1. YAZARLAR

  2. Kudüs Dergisi

  3. İslam Dünyasından Haberler -Mayıs-

İslam Dünyasından Haberler -Mayıs-

Haziran 2003A+A-

1 Mayıs 2003

Şucaiye'de Siyonist Katliam: 13 Şehid Onlarca Yaralı: Şucaiya bölgesine gece yarısı baskın düzenleyen İsrail işgal birliklerinin, Hamas grubu liderlerinden Yusuf Ebu Heyn'in evini kuşatma altına aldığı, teslim olmaması üzerine çatışma çıktığı belirtildi. Çatışmada şehid olan 11 kişi arasında biri 2 yaşındaki Emir Ahmet İbad, bir de ismi belirlenemeyen 4 yaşında iki çocuğun bulunduğu, gelen haberler arasında. Filistinli kaynaklar, gece yarısı helikopter ve tanklarla Gazze'ye giren Siyonist İsrail askerlerinin, doğrudan Hamas liderlerinden Ebu Heyn'in evine yöneldiklerini, Filistinli direnişçilerle çatışmaya girdiklerini söyledi. İşgal askerlerinin 15'ten fazla evi tahrip ettikleri belirtiliyor.

Gazze'de Çetin Direniş; 1 Tank ve 1 Cip İmha Edildi: Helikopter ve tank desteğinde Gazze'ye giren işgal güçleri, işledikleri katliamlara ve estirdikleri teröre rağmen Filistinlilerin çetin direnişiyle karşılaştılar. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın işgalcilere karşı başarılı bir direniş sergiledikleri ve işgal güçlerinden bir kaçını öldürdükleri, bazılarını da yaraladıkları bildirildi. El bombaları ve omuzdan fırlatılan roketlerle işgalcilere karşılık veren direnişçiler, Siyonist ordunun bir tankını şehrin Bağdat Caddesi üzerinde bulunan es-Seyyide Rukiye Mescidi yakınında imha ettiği, bir cipi de Şucaiye mahallesindeki çatışmada tahrip ettiği açıklandı.

Hamas 'Yol Haritası'nı Reddetti: Hamas lideri Ahmed Yasin, Ortadoğu'da sözde barışı öngören "yol haritası"nı reddetti. Yasin, Gazze kentinde Reuters'e yaptığı açıklamada, ABD, AB, BM ve Rusya tarafından hazırlanan "yol haritası"na karşı çıktı ve Siyonistlere yönelik eylemlerine ara vermeyeceklerini söyledi. Hamas lideri, "Yol haritası, bizim insanımızın güvenliği pahasına, Siyonistler için güvenlik sağlamayı amaçlıyor" dedi.  

2 Mayıs 2003

Son 24 Saatte 15 Şehid, 70 Yaralı: Batı Şeria'nın kuzeyindeki Hermeş Yahudi yerleşim birimine sızmaya çalıştığı bildirilen 1 Filistinli, İşgal askerlerinin açtığı ateşle şehid edildi. Böylece son 24 saat içinde Siyonistlerce şehid edilen Filistinli sayısı 15'e çıktı. Dün Gazze'nin doğusunda bulunan Şucaiye beldesine giren Siyonist işgalcilerin işlediği cinayetin bilançosu 12 şehid 36 yaralıya yükseldi. Yine dün Batı Şeria'da el-Halil kentinin güneyinde bulunan Yeta beldesinde Fetih hareketine mensup 2 direnişçinin şehid olmasıyla dünkü bilanço 14 şehid ve 70'e yakın yaralıya yükseldi. Bu günkü şehidle birlikte son 24 saat içinde şehid olan Filistinlilerin sayısı 15'e yükselmiş oluyor.

İsrail İşgal Güçleri Tul Kerm'e Girdi: Siyonist İsrail güçlerinin, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Tul Kerm kent ve mülteci kampına girdiği bildirildi. Filistinli yetkililer, Siyonist İsrail askerlerinin kentte sokağa çıkma yasağı ilan ettiğini açıkladı.

Kofi Annan'dan İsrail'e Sert Kınama: Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Gazze'de 10'dan fazla Filistinliyi öldüren İsrail'i, yeni sunulan Ortadoğu barış girişimine zarar vermekle suçladı. BM Genel Sekreteri Annan'ın sözcüsü, "Annan, İsrail'in gerçekleştirdiği ev yıkımlarının, uluslararası hukuku ihlal anlamına geldiğini düşünüyor" dedi.

İsrailli Bakan Filistinlilerin Ürdün'e Sürülmesini İstedi: Siyonist İsrail Turizm Bakanı Benny Elon, tüm Filistinlilerin Ürdün Haşimi Krallığı'na sürülmesini ve Ürdün devletinin tasfiye edilerek burada bir Filistin devleti kurulmasını önerdi.

Suriye'nin Hizbullah'a Desteği Sürecek: Suriye Dışişleri Bakanı el-Şara, Powell'in Şam ziyareti öncesinde Lübnan'a gitti. Lübnan hükümetiyle Powell'ın ziyaretini değerlendiren el-Şara, yaptığı açıklamada, Hizbullah'ın silahsızlandırılması yönündeki talepleri kabul etmeyeceğini belirtti.

Gazze'de 100 Binler Şehidleri Uğurladı: Gazze'de 100 bini aşkın Filistinli, Siyonist işgalcilerin dün Şucaiye'de gerçekleştirdiği katliamda şehid olan 13 kişinin cenaze merasimine katıldı.

3 Mayıs 2003

Türk Dışişleri, İsrail Katliamını Kınadı: Dışişleri Bakanlığı, İsrail işgal ordusunun dün Gazze'de yaptığı saldırıyı kınadı.

İsrail Bir İngiliz Gazeteciyi Öldürüldü: Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde, belgesel çekerken işgalci İsrail askerlerinin ateşi sonucu Forst Bıte haber şirketinde çalışan James Miller adlı İngiliz gazetecinin öldüğü belirtildi.

Hamas'tan Siyonist Katliama Misilleme: Hamas'a bağlı İzzeddin Kassam Tugayları, Siyonistlerin Şucaiye katliamına misilleme olarak çeşitli Yahudi yerleşim birimlerine roket ve füze saldırılarında bulundu.

"Kahire Diyalogu" Yeniden Başlayacak: Filistinli ve Mısırlı yetkililer, "Kahire Diyalogu" olarak bilinen Filistinli gurupların geniş katılımlı toplantısının iki hafta sonra Kahire'de tekrar başlayacağını açıkladılar.

4 Mayıs 2003

Siyonistler Kız Öğrencilere Ateş Açtı: Batı Şeria'nın Nablus kenti yakınlarında bulunan Beyt Forik köyünü basan işgal askerleri, kız lisesi öğrencilerine rasgele ateş açtı. Görgü tanıkları askerlerin zırhlı araç ve ciplerden yoğun ateş açtıklarını ifade ettiler.

5 Mayıs 2003

Filistin Yönetimi ve Siyonistlerden Ortak Operasyon: Filistinli kaynaklardan alınan bilgiye göre, Han Yunus kentinin kuzeyinde bulunan Huzaa bölgesinde Kusofim geçidindeki elektronik duvarları geçmek isteyen 3 Filistinli direnişçinin Siyonistlerce fark edilmesi üzerine operasyon başlatıldı. Direnişçi Filistinlileri yakalamak için başlatılan takibe Filistin yönetimine bağlı polis güçlerinin de katıldığı ve 3 direnişçiyi yakalayarak işgal güçlerine teslim ettikleri belirtildi.

Siyonistler 77 Filistinliyi Tutukladı: Dün geceden buyana işgal birliklerinin Batı Şeria ve Gazze'de sürdürdüğü operasyonlarda toplam 29 Filistinli tutuklandı. Böylece son iki günde işgalcilerce tutuklanan Filistinli sayısı 77'yi buldu.

6 Mayıs 2003

Mısır, Siyonist İsrail'in 55. Kuruluş Yılını Kutladı: Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, İsrailli meslektaşı Moşe Ketsaf'a Siyonist işgal devletinin kuruluşunun 55. yıl dönümü münasebetiyle bir kutlama mesajı gönderdi.

Ramallah'ta Bir Siyonist İşgalci Öldürüldü: Ramallah'ta bir askeri kontrol noktasına operasyon düzenleyen Filistinli direnişçiler Bir Siyonist işgalciyi öldürdü, bir Siyonist kadın ile bir işgal askerini de yaraladı. Eylemin sorumluluğunu Fetih gurubuna bağlı Aksa Şehidleri Tugayları üstlendi.

Siyonist İsrail, Balıkçı Teknesine Saldırdı: Siyonist İsrail, Filistinlilere ayrılan sınırı aştığı gerekçesiyle Gazze Şeridi açıklarındaki bir Filistin balıkçı teknesini havaya uçurdu.

Kudüs Dergisi Çıktı: Filistin Dostları Girişimi'nin (FDG) Filistin sorunu ve uluslararası boyutlarına dönük çalışması olan 3 aylık dış politika dergisi 'Kudüs' çıktı.

7 Mayıs 2003

"Şaron Ayak Sürtüyor": Filistinli bakanlardan Saib Erekat, 'ayak sürümekle' suçladığı Şaron'un, planın uygulanmasını ABD'de seçim kampanyaları başlayıncaya kadar geciktirmeye çalıştığını söylüyor. ABD yönetiminin, Yahudi oylarını kaybetme korkusuyla, seçim kampanyaları sırasında Siyonist İsrail'e baskı yapmaktan çekineceğine dikkat çekiliyor.

Nablus'ta Siyonist Cinayet; 1 Şehid: Siyonist işgal güçleri, bu sabah erken saatlerde Nablus'un Zevata köyüne bir baskın düzenleyerek bölgenin direniş öncülerinden Emin Fadıl'ın evini kuşattı. Siyonistlerin en çok arananlar listesinde yer alan Fadıl, işgalcilere teslim olmayıp direndi. İzzeddin Kassam Tugaylarına mensup olan Fadıl (29), işgalcilerin evini top ateşine tutması sonucu şehid oldu.

Siyonistler Mescid-i Aksa'yı Basabilir!: İslam Yüksek Heyeti, İbrani takvimine göre Siyonistlerin Filistin'i işgal etmeleri ve gayri meşru devletlerini ilan etmelerinin 55. yılına denk gelen bu gün de, işgalci Yahudilerin Mescid-i Aksa'yı basabilecekleri tehlikesine karşı uyarıda bulundu. İslam Yüksek Heyeti, İslami vakıflar, Kudüs Baş Kadısı, Kudüs Şeriat Mahkemesi Hakimi ve Filistinli Müslüman şahsiyetler yaptıkları ortak açıklamalarda, Siyonist tehdidin boyutu ne olursa olsun Mescid-i Aksa'nın haremine işgalcilerin kirli ayaklarını basmalarına asla izin vermeyeceklerini beyan ettiler.

Siyonistler, Filistinli Bir Bebeği Yaraladı: Gazze'de Filistinli bir bebek, Siyonistlerin açtığı ateşte yaralandı. Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus mülteci kampında çıkan çatışmada, İsrail işgal askerlerinin açtığı ateşte 18 aylık Filistinli bebeğin ensesinden ağır şekilde yaralandı.

8 Mayıs 2003

Gazze Şeridinde Bir Filistinli Daha Şehid Edildi: Gazze Şeridi'nde bir Filistinlinin, İşgalci İsrail askerlerince şehid edildiği bildirildi. Siyonist İsrailli askeri kaynaklar, bir Filistinlinin, Yahudi yerleşimi için oluşturulmuş güvenlik bölgesine girdiği esnada öldürüldüğünü belirttiler.

Siyonist İsrail'den Gazze'de Yeni Bir Suikast: Siyonist İsrail helikopterlerinin Gazze kentinin kuzeyinde et-Tuffah mahallesinde bir araca üç füze attığı saldırıda, araçta bulunan İzzeddin Kassam Tugayları liderlerinden ve Salah Şahada'nın yakın arkadaşı İyad İsa el-Bek (27) şehid oldu, olay yerinden geçen üç kişi de hafif yaralandı.

Han Yunus'ta İki Şehid: Han Yunus mülteci kampı yakınlarındaki et-Tuffah Siyonist kontrol noktası yakınlarından geçen masum bir sivil, tank ateşi açılması sonucu olay yerinde şehid oldu. 25 yaşlarında olduğu sanılan şehidin kimliği belirlenemedi. Han Yunus'un Huzaa beldesinde 29 Nisan'da Siyonistlerce ağır yaralanan İkram Behrem (23) adlı genç kız bugün şehid oldu.

9 Mayıs 2003

Şaron; "Mahmud Abbas Barış Ortağım": ABD Dışişleri Bakanı Powell'ın Ortadoğu ziyareti öncesinde açıklama yapan Siyonist İsrail Başbakanı, Filistin Başbakanı Mahmud Abbas'ı 'barış ortağı' olarak nitelendirdi.

Deyr Balah'ta İstişhad Eylemi: Gazze'nin orta kesimlerinde bulunan Deyr Balah'ta işgalcilerin oluşturduğu askeri kontrol noktasına dün akşam istişhad eylemi gerçekleştirildi.. El-Aksa Şehidleri Tugayı'nca yapılan açıklamada feda eyleminin 20'den fazla işgal askerinin bulunduğu bir ortamda gerçekleştirildiği ve bu birliğin tamamen imha edildiği açıklandı.

Son 24 Saatte 22 Roket: Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları son 24 saat içinde Siyonist hedeflere 22 adet çeşitli tipte roket ve füze atışları gerçekleştirdi.

10 Mayıs 2003

Siyonist İsrail "Canlı Kalkanları" Tutukladı: Siyonist İsrail işgal askerleri, Filistinlilerle dayanışma içinde olan Uluslararası Dayanışma Hareketi'nin Batı Şeria'daki bürosunu bastı. Grup sözcüleri yaptıkları açıklamada, askerlerin üç kadını tutukladığını, bunlardan birinin Filistinli ikisinin de yabancı canlı kalkan olduğunu kaydetti. Siyonist işgalciler daha öncede Rachel Corrie ve Tom Hadoll isimli barış eylemcilerini acımasızca öldürmüştü.

Powell İşgal Altındaki Kudüs'te: ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın, resmi temaslarda bulunmak üzere İsrail'in işgali altındaki Kudüs'e gitti. ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Ortadoğu barışı konusunda girişimlerde bulunmak üzere Kudüs'e hareket eden Powell'ın daha sonra Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan'ı ziyaret edeceğini belirtti.

11 Mayıs 2003

Powell, Abbas'tan İntifadayı Çökertmesini İstedi: ABD Dışişleri Bakanı Powell, Şaron'la görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Filistin yönetiminin kendi deyişiyle 'terör altyapısını' çökertmek ve silahsızlanmak için hızla, kararlı atılımlar yapmaları gerektiğini bildirdi. Aksi takdirde, barış çabalarının başarıya ulaşamayacağını öne sürdü.

Batı Şeria'da 1 Siyonist Öldürüldü: Batı Şeria'nın Ofra yerleşim biriminde 1 işgalci Siyonist, Filistinli direnişçiler tarafından vurularak öldürüldü.

Filistinli Mahkumlara İsrail'den Özgürlük!: Siyonist İsrail, sözde güven artırıcı önlemler çerçevesinde Negev Çölü'nde bulunan Ketziot askeri kampında tutulan 60 Filistinli mahkumu serbest bıraktı. Siyonist ordu, gelecek haftalarda 100'den fazla mahkumun daha serbest bırakılacağını bildirdi. Filistinli yetkililer serbest bırakılanların zaten suçsuz oldukları ve bir çoğunun çarptırıldığı cezanın büyük bir bölümünü yatmış olduklarını, hatta bazılarının tahliye olmalarına sadece birkaç gün kaldığını belirttiler.

12 Mayıs 2003

Siyonistler 3 Filistinliyi Şehid Etti: Siyonist işgal birlikleri Gazze Şeridi'ndeki Refah kentine girdi. Saldırı sırasında çıkan çatışmada el-Fetih'e bağlı el-Aksa Şehitleri Tugayı'na bağlı iki Filistinli şehid oldu. Han Yunus'ta Siyonist İsrail askerlerinin, tarlalarında çalışan masum Filistinli köylülere ateş açması sonucu 18 yaşındaki Hasan Ahmed el-Astal isimli bir Filistinli çiftçi şehid olurken beraberinde bulunan akrabası da ağır yaralandı.

Powell: "Suriye, ABD'yle Hamas Arasında Seçim Yapmalı": ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Suriye'yi, Şam'da temsilcilikleri bulunan Filistinli direniş gruplara karşı harekete geçmeye çağırdı. Powell, Siyonist İsrail televizyonuna verdiği demeçte, "Suriye Devlet Başkanı Esad sözünde durmazsa, kendini tarihin yanlış tarafında bulur" dedi. Powell, Esad'ın ABD'yle Hamas arasında seçim yapması gerektiğini kaydetti.

13 Mayıs 2003

Dokuz İsrail Askeri Yaralandı: Gazze bölgesinde bulunan Siyonist yerleşim merkezlerinden Nefiye Dekalim'i koruyan işgalci askerlere yönelik havan topu saldırısında dokuz asker yaralandı. Eylemin sorumluluğunu Hamas'ın askeri kanadı durumundaki İzzettin Kassam Birlikleri üstlendi.

Filistin İslami Hareket Lideri Tutuklandı: İsrail işgal devleti Filistin'in 1948'de işgal edilmiş bölgesinde aralarında Filistin İslami Hareketi'nin lideri ve Ummu'l-Fahm belediyesinin eski başkanı Şeyh Raid Salah'ın da bulunduğu 13 ileri gelen şahsiyeti tutukladı.

14 Mayıs 2003

İşgalciler Üç Filistin Polisini Şehid Etti: Siyonist İsrail işgal ordusunun özel birliklerinin, bu sabah erken saatlerde Gazze Şeridi'nin güneyindeki bir Filistin köyüne ve Han Yunus mülteci kampına düzenlediği saldırılarda 3 Filistin polisi şehid olurken aralarında bir kız çocuğunun da bulunduğu 26 kişi yaralandı. İsrail işgal güçlerinin saldırılarında buldozerlerle 26 evin tamamen 30 evin de kısmen yıkıldığı belirtildi.

İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı Türkiye'de: Siyonist İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Dani Haloutz, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Cumhur Asparuk'un resmi davetlisi olarak Türkiye'ye geldi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nı ziyaret eden Haloutz, Orgeneral Asparuk tarafından askeri törenle karşılandı. Bu ziyaretle ilgili detaylı bir açıklama yapılmadı.

Hamas'tan İşgalcilere Cevap: Hamas, Filistinlilerden zorla gasp edilmiş arazilerinin üzerine kurulu Siyonist yerleşim merkezlerinden Nitzanit'e yönelik dört adet havan topu fırlattı.

15 Mayıs 2003

CIA, Rantisi Hakkında Özel Bilgiler İstedi: CIA, Filistin özerk yönetimi güvenlik teşkilatından Hamas'ın Gazze'deki sözcülerinden ve ileri gelenlerinden olan Prof. Dr. Abdülaziz Rantisi hakkında özel bilgiler istedi.

Gazze'ye Siyonist Baskın; 5 Şehid: Gazze Şeridi'nde Beyt Hanun yakınına Siyonist işgalcilerce düzenlenen baskında, biri 12 yaşındaki Muhammed ez-Zenin olmak üzere 5 Filistinli şehid oldu. Saldırılarda en az 15 Filistinli de yaralandı. İsrail işgal askerleri, Beyt Hanun kentinin bulunduğu bölgeye, 30 kadar tank ve zırhlı araç desteğinde girdi. Saldırıda, Filistinli direnişçilere ait bazı evlerin yıkıldığı ifade edildi.

Cenin'de Bir Çocuk Şehid Edildi: İsrail işgal güçlerinin dün ikindi vakitlerinde yaralamış oldukları 14 yaşında bir Filistinli çocuk kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

16 Mayıs 2003

İsrail'in 55. Kuruluş Yıldönümünde 6 Şehid: Dün akşam saatlerinde Gazze'nin Refah kenti yakınlarındaki Tel Za'rab'te Siyonist işgalcilerin ateş açmaları sonucu bir Filistinli genç şehid oldu. Böylece Siyonist İsrail'in Filistin'i işgal etmesinin 55. yıldönümünde şehid olan Filistinli sayısı 6'ya yükselmiş oldu. Batı Şeria'da ise işgal güçleri, aralarında Awfer askeri hapishanesinden üç arkadaşıyla birlikte kaçmış olan İslami Cihad mensuplarından birinin de bulunduğu on kişiyi tutukladı.

Beyt Hanun'da 1 İsrail Tankı İmha Edildi: Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nca yapılan açıklamada Beyt Hanun'u işgal eden İsrail birliklerine karşı başarılı bir direniş sergilendiği ve kentin Selahaddin Caddesi'nde 1 adet İsrail tankı el-Bettar roketleriyle yapılan atışlarda tam isabet alarak imha edildiği belirtildi.

17 Mayıs 2003

Suriye, Filistinli Gurupların Bürolarını Kapattı: Suriye, başkent Şam'da bulunan, Filistinli direniş guruplarının bürolarını kapattı. Londra'da yayınlanan el-Kudüs el-Arabi gazetesi, Şam'da üslenen Filistinli direniş hareketlerinin kapatıldığını ve faaliyetlerinin sona erdirildiğini yazdı.

Filistinli Çoban Şehid Oldu: Nablus'un kuzeyinde bulunan Beyt Emreyn beldesinde çobanlık yapan Tahir Mahmud Abdeh (22), dün koyunlarını güttüğü bir sırada işgalcilerin saldırısına uğrayarak ağır yaralanmıştı. Tedavi görmekte olduğu hastanede yaşamını yitiren şehidin cenazesi ailesine teslim edildi.

İslam-i Cihad Mensubu 4 Filistinli Yaralandı: Gazze'nin kuzeyindeki bir Siyonist askeri bölgeye İslam-i Cihad'a bağlı Kudüs Seriyeleri'nce başarılı roket atışlarında bulunuldu. Ayrıca kentin çeşitli noktalarında Kudüs Seriyeleri'nin işgal birliklerine yönelik baskınlar düzenlediği ve çıkan çatışmalarda birinin durumu ağır olmak üzere 4 mensubunun yaralandığı belirtildi.

Fas'ta Siyonist Merkeze Saldırı; 44 Ölü: Fas'ın ticari başkenti konumundaki Daru'l Beyda (Casablanca) kentinde Yahudi Kültür Merkezi yakınlarında meydana gelen 6 ayrı patlamada, ilk belirlemelere göre, en az 44 kişi öldü, yaklaşık 100 kişi de yaralandı.

18 Mayıs 2003

Kudüs'te Çifte İstişhad Eylemi: İsrail-Filistin görüşmesi sonrası dün Siyonist işgali altındaki Kudüs'te düzenlenen iki ayrı istişhad eyleminde iki feda eylemcisi şehid olurken 7 İsrailli öldü, en az 22 kişi de yaralandı.

Mofaz'dan Arafat'a Sürgün Tehdidi: Siyonist İsrail Savunma Bakanı Şaul Mofaz, kendi deyişiyle, Yaser Arafat'ın barış süreci önünde engel oluşturmaya devam etmesi durumunda, Filistin liderinin sürgün edileceği tehdidinde bulundu.

19 Mayıs 2003

İsrail Polisi 24 Filistinliyi Gözaltına Aldı: Siyonist İsrail ordu sözcüsü tarafından yapılan açıklamada ordu birliklerinin, İsrail Gizli Güvenlik Birimi Şabak tarafından arananlar listesinde bulunan 14 Filistinlinin tutuklandığı bildirildi. Bunlardan dördünün el-Halil'de tutuklandığı ve Hamas mensupları oldukları belirtildi.

Kefar Darum'da Yeni Bir İstişhad Eylemi: Siyonist işgal altındaki Filistin'de son 48 saat içinde 4. istişhad eylemi Kefar Darum'da gerçekleşti. Dün Kudüs'te art arda düzenlenen feda eylemlerinin ardından bugün de bir eylem gerçekleştirildi.

Şaron-Abbas Zirvesinden İntifadayı Durdurma Kararı Çıktı: İsrail Başbakanı Ariel Şaron ile Filistin Başbakanı Mahmud Abbas, ilk kez bir araya geldi. Abbas'ın, "terörizmi" durdurmanın, herhangi bir ilerleme sağlamanın ilk koşulu olduğunu kabul ettiği bildirildi. Böylece Şaron-Abbas görüşmesinden Siyonist şiddete son verilmesi yönünde somut bir sonuç çıkmazken tarafların Filistin direnişi intifadayı durdurma konusunda anlaştıkları belirtildi.

'Cihad Çiçeği' Itaf Ulyan Açlık Grevinde: Filistin'deki direnişin tanınmış bayan şahsiyetlerinden olan ve işgal devleti tarafından er-Remle zindanında tutulan Itaf Ulyan, tecrit uygulamasına tabi tutulmasını protesto amacıyla 14 günden beri açlık grevini sürdürüyor. Direnişçiler arasında Cihad Çiçeği olarak anılan Itaf Ulyan, kendisinin tecrit hücresinden çıkarılması ve diğer bayan esirlerle aynı koğuşa nakledilmesi talebinin zindan yönetimi tarafından reddedilmesi üzerine bu grevi başlattı.

20 Mayıs 2003

İşgal Devletinden İslami Harekete Baskı: Müslüman Kardeşler cemaatinin 1948'de işgal edilmiş Filistin topraklarındaki kanadı olarak bilinen İslami Hareket'e yönelik İsrail baskısı şiddetini artırarak devam ediyor. İşgalciler son olarak da hareketin ileri gelenlerinden olan ve Ummu'l-Fahm şehrinin belediye başkanlığını yapan Dr. Süleyman el-Ağbariye'yi tutuklattı.

Afula'da İstişhad Eylemi: İsrail'in kuzeyindeki Afula kentinde Şaarei Amakim alışveriş merkezinde akşam saatlerinde bir istişhad eylemi düzenlendi. 4 kişi hayatını kaybetti ve 30 kişi de yaralandı. Eylemi İslami Cihad'ın askeri kanadı 'Kudüs Seriyyeleri' üstlendi. İslami Cihad tarafından yapılan açıklamada, feda eylemcisinin 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Hibe Azim Said Dragime adlı genç kız olduğu belirtildi.

Feda Eylemcisi Hibe'nin Ailesi Tutuklandı: Filistinli kaynakların verdiği habere göre, 4 kişinin öldüğü 30'dan fazlasının da yaralandığı Afula'daki istişhad eyleminin faili üniversiteli genç kız Hibe Dıragime'nin (19) anne ve babası işgalcilerce tutuklanarak bilinmeyen bir yere götürüldü.

21 Mayıs 2003

Ramallah'ta İki Kardeş Şehid Edildi: Ramallah kentinin kuzeyinde bulunan Karave beldesinde biri kadın iki Filistinli kardeş, Siyonist işgal güçleri tarafında şehid edildi.

Şaron, Dahlan'dan 25 Filistinlinin Kellesini İstedi: İsrail'in tanınmış gazetelerinden Haaretz'in yayınladığı bir habere göre, Şaron, Ebu Mazin'den ve İçişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed Dahlan'dan kendilerini ispat edebilmeleri için Hamas'ın en az 50 mensubunu tutuklamalarını ve ileri gelenlerinden en az 25 kişiyi de öldürmelerini istedi.

22 Mayıs 2003

Korsan İsrail, Lübnan Gemisini Gasbetti: Siyonist İsrail donanması, Lübnan kıyılarında el koyduğu gemiyi, Hayfa limanına çekti. İsrail güvenlik kaynaklarına göre, gemi silah yüklüydü ve silahlar Güney Lübnan'da üslenen Hizbullah'a gidiyordu. El- Arabiye televizyonu, geminin Filistinlilere gitmekte olduğunu öne sürdü.

Siyonistler, Aksa İntifadası Süresince 774 Ev Yıkmış: Siyonist işgal ordusunun yayınladığı istatistiklere göre 28 Eylül 2000 yılında başlayan Aksa İntifadası süresince Filistinlilere ait toplam 774 ev İsrail askerlerince yıkılmış. Yıkılan bu evlerden 174'ünün istişhad eylemcilerinin ailelerine ait olduğu, 200'nün Filistinli direnişçiler tarafından İsrail askerlerine yönelik eylemlerde kullanıldığı ve 400 evin ise ruhsatsız olduğu gerekçesiyle yıkıldığı belirtiliyor.

İşgalciler Beyt Hanun'da 5 Öğrenciyi Yaraladı: İsrail işgal askerleri okullarına gitmekte olan öğrencilere saldırarak beşini çeşitli yerlerinden yaraladı. Kemal Nevahide (12) isimli bir başka çocuğun da Cenin'in el-Yanun köyünde işgalcilere taş atarken başından vurulduğu ve komada olduğu belirtildi.

23 Mayıs 2003

Abbas, Hamas'tan Direnişi Durdurmasını İstedi: Filistin Başbakanı Mahmud Abbas, Filistin direniş hareketi Hamas heyetiyle Gazze'de yaptığı görüşmede, direnişin sona erdirilmesi konusunda sonuç alamadı. Abbas, görüşmede Hamas yetkililerinden, İsrail hedeflerine yönelik direniş eylemlerine son vermelerini istedi. Görüşmeye Hamas adına, hareketin liderlerinden Abdülaziz el-Rantisi ile İsmail Ebu Şanab ve İsmail Haniye katıldı. Abbas, İsraillilere yönelik eylemlerin durdurulmasını isterken, Hamas yetkilileri ise İsrail ordusunun Filistinlilere yönelik katliam, yıkım, cinayet ve işgal siyasetine son vermesi ve Filistinli mahkumları serbest bırakması koşulunu öne sürdü.

24 Mayıs 2003

İsrail İşgal Ordusu Tul Kerm'e Girdi: İsrail işgal ordusunun Batı Şeria'daki Filistin kenti Tul Kerm'e operasyon düzenlediği ve çok sayıda İsrail tankının kente girdiği bildirildi.
Filistin güvenlik kaynaklarına göre, 60 kadar tank, nakliye aracı, cip ve yüzlerce İsrail askerinin düzenlediği saldırılarda, Tul Kerm mülteci kampındaki çok sayıda Filistinli yakalandı. Saldırıda ayrıca, 2 Amerikalı barış gönüllüsünün gözaltına alındığı bildirildi.

İsrail Zindanlarında Müslüman Kadınlar Açlık Grevinde, "Cihad Çiçeği" Hastaneye Kaldırıldı: İşgalci İsrail'in Er-Remle hapishanesinde 21 gündür kesintisiz açlık grevi yapan "Cihad Çiçeği" Itaf Ulyan dün durumunun kötüleşmesi üzerine hastaneye nakledildi. Itaf Ulyan'la dayanışma için 67 Filistinli Müslüman kadın dün açlık grevine başladı. Siyonist zindanlarda direnişe geçen Filistinli kadın tutsaklar, hapishane yönetiminin uyguladığı tecride karşı çıkıyorlar.

Otobüse Füze Fırlatıldı, 9 Siyonist Yaralandı: Gazze Şeridi'nde Netzarim Yahudi yerleşiminden çıkan otobüse füze fırlatıldı. Eylemde 9 Siyonist yaralandı. Eylemin sorumluluğunu Hamas üstlendi.

25 Mayıs 2003

İsrail Kabinesi 'Yol Haritası'nı Kabul Etti: İsrail kabinesi, 2005 yılına kadar Filistin devletinin kurulmasını öngören 'yol haritası'nı kabul etti. Bakanlar Kurulu, 7'ye karşı 12 oyla planı kabul etti, 4 bakan çekimser kaldı.

26 Mayıs 2003

Filistinliler Mescid-i Aksa İçin Yürüdü: Batı Şeria'daki Nablus kentinde, Hamas'ın çağrısıyla toplanan binlerce Filistinli öğrenci, İsrail'in Mescid-i Aksa'yı Yahudilere açılmasına yönelik girişimini protesto etti.

Mofaz: Arafat Barışa Engel!: Türkiye'yi ziyaret eden İsrail Savunma Bakanı Şaul Mofaz, NTV'nin sorularını yanıtladı. Mofaz, Filistin lideri Yaser Arafat'ın barış sürecinin önünde engel olduğunu öne sürdü.

27 Mayıs 2003

İslami Cihad; "Yol Haritası Amerikan-İsrail Komplosu": İslami Cihad tarafından, Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki AFP bürosuna gönderilen yazılı açıklamada, "yol haritası, intifada ve direnişi ortadan kaldırmayı amaçlayan Amerikan-Siyonist komplosundan başka bir şey değildir. Bu plan, İsrail'in Siyonist varlığının istikrarını ve güvenliğini sağlamayı amaçlayan uzlaşma planıdır" ifadesi kullanıldı.

İşgalciler 11 Yaşında Bir Çocuğu Şehid Etti: Siyonist işgalciler, Ramallah yakınlarındaki Karave Beni Zeyd köyüne yaptıkları baskında Temur Arar adında 11 yaşında bir çocuğu şehit ettiler.

28 Mayıs 2003

Gazze'de Bir Filistinli Daha Şehid: Gazze Şeridi'nin güneyinde bulunan Han Yunus'a giren İsrail işgal askerleri Muhammed el-Kadra adlı bir Filistinliyi şehid etti.

29 Mayıs 2003

Hamas: "Önce Siyonistler Saldırıları Durdurmalı": Siyonist İsrail Başbakanı Ariel Şaron ile Filistin'in Başbakanı Mahmud Abbas'ın dünkü görüşmelerini sert dille eleştiren Hamas'ın üst düzey yetkilisi Abdülaziz el-Rantisi, "Şehadet eylemlerimize son vermemiz için önce, Siyonistlerin bütün saldırılarını durdurması gerekiyor, aksi takdirde eylemlerimiz devam edecektir" dedi. Rantisi yaptığı açıklamada Mahmud Abbas'ın işbirlikçi tavrını sert bir dille eleştirerek Abbas'ın "Hamas'la ateşkes yapmayı planladıkları" açıklamasını reddetti. Ateşkes yapılmasının tek şartının öncelikle Siyonist İsrail'in saldırılarını durdurması olduğunu söyleyen Rantisi, Siyonistleri iki yüzlülükle de suçladı.

30 Mayıs 2003

El-Aksa Vakfı'nın İngiltere'deki Malvarlığı Donduruluyor: İngiltere Hazine Bakanı Gordon Brown, finansal kuruluşlardan, terörle bağlantısı olduğu gerekçesiyle Arap kökenli el-Aksa Vakfı'nın malvarlığının dondurulmasını istedi.

Şaron, Abbas'tan İntifadayı Durdurmasını İstedi: Filistin Başbakanı Mahmud Abbas ile İsrail Başbakanı Ariel Şaron, 'yol haritası'nı görüşmek üzere Kudüs'te bir araya geldi. İki Başbakan, görüşmede, birbirlerinden barış yolunda daha cesur adımlar istedi. Şaron'un Abbas'tan intifadayı durdurmak için harekete geçmesini istediği, Abbas'ın da Şaron'dan Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki İsrail askeri varlığının azaltılmasını ve İsrail'in 1967 Ortadoğu Savaşı sırasında ele geçirdiği bölgelerde Yahudi yerleşim merkezleri inşa edilmesini durdurmasını talep ettiği açıklandı.

ABD İşgal Güçleri Irak'ta 3 Filistinli Diplomatı Tutukladı: Irak'taki Filistin diplomatik misyonu sözcüsü Muhammed Atta, "Salı gece yarısı başlayan arama 24 saat sürdü, Amerikan kuvvetleri Maslahatgüzar Nacah Abdürrahman, Konsolos İbrahim Muhsin ve Ticaret Müşaviri Münir Sobhi'nin yanı sıra 3 emir eri, 3 Filistinli güvenlik görevlisi ve 2 Iraklı bahçıvanı da gözaltına aldılar" dedi.

31 Mayıs 2003

Cenin'de Bir Hamas Mensubu Şehid Edildi: Batı Şeria'nın Cenin kenti yakınlarında, Siyonist işgal askerlerinin ateş açması sonucu Nablus'taki El Necah Üniversitesi öğrencisi olan Hamas'ın silahlı kanadına mensup Muhammed Hamamra (20) şehid oldu.

İslam Konferansı Örgütü Siyonist İsrail'i Kınadı: İran'ın başkenti Tahran'da yapılan İslam Konferansı Örgütü Dışişleri Bakanları Toplantısı sona erdi. Toplantının sonuç bildirisinde, Siyonist İsrail'in, Filistin ve diğer Arap ülkeleri topraklarını işgal etmesi ve Filistin halkına karşı devlet terörizmi ve baskı uygulaması kınandı.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR