından hazırlanan bir rapora göre; İsrail işgal güçlerinin Mart 2003 içinde gerçekleştirdikleri saldırılarda 101 Filistinli şehid edilirken, 648 Filistinli de yaralandı.

Rapora göre, İsrail işgal güçleri Mart ayı içinde Filistinlilere yönelik olarak beş büyük katliam gerçekleştirdiler. Bunlar Bureyc, Nuseyrat, Tamun, Cenin, Cibaliya ve Beyti Lahiya katliamlarıydı. Bu katliamlarda toplam 42 kişi şehid oldu, 201 kişi de yaralandı.

Filistin'de Irak Halkına Destek Gösterileri: Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas'ın çağrısıyla bugün Cuma namazı çıkışı on binlerce Filistinli, emperyalist ve Siyonist saldırganlık altındaki Irak halkına destek olmak için yürüdü.

5 Nisan 2003

Hamas İki Tank İmha Etti: Siyonist işgal ordusu, onlarca tank ve helikopter desteğinde Gazze'nin orta kesiminde yer alan el-Nusayrat mülteci kampına baskın düzenledi. İşgalcilerle Filistinli direnişçiler arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Hamas'tan yapılan açıklamada işgalcilere ait bir tankın İzzeddin Kassam birliklerince tamamen imha edildiği bildirildi. Çatışmalarda, 8 Filistinli bir de Siyonist asker yaralandı. Hamas el-Nusayrat baskınına misilleme olarak İsrail işgalindeki Betsarim bölgesine Kassam-1 roketleri fırlattı. Ayrıca Hamas, el-Hasayine bölgesinde de bir tankı daha tahrip ettiklerini açıkladı.

6 Nisan 2003

Filistinli Çocuğa Tuzak: Nablus'ta Ömer Zubab Felih adlı 13 yaşındaki bir çocuk işgalciler tarafından bırakılan bir maddenin elinde patlaması sonucu ağır şekilde yaralandı.

7 Nisan 2003

Refah'ta İki Filistinli Yaralandı: Gazze'nin güneyinde yer alan Refah şehri yakınlarında bulunan işgal kuvvetlerine ait askeri gözetleme kulelerinden hiçbir sebep yokken meskun evlere doğru ateş edildi. Saldırı sebebiyle biri 75 yaşında diğeri 30 yaşında iki Filistinli yaralandı. İşgal güçleri dün de Refah şehrinin içine girerek bir Filistinlinin evini yıkmışlardı.

Han Yunus'ta Bir İşgalci Asker Vuruldu: Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin askeri kanadı durumundaki Ebu Ali Mustafa Tugayları tarafından yapılan açıklamada Gazze'nin Han Yunus kasabası yakınında yer alan et-Tufah geçiş kapısında bir işgalci askerin bu sabah erken saatlerde pusuya düşürülerek vurulduğu bildirildi.

Faruk El Şara; "İddiaların Arkasında İsrail Var": Suriye Dışişleri Bakanı Faruk El Şara, ABD'nin Suriye'ye yönelik suçlamalarının arkasında İsrail'in olduğunu söyledi.

8 Nisan 2003

Siyonist İşgalciler, İki Filistinliyi Şehid Etti: Filistinli yetkililer, İsrail özel birliklerine mensup bir Siyonist'in kılık değiştirerek sızdığı Batı Yakası'nda Fetih hareketi üyesi bir Filistinliyi şehid ettiğini açıkladı.

Öte yandan Nablus'a baskın düzenleyen işgal güçleri, Bedir Yasin (25) adlı bir Filistinli genci evinin önünde şehid etti. Çıkan olaylarda 3 Filistinli de yaralandı.

Refah kentinde ise Siyonist askerlerin halka rasgele ateş açması sonucu en az iki Filistinli yaralandı.

Diğer taraftan Han Yunus'ta Filistinli direnişçiler bir işgal askerini yaraladı.

Siyonist Vahşet; 7 Şehid, 48 Yaralı: İşgalciler, Gazze'nin Zeytun mahallesinde, Hamas'ın önde gelen komutanlarından 33 yaşındaki Sa'd Musaid el-Arabid ile yardımcısı 28 yaşındaki Eşref Abdurrahim el-Halebi'nin içinde olduğu araca saldırdı. Saldırı üzerine civardaki insanlar hedef alınan iki kişinin cesetlerini arabadan çıkarmak için harekete geçtiler. Bunun üzerine İsrail işgal güçleri, Apaçi tipi savaş helikopterlerini kullanarak toplanan kalabalığın üzerine ateş ettiler. Bu ikinci saldırıda ise 5 kişi şehit olurken 48 kişi de yaralandı.

9 Nisan 2003

Gazze Şeridi'nde 3 Filistinli Şehid Oldu: Siyonist İsrail askerlerinin Gazze Şeridi'nin kuzeyinde 3 Filistinliyi şehid ettiği bildirildi.

Siyonistler Okula Saldırdı; 29 Çocuk Yaralı: Batı Şeria'nın kuzeyinde, Cenin yakınlarındaki El Cabir'de bir okulda meydana gelen patlamada 29 Filistinli öğrencinin yaralandığı bildirildi. Yaralılardan dördünün durumu ciddi. İsrail radyosunun verdiği habere göre bu vahşi saldırıyı daha önce adı duyulmamış "Çocuklardan İntikam" adlı aşırı dinci bir Siyonist örgüt üstlendi. Cenin valisi Haydar Arşid ise yaptığı açıklamada patlamanın Siyonist askerlerce gerçekleştirildiğini belirterek okul girişine bomba yerleştirildiğini açıkladı.

Hamas'tan İlk İntikam Eylemleri: Hamas, Gazze'nin batısında yer alan Netzarim Yahudi yerleşim merkezine Kassam 2 tipi füzeleri fırlattı. Ayrıca 1948'de işgal edilmiş bölgenin içinde yer alan Ecderut Yahudi yerleşim merkezine de 4 adet Kassam 2 tipi füze fırlattı. İsrail bu eylemin ne gibi zarara sebep olduğu hakkında herhangi bir açıklama yapmadı.

Gazze'de Yaralı Bir Çocuk Hastanede Can Verdi: Cibaliya mülteci kampı katliamında yaralanan Enes el-Kehlut adlı 12 yaşındaki Filistinli çocuk kaldırıldığı Gazze Şifa Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

AB; "Filistinliler Uluslararası İnsani Yardımla Yaşıyor": AB Komisyonu, Filistin halkının yaşam koşullarının giderek kötüleştiğini, insanların, geniş ölçüde, dışardan gelen insani yardıma bağımlı yaşadıklarını bildirdi.

10 Nisan 2003

İsrail Saldırısında Şehid Sayısı 10'a Yükseldi: Gazze Şeridi'nde İsrail işgal güçlerinin son 24 saatte düzenlediği saldırılarda şehid olan Filistinli sayısı 10'a yükseldi. İsrail'e roket atılmasının ardından Beyt Hanun kasabasına giren tanklar burada biri 16 yaşında, 4 kişinin şehid olmasına yol açtı.

Batı Şeria'da Çatışma: Siyonist İsrail ve Filistinlilerin Batı Şeria'da girdikleri çatışma sonucu, 2 Siyonist İsrailli öldürüldü. Çatışmada ayrıca 2 Filistinlinin şehid olduğu bildirildi

Tul Kerm'de 11 Kişi Tutuklandı: İşgal güçleri, Batı Yaka'nın Tul Kerm şehrinde bazıları henüz çocuk yaşta 11 kişiyi tutukladılar. Verilen bilgilere göre işgal güçleri söz konusu şehirde evlere baskınlar düzenleyerek tutuklamalar yaptı ve tutuklananları bilinmeyen yerlere götürdüler. Tutuklananlardan biri de henüz 15 yaşında Usame Adnan Herişe adlı bir çocuk.

İşgalciler Son İki Günde Üç Genç Kızı Tutukladı: İsrail işgal güçleri son zamanlarda Filistinli genç kızları hedef alan tutuklama işlemlerini artırdılar. Son iki günde de Batı Yaka'daki Belata mülteci kampından üç genç kızı tutukladılar.

İki İşgal Askeri Öldürüldü: İsrail işgal güçlerine yönelik Batı Yaka'nın Gavru'l-Urdun bölgesinde bir eylem gerçekleştirildi. Bu eylemde iki işgalci asker öldürülürken sekizi de yaralandı. Eylemde Filistinlilerden de 2 kişi şehit oldu.

Tul Kerm'de İki Filistinli şehid Edildi: Filistin güvenlik birimlerinin yaptığı açıklamada işgal askerleri hareket halindeki bir araca ateş açmaları sonucu araç içinde bulunan iki kişi şehid oldu. Araçta bulunan bir diğer yolcuyla yolda geçen bir yaya çeşitli yerlerinden yaralandılar. Siyonist güçler şehidlerin cesetleriyle yaralı bir Filistinliyi bilinmeyen bir yere götürdüler.

11 Nisan 2003

Siyonist Suikast Sonucu Bir Direniş Lideri Şehid Edildi: Siyonist İsrail savaş helikopterlerinin Gazze kentinde düzenlediği suikastta İslami Cihad'ın önde gelen askeri sorumlularından biri şehid oldu. Filistin kaynakları saldırıda, aralarında üç çocuğun da bulunduğu 12 kişinin yaralandığını bildirdi. İslami Cihad'ın önde gelen liderlerinden Muhammed el-Hindi, yaptığı açıklamada Kudüs Tugayları komutanlarından Muhammed Ez-Zatma'nın (50) işgal güçlerine ait dört helikopterden fırlatılan füzelerin aracına isabet etmesi sonucu şehid olduğunu belirtti.

İsrail'e Türk İşçi: İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un, Türk ordusuna ait 170 adet M60-A1 Patton tankının modernizasyonu için İsrail ile Türkiye arasında varılan anlaşma çerçevesinde, 800 Türk işçinin İsrail'e gelmesine yeşil ışık yaktığı bildirildi.

12 Nisan 2003

Siyonist İsrail Bir Barış Elçisini Daha Öldürdü: Siyonist İsrail ordusu bir aydan kısa süre içinde ikinci kez bir barış eylemcisini 'öldürdü'. Gazze Şeridi'nde dün Filistinli çocuklara ateş açan İsrail askerlerinin menzilinde bulunan Uluslararası Dayanışma Hareketi'nin 21 yaşındaki Britanyalı üyesi Tom Handoll, başından vurularak ağır yaralandı. Britanyalı genç hemen Refah kentindeki hastaneye kaldırıldı. Ancak Handoll için "klinik olarak ölmüş" teşhisi yapıldı. Hamas liderlerinden Prof. İsmail Heniye, Siyonistlerin, işledikleri insanlık suçuna ve uyguladıkları teröre şahid olan herkesi yok etmek istediklerini belirterek bu cinayeti şiddetle kınadı. İsrail'den 'Yol Haritası'na 15 İtiraz: İsrail yönetimi, BM, AB, ABD ve Rusya'nın oluşturduğu "Ortadoğu Dörtlüsü"nün hazırladığı, 2005 yılında Filistin devletinin kurulmasını öngören "Yol Haritası" konusunda 15 maddelik çekince listesini ABD'ye sunacak. Şaron, özel kalem müdürünü konuyla ilgili müzakereler yapmak üzere Washington'a gönderdi. Üst düzey bir İsrailli yetkili, çekince listesinin önümüzdeki hafta ABD makamlarına iletileceğini belirtti. Filistinli yetkililer, İsrail'in planı kabul etmek için Filistin tarafının mültecilerin geri dönmesi haklarından vazgeçmesi yönündeki talebinin görüşülemeyeceğini ifade ettiler. Filistinli Bakan Saib Erekat, bunun 'Yol Haritası'nı sabote etmek ve baltalamak olduğu görüşünü dile getirerek, "Bu, İsrail hükümetinin yol haritasını reddettiğini söylemesinin bir başka yoludur." diye konuştu.

13 Nisan 2003

Şaron'dan Geri Adım: Siyonist İsrail Başbakanı Ariel Şaron, barış için Batı Şeria'daki bazı Yahudi yerleşim yerlerini teslim edeceğini söyledi. Şaron, "Bu yerlerden bazılarını (Şiloh ve Beyt El) bırakmak zorunda kalacağımızı biliyorum... Bir Musevi olarak bu bana acı veriyor. Ancak çözüme ulaşmak için her türlü çabayı göstermeye karar verdim." dedi. Ancak Şaron bunu, Filistinli mültecilerin İsrail'deki evlerine dönmesi talebinden vazgeçilmesi koşuluna bağladı.

Mahmud Abbas Kabinesini Arafat'a Sundu:  Filistin Başbakanı Mahmud Abbas, yeni hükümetinin bakanlar listesini Filistin lideri Yaser Arafat'a sundu. Filistinli resmi kaynaklar, henüz onaylanmayan kabine listesinde, eski Gazze Şeridi Güvenlik Şefi Albay Muhammed Dahlan'ın da yer aldığını ve Abbas'ın Dahlan'a güvenlikten sorumlu kilit bir görev teklif ettiğini ancak Arafat'ın ABD tarafından desteklenen bu fikre sıcak bakmadığını belirtti.

14 Nisan 2003

İsrail'den "Hizbullah Güney Lübnan'dan Çekilsin" Planı: Siyonist İsrail'in, işgalci ABD kanalıyla Suriye'ye, aralarında İsrail Siyonist Savunma Bakanı Şaul Mofaz, Maariv gazetesiyle yaptığı mülakatta Hizbullah'ın Güney Lübnan'dan çıkarılmasının da yer aldığı bir istekler listesinin ABD'ye sunmayı planladığı bildirildi.

İstekler listesinde Güney Lübnan'daki Hizbullah varlığına son verilmesi, Lübnan'ın güneyinin uzun menzilli füzelerden arındırılması, İran'ın Suriye limanlarını kullanarak Hizbullah'a destek vermesinin engellenmesi bulunuyor. Ayrıca Hamas ve İslami Cihad gibi grupların Suriye'deki varlığına da son verilmesi talep edilecek.

Suriye; "Asıl Tehdit İsrail": Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Butheyna Şaban, Reuters ajansına verdiği demeçte, "ABD Başkanı George Bush'a, Suriye'nin kimyasal silahı olmadığını, bölgedeki kimyasal, biyolojik ve nükleer silahların, komşularını tehdit eden İsrail'de olduğunu söylüyoruz." dedi.

Ebu Mazin'in Hükümeti: Ebu Mazin olarak bilinen Mahmud Abbas'ın İsrail ve ABD'nin dayatmasıyla "başbakan" tayin edilmesinden sonra Filistin Özerk Yönetimi'nde başbakana bağlı hükümet modeline geçilmesi işlemleri de başladı. Bu doğrultuda Ebu Mazin kuracağı ilk hükümetin listesini özerk yönetimin lideri Yaser Arafat'a sundu. Açıklanan listeye göre Ebu Mazin'in listesinde kendisi dahil 24 bakan bulunuyor.

15 Nisan 2003

Siyonist İsrail Askerleri 2 Filistinliyi Şehid Etti: Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde, bir binayı kuşatan askerler, Abdülhamid Ebu el-Eyiş adlı İslami Cihad üyesini şehid etti, 2 kişiyi de gözaltına aldı. Batı Şeria'nın Nablus kentinde ise, Filistin lideri Yaser Arafat'ın el-Fetih hareketiyle bağlantısı olan el-Aksa Şehitleri Tugayı üyesi bir Filistinliyi şehid ettiğini belirtti. Öte yandan, Siyonist İsrail işgal ordusunun, bir Hamas mensubunun Batı Şeria'nın el-Halil kentindeki evini yıktığı kaydedildi.

Filistin'de 3 Siyonist Asker Öldürüldü: Filistin'in Gazze Şeridindeki Karni geçidinde, Filistinli direnişçilerin pusu kurduğu 2 Siyonist askerin öldüğü bildirildi. Nablus kentinde ise İsrail askeri kaynaklarının yaptığı açıklamaya göre bir işgal subayının öldüğü bir diğerinin de yaralandığı belirtildi.

Şaron, ABD'yi Suriye'ye Baskı Yapmaya Çağırdı: İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Amerika'ya, Filistinli direniş gruplarını Şam'dan, Hizbullah'ı ise Güney Lübnan'dan çıkarması için Suriye'ye ağır baskı yapması çağrısında bulundu.

BM; "İsrail İşgal Güçleri Katliam Yapıyor": BM insan hakları komisyonu, Siyonist İsrail'i Filistin halkına karşı katliam yaptığı için kınadı. Cenevre'deki komisyon toplantısına Arap ve Müslüman ülkelerce ortaklaşa sunulan ve Çin ile Küba'nın da desteğini alan karar tasarısı, 5'e karşı 33 oyla kabul edildi. 15 üye çekimser kaldı. ABD, Avustralya, Kanada, Almanya ve Peru aleyhte oy kullandı. Karar metninde, "İsrail işgal kuvvetlerinin, Filistin halkına karşı katliam yaptığı, hukuk dışı uygulamalarda bulunduğu" belirtiliyor.

16 Nisan 2003

Filistin Kurtuluş Cephesi Lideri Ebu Abbas Bağdat'ta Yakalandı: ABD'li yetkililer, 1985 yılında bir İtalyan yolcu gemisinin kaçırılması olayının planlayıcılarından olduğu gerekçesiyle aranan Filistinli gerilla lideri Ebu Abbas'ın Irak'ın başkenti Bağdat'ta işgalci ABD güçleri tarafından yakalandığını bildirdi.  

Cenin'de İşgal ve Sokağa Çıkma Yasağı: Filistin topraklarının her tarafında sıkı bir abluka başlatan Siyonist işgalciler bu sabahın erken saatlerinden itibaren Batı Yaka'nın kuzey kesiminde yer alan Cenin şehrine ve mülteci kampına kalabalık bir askeri güçle girerek sokağa çıkma yasağı uygulamaya başladılar.

Kudüs Seriyyeleri Dört İşgalciyi Yaraladı: Siyonist işgalcilerin bütün baskılarına ve abluka uygulamalarına rağmen Filistinlilerin direniş mücadeleleri devam ediyor. İslami Cihad Hareketi'nin askeri kanadı durumundaki Kudüs Seriyyeleri'ne bağlı mücahitlerin Karni-Netzarim yolunda gerçekleştirdikleri eylemde dört işgalcinin yaralandığı bildirildi.

 Kalkiliya'da İki Filistinli Yaralandı: İşgal güçleri Batı Yaka'nın kuzeyinde bulunan Kalkiliya şehrinin merkezine dün gece baskın düzenlediler. Baskından sonra evlere giren ve aramalar yapan işgalciler, evlerin ve insanların üzerine ateş açarak iki kişiyi de yaraladılar. Yaralananlardan birinin 19 yaşındaki Muhammed Adil Inaye, diğerinin ise 17 yaşındaki Mueyyed Semir eş-Şevbeki olduğu bildirildi. Mueyyed Semir adlı gencin işgalcilerin devriyesi tarafından şiddetli bir şekilde dövülmesi sebebiyle vücudunun muhtelif kemiklerinin kırıldığı Filistin'deki hastane kaynakları tarafından bildirildi.

17 Nisan 2003

Siyonist İsrail Anlaşmalara İmza Atmıyor: Suriye'nin BM Büyükelçisi Mihail Vehbi , basına yaptığı açıklamada, bölgedeki kitle imha silahlarıyla ilgili anlaşmalara imza atmayan tek Ortadoğu ülkesinin Siyonist İsrail olduğunu söyledi.

Deyr Balah'ta 3 Yaralı: Çok sayıda tank ve zırhlı araç eşliğinde Deyr Balah'ı işgal eden Siyonist güçlerin sivil halka rasgele ateş açmaları sonucu yaşları 17-21 arasında değişen 3 Filistinli genç çeşitli yerlerinden yaralandı. Öte yandan Refah'ın Mısır'la sınır bölgelerindeki ekili alanlara greyderlerle giren işgalciler 20 dönümden fazla ekili bir alanı tahrip etti.

Tul Karm'de Bir Şehid: Batı Yakası'nın Tul Karm kentinde Siyonist işgalcilere taş atan Filistinli genç askerlerce kurşunlanarak şehid oldu. İşgalciler Tul Karm kentinde dışarı çıkma yasağı uygulayarak evlere baskınlar düzenliyor.

18 Nisan 2003

Cenin'de Çatışma: İki gündür Siyonist kuşatma altında olan ve sokağa çıkma yasağı uygulanan Cenin kentinde işgal birlikleriyle Filistinli direnişçiler arasında çıkan çatışmalarda 2 Siyonist asker yaralandı. Öte yandan Filistin hastane kaynaklarının belirttiğine göre, Cenin mülteci kampında işgalcilere taş atan çocuklara İsrail tanklarından ateş açılması sonucu yaşları 12-14 arası 2 çocuk yaralandı.

Filistinliler, Tutsaklar İçin Yürüdü: Filistinli direniş hareketlerinin çağrısıyla binlerce Filistinli, Nablus'ta İsrail zindanlarında esir olan Filistinli tutsaklarla dayanışma için gösteri yaptı. Bugün Filistin'de "Esirler Günü" olarak anılıyor ve bu kapsamda çeşitli etkinlikler yapılıyor. Siyonist zindanlarında çok kötü şartlarda ve işkence altında 8 binden fazla Filistinli tutuklu bulunuyor.

Filistinlilerin %25'i İsrail Zindanlarını Gördü: Filistin özerk yönetimine bağlı esirler bakanlığı, Filistin'deki Esirler Günü münasebetiyle bir rapor hazırladı. Bu rapora göre Filistinlilerin yüzde 25'i en az bir kere işgalci Siyonistler tarafından tutuklandı. Serbest Kalan Esirlerin Yeniden Topluma Kazandırılması Programı genel müdürü Radi el-Cera'i konuyla ilgili olarak Batı Yaka'nın Ramallah şehrinde bir panel düzenledi. el-Cera'i burada yaptığı açıklamalarda halen İsrail zindanlarında 7254 Filistinli kadın veya erkek esir bulunduğunu ifade etti. Filistinli esirlerin 322'sini yani % 4,2'sini çocuklar oluşturuyor.

19 Nisan 2003

Siyonistler Bir Filistinli Gazeteciyi Şehid Etti: Filistinli kameraman ve foto muhabiri 47 yaşındaki Nezih Derveze işgalcilerin attıkları kurşunlarla şehit oldu. Derveze'nin Batı Yaka'nın Nablus şehrinde işgal güçleriyle Filistinliler arasındaki çatışmaları görüntülemeye çalıştığı sırada işgalci askerlerin kurşunlarına hedef olarak şehit olduğu bildirildi. Derveze, AP ve Filistin televizyonu için kameraman ve foto muhabir olarak çalışıyordu. Evli ve beş çocuk babasıydı.

Nablus'ta Şiddetli Çatışmalar: Eski Nablus'ta bugün işgalcilerle Filistinliler arasında şiddetli çatışmalar meydana geldi. Sağlık kurumlarının verdiği bilgilere göre çatışmalarda bazıları ağır olmak üzere en az 17 Filistinli yaralandı.

20 Nisan 2003

Yahudi Yerleşim Birimine Yönelik Eylemde 3 Siyonist Yaralandı: Batı Şeria'nın kuzeyindeki bir Yahudi yerleşim birimine sızan en az bir Filistinlinin 3 Siyonist'i yaraladığı bildirildi. İsrail askeri kaynakları, Batı Şeria'yı ayıran "yeşil hat" yakınlarında bulunan Şaked Yahudi yerleşim biriminde meydana gelen olayda yaralananların 2'sinin asker olduğunu açıkladı. Eylemden sonra Siyonistlerin düzenlediği saldırıda eylemcinin şehid edildiği bildirildi.

Siyonistler Refah Mülteci Kampına Saldırdı; 5 Şehid, 70 Yaralı: Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah mülteci kampına dün gece Siyonist İsrail işgal ordusu saldırısına Filistinli direnişçilerin karşılık vermesi sonucu çıkan çatışmada 5 Filistinli şehid oldu. Filistinli doktorlar, çatışmalarda 15 yaşındaki bir erkek çocukla, biri polis beş kişinin öldüğünü belirtti ve Siyonist İsrail askerlerinin 70 kişiyi de ateş açarak yaraladığını söyledi. Kampa üç koldan giren 50 İsrail tankına, zırhlı araç, buldozer ve ciplere ışık tutan beş saldırı helikopterinin eşlik ettiği belirtildi. Bunun, 30 aydır Rehaf'a düzenlenen en büyük operasyonlardan biri olduğu kaydedildi.

Siyonist Ordu Hamas Üyesinin Evini Havaya Uçurdu: Siyonist İsrail, Hamas üyesi Mahmud Ali Şamala'nın evini havaya uçurduğunu bildirdi. Siyonist ordu tarafından yapılan açıklamada Hamas'a üye olduğu belirtilen M. Ali Şamala'nın evine bombalı saldırı düzenlendiğini ve evin havaya uçurulduğu bildirildi.

Hamas'tan Füzeli Misilleme: Siyonist İsrail'in güneyindeki Sderot kentine, bu sabah Filistin yapımı Kassam tipi bir roket atıldığı bildirildi. Gazze Şeridi'nin kuzeyinden fırlatılan roketin bir eve hasar verdiğini duyurdu. Saldırıda ölen ya da yaralanan olup olmadığı bilinmiyor. 12 kilometre menzile sahip Kassam füzeleri, Hamas'ın silahlı kanadı İzzedin El Kassam Tugayı tarafından üretiliyor.

21 Nisan 2003

Arafat-Abbas Çekişmesi: Filistinli yetkililer yeni kabinenin oluşumu konusunda Filistin lideri Yaser Arafat ve başbakanlığa atanan Mahmud Abbas arasındaki anlaşmazlığı çözmek üzere görüşmelerini sürdürüyorlar. Ebu Mazin olarak tanınan ve Filistin yönetiminin ilk başbakanı olarak göreve getirilen Mahmud Abbas, kabine üyeleri üzerindeki tartışma ardından istifa etme tehdidinde bulunmuştu. Anlaşmazlık, Gazze Şeridi'nin eski güvenlik şefi Muhammed Dahlan'ın güvenlikten sorumlu devlet bakanlığına getirilmesine Yaser Arafat'ın itiraz etmesinden kaynaklanıyor.

İsrail'den Barış Elçilerine Yasak: Siyonist İsrail işgal ordusu ve polisi, İsrailli "Şimdi Barış" hareketi ve yabancı barış gönüllülerinin el-Halil'de gösteri yapmasını yasakladı.

İsrail Polisi 780 Filistinliyi Tutukladı: İsrail polis yetkililerinin yaptıkları açıklamaya göre dün 780 Filistinli tutuklandı. Batı Şeria'nın 1948 yılından beri Siyonist İsrail'in işgali altında bulunan bölgesinde tutuklanan Filistinlilerin bu bölgede ikamet etmek için gerekli belgelere sahip olmadıkları bahanesiyle yakalandıkları açıklandı. 780 Filistinlinin büyük bir bölümünün yurtlarından sökülerek Filistin yönetimi altındaki bölgelere sürüleceği, bir kısmının da güvenlik tahkikatı için alıkonulacağı belirtildi.

El-Halil'de İkisi Çocuk 3 Filistinli Yaralandı: Filistin hastane kaynaklarının el-Halil'den bildirdiğine göre, işgal askerlerinin Filistinlilere gelişigüzel ateş açmaları sonucu ikisi çocuk olmak üzere 3 kişi yaralandı.

22 Nisan 2003

ABD'den Arafat'a Kabineyi Onaylama Baskısı: Amerika Birleşik Devletleri Filistin lideri Yaser Arafat'ı, Filistin'in gelecekteki Başbakanı Mahmut Abbas'ın kabinesini bloke etmemesi konusunda çağrıda bulundu. Amerikan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Richard Boucher, Filistinlilerin etkin bir hükümet kurmak için ellerine geçen bu fırsatı kaçırmamaları gerektiğini söyledi.

Mübarek, Filistin Kabinesi İçin Devrede: Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Filistin lideri Yaser Arafat'la yeni Filistin kabinesinin en kısa sürede kurulması konusunda telefon görüşmesi yaptı. Mübarek'in Arafat'a Mahmud Abbas'ın oluşturduğu kabineyi kabul etmesi yönünde baskı yaptığı belirtildi.

23 Nisan 2003

İşgalciler Nablus'ta Ağır Yaraladıkları Bir Filistinliyi Tutukladılar: Siyonist işgalciler, Filistin'in Batı Yaka bölgesinde yer alan Nablus'ta insanlık dışı bir saldırı ve tutuklama daha gerçekleştirdiler. Bu olayda İslami Cihad Hareketi mensuplarından biri de, kendisi ve eşi saldırıya maruz kaldıkta ve ağır şekilde yaralandıktan sonra işgalciler tarafından tutuklandı. İşgal devleti adına yapılan açıklamada da Enes Şuraytih'in İslami Cihad'ın askeri kanadı durumundaki Kudüs Seriyyeleri'nin önemli komutanlarından biri olduğu bildirildi.

İsrail Ordusu 11 Filistinliyi Tutukladı: İsrail işgal ordusu, Batı Şeria'nın kuzeyinde, aramakta olduğu 3'ü İslami Cihad üyesi 11 Filistinliyi tutukladı. Filistinli güvenlik kaynakları ve İsrailli askeri yetkililer, İslami Cihad'ın "önemli bir yerel komutanı" olan Aysar Atraş'ın, çatışmalarda bacağından aldığı yarayı tedavi ettirmek için yattığı Cenin'deki bir hastanede yakalandığını belirtti.

Filistin'de Kabine Krizi Aşıldı: Filistin lideri Arafat ve Başbakanlık görevine getirilen Mahmud Abbas'ın, kurulacak reform kabinesi konusunda anlaştıkları bildirildi. Yaser Arafat'ın danışmanı Tayyib Abdürrahim, Arafat ve Abbas'ın arasında kabine listesi konusunda baş gösteren anlaşmazlığın çözüldüğünü açıkladı. Filistin Meclis Sözcüsü Ahmed Kurey de, yeni kabinenin oluşturulduğunu, listenin Parlamento'ya bir hafta içinde sunulacağını bildirdi. Abbas'ın eski Gazze güvenlik şefi Dahlan'ı İçişleri Bakanlığı'na aday göstermesi, Filistin yönetiminde gerginliğe yol açmıştı.

24 Nisan 2003

Kefar Saba'da İstişhadi Eylem, Onlarca Yaralı: Siyonist İsrail'in orta kesimindeki Kefar Sabah şehrinde bir tren istasyonunda, düzenlenen Feda eyleminde bir İsrailli'nin öldüğü bildirildi. İstişhad eyleminin sorumluluğunu el-Aksa Şehitleri Tugayı üstlendi. İstişhad eylemcisinin, Batı Şeria'nın Nablus kentindeki Balata mülteci kampından 18 yaşındaki Ahmed Katip olduğu açıklandı.

Hamas Ebu Mazın'ı Uyardı: Hamas, çiçeği burnunda başbakan Mahmud Abbas Ebu Mazin'i Filistin direniş hareketlerine ilişmemesi konusunda uyarıda bulundu. Hamas tarafından yayımlanan bildiride Ebu Mazin'e direniş hareketlerine yönelmektense işgalci İsrail'i hedef alması öğütlendi. 

Filistinliler Irak'ı Terk Ediyor: İnsani Yardım kuruluşlunun belirttiğine göre Irak'ta bulunan Filistinli mülteciler işgal güçlerinden çekindikleri için ülkeyi terk ediyorlar. 277 Filistinlinin Irak-Ürdün sınırında on gündür Ürdün'e geçmek için beklediği belirtildi.

İsrail Zindanlarında 890 Hasta Filistinli Tutsak: Filistin yönetimine bağlı esir işlerinden sorumlu bakanlık tarafından yayımlanan raporda, İsrail zindanlarında 890 hasta Filistinli tutsağın bulunduğunu ve her türlü tedaviden mahrum bırakıldıkları belirtildi.

Ramallah'ta İki Filistinli Şehid Edildi: Ramallah'ın batısında bulunan Karave Ben-i Zeyd köyünde Siyonist işgal güçlerinin saldırısında 2 Filistinli şehid oldu ve birçok kişi de yaralandı. Siyonist saldırının köy okulunun yakınlarında gerçekleştiği bu yüzden yaralılar arasında öğrencilerin de bulunduğu belirtildi.

25 Nisan 2003

Siyonist İsrail Ordusu Cenin'i Bastı: Siyonist İsrail askerleri, bu sabahın erken saatlerinde Batı Şeria'daki Cenin kasabasını bastı. Askeri kaynaklara göre, taarruz helikopterlerinin desteğindeki İşgal birlikleri, Cenin kasabası ve civardaki mülteci kampına baskın düzenleyerek bazı evlerde arama yaptılar. İşgalciler, 10 kadar Filistinliyi tutukladılar. İşgal ordusunun, dün gece de Beytüllahim yakınlarında bazı operasyonlara girişerek 6 Filistinliyi tutukladığı kaydedildi.

Powell: "İntifada Durdurulmalı": Açıklamasında İsrail ve Filistin meselesine değinen Powell, barış görüşmelerinin başarıya ulaşması için "terörizmin" olarak adlandırdığı intifadanın son bulması gerektiğini öne sürdü. Colin Powell, "Çok açık ve samimi olalım. 'Terörizm' ve 'şiddet' durmazsa, barış sürecinde ilerleme kaydetmek neredeyse imkansız" dedi.

İsrail, Abbas'la Görüşmeye Hazır: İsrail müstakbel Filistin hükümeti ile müzakerelere hazır olduğunu açıkladı. İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un bir danışmanı, Mahmud Abbas'ın, kabinesi göreve başlar başlamaz Kudüs'e davet edileceğini belirtti.

Arafat; "Yol Haritası'nın Detayları Açıklansın": Filistin lideri Yaser Arafat, Ortadoğu barışına yönelik "yol haritası"nın hemen yayımlanmasını istedi. İspanyol ABC gazetesine demeç veren Arafat, ABD-AB-BM-Rusya dörtlüsünün hazırladığı, İsrail'in güvenliğini ve 2005'e kadar Filistin devletinin ilanını öngören yol haritasının hemen yayımlanarak uygulamaya sokulmasının şart olduğunu söyledi.

26 Nisan 2003

Bağdat'ta ABD ve İsrail Karşı Gösteriler: Bağdat'taki Filistin Oteli önünde ABD ve İsrail karşıtı gösteriler yapıldı. Bağdat yakınlarındaki Zeferaniye bölgesinde bugün meydana gelen patlamalarda çok sayıda kişinin ölmesi ve yaralanması üzerine bir grup Iraklı, olayı protesto etmek için Filistin Oteli önünde toplandı. Grup, tekbir getirerek ABD ve İsrail karşıtı sloganlar atarken, ABD'nin Irak'tan çekilmesi gerektiğini dile getirdi.

27 Nisan 2003

Abbas: Arafat'a Yasak Kalkana Kadar Yurtdışına Çıkmayacağım: Filistin Başbakanı Mahmud Abbas, İsrail'in Filistin lideri Yaser Arafat'a uyguladığı seyahat yasağı kalkıncaya kadar yurtdışında yabancı liderlerle görüşmeyeceğini belirtti

28 Nisan 2003

Siyonist İsrail Ordusu Nablus'a Girdi: Siyonist İsrail ordusunun Batı Şeria'nın Nablus kentine girdiği bildirildi. Görgü tanıkları ve Filistin güvenlik kaynakları, kente cip ve tanklar eşliğinde giren askerlerin, silahlı Filistinlilerin direnişiyle karşılaştığını ve çatışma meydana geldiğini söylediler.

Powell Suriye'yi İsrail Aleyhtarlığı Konusunda Tehdit Edecek: ABD'nin, Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın Ortadoğu ziyareti sırasında Suriye'yi, Ortadoğu'ya yeniden şekil verme politikasına destek olmaya ve İsrail aleyhtarı politikadan vazgeçmeye zorlayacağı bildirildi. Filistin'e atanan Başbakan Abbas'la da görüşecek olan Powell, daha önce de Suriye'yi tehdit eden açıklamalar yapmıştı. Powell'ın ziyareti ABD'nin Ortadoğu'yu yeniden şekillendirme projesinin önemli bir adımı olarak değerlendiriliyor.

29 Nisan 2003

İsrail Gazze'yi Füze Yağmuruna Tuttu;1 Ölü 3 Yaralı: İşgalci İsrail Apaçi helikopteriyle, Gazze Şeridi'ndeki bir yerleşim biriminde seyreden bir otomobile 4 füze fırlattı. Füze saldırısı sonucu 1 kişinin şehid olduğu, 3 kişinin yaralandığı belirtildi. Han Yunus kentindeki Nasır Hastanesi yetkilileri, yaralılardan birinin durumunun ağır olduğunu söylediler. Ölen kişinin 36 yaşında Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin önde gelen üyesi Nidal Salama olduğu belirtildi.

Siyonistler Cenin'e Yine Saldırdı: Batı Şeria'nin Cenin mülteci kampına giren ve saldırı helikopterleriyle destekli Siyonist İsrail askerleri, 17 yaşında bir Filistinli direnişçiyi Şehid ederken bir direniş lideri ile 2 yardımcısını da tutukladı. Bir diğer operasyonla da Nablus kentine baskın düzenleyen İşgalciler burada da iki üst düzey direnişçiyi yakaladı. İşgal ordusu, dün geceden beri Batı Şeria'daki operasyonlarda en başta el-Halil kenti ve çevresinde 30'u aşkın kişiyi tutukladı.

Arafat, Abbas Hükümetine Güvenoyu İstedi: Filistin lideri Yaser Arafat, Filistin'in ilk başbakanı olarak seçilen Mahmud Abbas'a ulusal meclisin güvenoyu vermesini istedi. Arafat, Ebu Mazin adıyla da bilinen Mahmut Abbas'a, "Yaşam boyu arkadaşım Ebu Mazen'e güvenoyu veriniz" sözleriyle Ulusal Meclis'ten destek istedi.

30 Nisan 2003

İsrail Şokta, Şehadet Eylemi; 4 Ölü 35 Yaralı: Siyonist İsrail'in Tel Aviv kentinde düzenlenen Şehadet eylemi sonucu 4 kişi öldü, 35 kişi yaralandı. Eylem, işgalci ABD Büyükelçiliği yakınındaki bir barda meydana geldi. Eylemcinin bara girmesinin engellendiği, patlamanın bu sırada olduğu bildirildi. Eylem, Filistin Başbakanı Mahmud Abbas'ın kurduğu hükümetin güvenoyu almasından saatler sonra meydana geldi. Eylemin sorumluluğunu el-Aksa Şehitleri Tugayı ve el-Kassam Tugayları üstlendi.

Filistin'de "Kukla Hükümet" Güvenoyu Aldı: ABD-İsrail onaylı Mahmud Abbas başkanlığındaki yeni hükümet Filistin Yasama Konseyi'nden güvenoyu aldı. Beyaz Saray'dan Ebu Mazin kabinesinin güven oyu almasını memnuniyetle karşıladığı ve "yol haritası"nın detaylarının kısa süre içinde açıklayacağını belirten bir açıklama yapıldı.

83 sandalyeli Filistin yasama konseyi, 18'e karşı 51 oyla Mahmud Abbas'ın kurduğu yeni hükümeti onayladı. Oylamada üç milletvekili çekimser kaldı. Yeni hükümet 24 bakandan oluşuyor.

Hamas ve İslami Cihad'dan Yeni "Kukla Hükümete" Sert Tepki: Filistin'in yeni "Kukla Başbakan"ı Mahmud Abbas, kabinesinin kabulü için yaptığı konuşmada "şiddete" başvurulmasına izin verilmeyeceğini belirterek, "silahlı milisler"in faaliyetlerinin sona ereceği mesajı vererek intifadayı durdurma ve direniş hareketlerine operasyonlar düzenleme sinyalleri vermesinin ardından; Hamas ve İslami Cihad ABD-İsrail onaylı kukla hükümete sert tepki gösterdi. Hamas ve İslami Cihad silahsızlanmayacaklarını ve eylemlerin süreceğini bildirdiler.

Filistin Kurtuluşu İçin Halk Cephesi İki Şehid Verdi: Filistin Kurtuluşu İçin Halk Cephesi'ne bağlı iki direnişçi dün gece Nablus kenti yakınlarında bulunan Siyonist yerleşim birimi Elvun Murye'ye yönelik sızma eyleminde bulundular. Siyonist yerleşimciler ile işgal askerlerinin direnişçileri fark etmesi üzerine çıkan ve saatlerce süren çatışmada iki direnişçi şehid oldu.

"Yol Haritası" Şaron ve Abbas'a Sunuldu: ABD, AB, BM ve Rusya tarafından hazırlanan "yol haritası" İsrail Başbakanı Ariel Şaron'a sunuldu. "Yol haritası", İsrail'deki ABD Büyükelçisi Dan Kurtzer tarafından Şaron'a Kudüs'teki evinde verildi. Ortadoğu'da barışı sağlama iddiasıyla hazırlanan "yol haritası" Şaron'a sunulduktan hemen sonra Filistin Başbakanı Mahmud Abbas'a da sunuldu. Planda, İsrail ile Filistin arasında 2,5 yıldır devam eden "şiddet" olaylarını sona erdirmek ve 2005 yılına kadar bağımsız bir Filistin devletinin zeminini hazırlamak amaçlanıyor.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR