1. YAZARLAR

  2. Kudüs Dergisi

  3. İslam Dünyasından Haberler -Haziran-

İslam Dünyasından Haberler -Haziran-

Haziran 2003A+A-

1 Haziran 2003

Lübnan'da Bir Filistinli Şehid Edildi: Filistin lideri Yaser Arafat'a bağlı el-Fetih'in üyesi bir Filistinlinin Lübnan'ın güneyindeki Ayn Helue kampında şehid edildiği bildirildi. Filistinli kaynakların bildirdiğine göre kimliği tespit edilemeyen kişiler gece Raid Hacir'in kapısını çaldılar, kapı açılınca da Hacir'i silahla vurduktan sonra kaçtılar.

2 Haziran 2003

Şaron; Yahudi Yerleşim Birimlerini Yıkabiliriz: Şaron, dün yapılan haftalık olağan bakanlar kurulu toplantısından sonra bir açıklamada bulunarak, Filistin topraklarında yapılan kaçak Yahudi yerleşim birimlerinin yıkılmasını planladığını belirtti ve "Zirvenin ardından kaçak yerleşim birimlerini ortadan kaldırmamız mümkün" dedi.

Abbas Ateşkes Açıklamasını Yeniledi: Filistin Başbakanı Abbas, dün gece el-Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, Filistinli grupların liderleri ile yaptığı görüşmelerde önemli ilerleme sağladığını belirterek, "20 günü aşmayacak bir süre içinde, bütün Filistin topraklarında tam bir sükunet konusunda  anlaşma olacak'' dedi.

3 Haziran 2003

Bush Şarm el-Şeyh'te Arap Liderlerle Buluştu: Ortadoğu'yu yeniden şekillendirmeyi hedefleyen 'Yol Haritası' planına Arap liderlerden destek almayı uman Bush, tatil beldesi Şarm el-Şeyh'te Mısır, Ürdün, Bahreyn ve Suudi Arabistan liderleri ve Filistin Başbakanı Mahmud Abbas'la altılı zirvede buluştu. Bush'un, Arap liderlerden İsrail'le ilişkilerini düzeltmelerini istediği bildirildi. 'Yol Haritası'nı memnuniyetle karşıladıklarını belirten Arap liderler, İsrail'e yükümlülüklerini yerine getirmesi çağrısında bulundu.

Arap televizyonlarına göre, ABD'liler, başta Suudi Arabistan olmak üzere Arap ülkelerinden  İsrail ile ilişkilerini düzeltmelerini ve uyguladıkları boykotu sona erdirmelerini istedi. Ancak Arap ülkelerinin bu isteğe soğuk yaklaşmaları üzerine kapalı kapılar arkasında pazarlıklar yapıldığı belirtildi.

Hamas Lideri Rantisi; "Abbas Hemen Bush'a Cevap Vermeli": Hamas, ABD Başkanı George Bush'un Mısır'ın Şarm el-Şeyh beldesindeki zirvede söylediği sözleri "tehlikeli" bulduğunu açıkladı. Hamas liderlerinden Abdülaziz Rantisi, zirvede hazır bulunan Abbas'tan bu sözlere karşılık vermesini isterken, "Bush'un konuşması çok tehlikeli, çünkü Abbas'tan Filistin direnişine son vermesini istiyor. Abbas bu sözleri kınamazsa, onu Filistin halkının temsilcisi olarak tanımayız" dedi. Rantisi, barışın olabilmesi için Siyonistlerin Filistin topraklarından çekilmesi gerektiğini de belirtti.

4 Haziran 2003

Siyonistler Refah'ta Yine Ev Yıktı: İsrail işgal ordusu, dün gece Refah kasabasına saldırı düzenledi. Filistin güvenlik kaynaklarına göre, iki buldozerin eşlik ettiği Siyonist İsrail tankları, gece yarısı Gazze şeridinin güneyindeki Refah kentine girerek Filistinlilere ait 4 evi yerle bir etti.

5 Haziran 2003

Kudüs'e Yeni Siyonist Belediye Başkanı: Kudüs belediye seçimlerini, kent tarihinde ilk kez bir ırkçı aday kazandı. Aşırı tutuculuğuyla tanınan Musevi aday Uri Lupolianski (51), oyların yüzde 52'sini alarak belediye başkanı oldu. Bağımsız aday Nir Barkat (41) ise, dünkü seçimde oyların yaklaşık yüzde 43'ünü alabildi. Lupolianski, sadece Kudüs'teki Yahudilerin oylarıyla seçilmiş oldu. Zira kentin Doğu kesimindeki yaşamak zorunda bırakılan Filistinliler seçimi protesto etmişti. Nüfusu 670 bini bulan Kudüs'te yaklaşık 215 bin Filistinli yaşıyor. Doğu Kudüs'teki Filistinliler, 1967 yılından beri belediye seçimlerini boykot ediyorlar.

Filistinli Direnişçiler; "İntifada Sürecek": Filistinli direniş gruplarından Hamas, İslami Cihad ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi intifadadan vazgeçmeyeceklerini ve direnişin devam edeceğini açıkladı. Hamas, Başbakan Mahmud Abbas'ın intifadanın sona erdirilmesi çağrısını reddederek, silah bırakmayacağını açıkladı. Hamas'ın önde gelen isimlerinden Abdülaziz el-Rantisi, "Son Filistin toprağı işgalden kurtuluncaya kadar silahlarımızı bırakmaya hazır değiliz" dedi.

Üçlü Zirveden "İntifada Durdurulmalı" Kararı Çıktı: Ürdün'ün Akabe kentinde görüşen Bush, Kral Abdullah, Şaron ve Abbas 'Yol Haritası' konusunda anlaştı. Liderler intifadaya son verilmesi çağrısı yaptı. Filistin Başbakanı Mahmud Abbas, Filistin halkını intifadaya son vermeye çağırdı. Abbas, hedefin İsrail ve Filistin devletlerinin yan yana yaşaması olduğunu kaydetti.

6 Haziran 2003

Anne Corrie; "ABD Basını Bizi Aldatıyor": 16 Mart'ta Gazze'da Siyonist İsrail askerleri tarafından buldozerle ezilerek katledilen Rachel Corrie'nin annesi Cindy Corrie, New York'ta "İstilayı Durdurun" konulu konferansa katıldı. Birleşmiş Milletlerin Manhattan'daki merkezinde konuşan anne Corrie, Amerikan halkının televizyonlarda sadece feda eylemcilerini gördüklerini ancak Filistinlilere karşı girişilen saldırıları ve şiddeti görmediklerini belirtti. Kendisinin de kızı ölene kadar aynı duyarsızlığı paylaştığını itiraf eden anne Corrie, Amerikan halkının bu konuya karşı duyarsızlığının ve körlüğünün sorunu daha da büyük bir çıkmaza sürüklediğini söyledi.

7 Haziran 2003

Abbas Filistinli Gruplarla Görüşmeyi Planlıyor: Filistin Kültür Bakanı Ziyad Ebu Amr, yaptığı açıklamada, Abbas'ın 48 saat içinde tüm Filistinli grupların temsilcileriyle bir araya gelmesinin öngörüldüğünü ve Hamas örgütünün de toplantıya katılmasının beklendiğini söyledi. Hamas, dün Akabe zirvesindeki açıklamalarının ardından Mahmud Abbas ile diyaloga son verdiğini açıklamıştı.

Hamas'tan dün yapılan açıklamada, Abbas'ın ABD arabuluculuğunda İsrail'le Ürdün'de yapılan zirvedeki taahhütlerinin kabul edilemez olduğu belirtilerek, diyalogun sona erdiği ifade edilmişti.

Hamas Abbas'la Diyalogu Kesti: Hamas liderlerinden Abdülaziz el-Rantisi, Abbas'ın ABD arabuluculuğunda Siyonist İsrail'le Ürdün'de yapılan zirvedeki taahhütlerinin kabul edilemez olduğunu belirterek "Diyalog sona erdi" dedi. El-Rantisi, "Ebu Mazin Hamas'ın ve Filistin halkının asla kabul etmeyeceği taahhütlerde bulunarak diyalogu kesti" açıklamasını yaptı. El-Rantisi'nin açıklaması Siyonist İsrail'in 2 Hamas militanını Batı Şeria'nın Tulkarim kentindeki bir baskında öldürmesinin ardından geldi.

8 Haziran 2003

Direnişi Satın Alma Oyunları: Associated Press haber ajansı, Filistin güvenlik şefi Muhammed Dahlan'ın, direnişçilerin ellerindeki silahları toplayabilmek için bu silahları satın almayı önerdiğini, bunun için ABD ve Avrupa'dan para yardımı aldığını duyurdu. El-Aksa Şehitleri Tugayı'nın bir lideri, Dahlan'ın tüfek başına 6 bin dolar önerdiğini öne sürdü. Dahlan'ın ayrıca el-Aksa üyelerine örgütten ayrılıp güvenlik güçlerine katılmaları için de en az 6 bin dolar önerdiği kaydedildi.

9 Haziran 2003

Siyonistler Gazze'de Filistinlilerin 13 Evini Yıktı: Filistin kaynaklarından alınan bilgiye göre, Beyt Hanun kasabasını sabahın erken saatlerinde tanklar ve zıhlı araçlarla basan İsrail işgal birlikleri, Filistinlilere ait 13 evi buldozerlerle yıktılar. Daha önce Yahudi yerleşim birimlerini yıkacaklarını açıklayan kasap Şaron 'Yol Haritası'nı askıya aldıklarını açıkladı. Göstermelik birkaç Yahudi yerleşim birimi yıkıldıktan sonra yıkım durduruldu.

Filistinli Direniş Gruplarından Ortak Eylem: Filistinli direniş örgütleri dün sabah Siyonistlerin kontrol noktasında silahlı eylem düzenlediler. Dört İsrail işgal askerinin öldürüldüğü eylemde üç Filistinli de şehid oldu. Eylemi Hamas, İslami Cihad ve el-Aksa Şehidleri Tugayı birlikte üstlendiler.

İlk kez bir saldırıyı üç Filistinli grubun birden üstlenmesi dikkat çekti. Ortak açıklamada, saldırıyı Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Hanun kasabasından gelen militanların düzenlediği ve saldırıların süreceği belirtildi.

İslami Cihad, toplantı sonrası, "Direnişin terörizmle eşit tutulduğu Akabe zirvesinin sonuçlarını reddettiğimiz için silahlı direnişi sürdürmeye karar verdik" demecini vermişti. Hamas da Ebu Mazin  Akabe'de verdiği tavizleri geri çektiği takdirde ateşkes görüşmelerine döneceğini bildirmişti.

10 Haziran 2003

Rantisi'ye Hain Suikast Girişimi: İsrail helikopterleri, Gazze Şeridin'de Hamas önderlerinden Abdulaziz el-Rantisi'yi hedef alan bir suikast girişiminde bulundu. El-Rantisi, saldırıdan yaralı olarak kurtulurken, bir kadın ve bir çocuk şehid oldu.

Gazze'de bu gün, 3 İsrail Apaçi helikopteri, el-Rantisi'nin arabasına 7 füze attı. Saldırı sonucu, yakınlarda bulunan bir kadın ve 8 yaşındaki kız çocuğu şehid oldu, 27 kişi de yaralandı. Hastane kaynakları, aralarında Rantisi'nin 3 koruması ve oğlunun da bulunduğu 27 yaralıdan üçünün durumunun ağır olduğunu duyurdu.

Siyonistlere Tepkiler Giderek Artıyor: Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa da, Siyonistlerin Hamas'ın siyasi lideri Abdülaziz El Rantissi'ye Gazze'de düzenlediği hava saldırısını kınayarak, "İsrail, barışa giden her eylemi engellemeye çalışıyor. Bu saldırı, sadece 'Yol Haritası'nın ihlali değil, barış sürecine de bir tehdittir " dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hamid Rıza Asefi, "Siyonist rejiminin Filistinli siyasi kişilere yönelik benimsediği suikast siyasetinin sürdüğünü ve bunun İsrail işgal yönetiminin bölgede gerilim yaratma kararlılığının işareti olduğunu" söyledi.

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, Siyonist İsrail'in Hamas yöneticilerinden Abdulaziz el-Rantisi'ye saldırı düzenlemesinden "şoke olduğunu" söyledi.

11 Haziran 2003

Kudüs'te İstişhad Eylem; 16 Siyonist Öldü, Yaklaşık 100'ü de Yaralandı; Dün Siyonistlerin Hamas'ın liderlerinden el-Rantisi'ye karşı düzenlediği hain suikast girişimi sonrası bugün Kudüs'ün merkezinde misilleme olarak istişhad eylemi gerçekleştirildi. Tüm kentten duyulan patlamanın ardından ambulanslar bölgeye gitti. İstişhad eyleminin sonucunda şu ana kadar 16 Siyonist'in öldüğü 100'e yakınının da yaralandığı bildirildi.

Eylem Kudüs'ün en işlek caddelerinden Yaffa Caddesi'nde düzenlendi. Kudüs'teki bu feda eylemini Hamas'ın askeri kanadı İzeddin Kassam Tugayları üstlendi. Eylemin 18 yaşındaki Abdulmuti Muhammed Salih adlı Filistinli gencin gerçekleştirdiği açıklandı.

Siyonistler Yine Saldırdı; Tito Mesud ve 9 Direnişçi Şehid: Siyonist İsrail helikopterlerinin Gazze kenti yakınındaki bir araca düzenlediği füze saldırısında aralarında İzzettin el-Kassam Tugayları komutanlarından Tito Mesud'un da olduğu 10 kişinin şehid olduğu bildirildi. Filistinli güvenlik kaynakları, Filistinli istişhad eylemcisinin düzenlediği eylemin ardından İsrail helikopterlerinin füze saldırısında bulunduğunu söylediler. Hastane kaynakları, saldırıda 6 kişinin şehid olduğunu duyurdu. İsrail televizyonu, İsrail Apaçi helikopterlerinin, Hamas'ın askeri kanadı yetkilisi Tito Mesud'u hedef aldığını duyurdu.

12 Haziran 2003

İsrail F-16'larla Vuruyor; 7 Şehid, 30 Yaralı: İsrail işgal ordusuna ait helikopter ve F-16'lar Gazze kentine 24 saat içinde üçüncü kez hava saldırısı düzenledi. Saldırılarda onlarca masum Filistinli şehid oldu ve ya yaralandı. Siyonist İsrail, ABD yapımı F-16'larla Gazze'de Hamas'ın bir üst düzey komutanı ile ailesini taşıyan bir araca füze fırlattı. Saldırının hedefinin, Hamas liderlerinden Yasir Taha olduğu bildirildi. Hastane kaynakları, saldırıda 7 kişinin şehid olduğunu, 30 kişinin yaralandığını duyurdu. Şehidler arasında bir bebeğin de bulunduğu belirtiliyor.

Siyonistler Yine Saldırdı; 2 Şehid:İsrail helikopterleri dün gece yarısı Gazze kentinde bir araca füze saldırısında bulundular. Araçta bulunan 2 Hamas militanı şehit oldu.

İsrail İşgal Ordusu; "Hamas'ı Yok Edin": Siyonist İsrail ordusunun, dün Kudüs'te düzenlenen istişhad eyleminin ardından Filistin'deki en etkin direniş örgütlerinden olan Hamas'ı yok etmeyi planladığı bildirildi.

Şeyh Ahmed Yasin De Hedef Olabilir: İsrail askeri radyosunun haberine göre, Hamas'ın yok edilmesi kararı, Kudüs'teki eylemden  kısa bir süre sonra Savunma Bakanı Şaul Mofaz ile Genelkurmay Başkanlığı yetkililerinin yaptığı toplantıdan sonra alındı. Sadece Hamas altyapısının hedef alınmayacağı, artık siyasi Hamas liderlerine de saldırılacağı ifade edildi. Radyonun haberinde "Hamas'ı tamamen yok etme" emri çerçevesinde, örgütün manevi lideri Şeyh Ahmed Yasin'in de hedef alınabileceği belirtildi.

13 Haziran 2003

ABD, Hamas ve İslami Cihadı Hedef Gösterdi: Meydana gelen son gelişmeler üzerine bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Hamas ve İslami Cihadı Ortadoğu'daki "barış"ın önünde birer engel olduğunu iddia ederek ve bu iki direniş hareketinin tasfiye edilmesi gerektiğini söyleyerek hedef gösterdi. Ayrıca Powell, Mısır'dan Hamas'a müdahale ederek İsrail'e yönelik eylemlerin engellenmesini istedi. Böylece emperyalist Amerikan yönetimi, Ortadoğu'daki "terör" olaylarının sorumlusu olarak işgalci İsrail'i değil de Hamas ve İslami Cihadı gösterdi. Beyaz Saray sözcüsü Ari Fleischer, "en önemli şeyin, bu örgütlerin yenilgiye uğratılması olduğunu" iddia ederek, "İsrail'in düşmanları, Filistin yönetiminin düşmanları, barış düşmanları, Filistin Başbakanı Mahmut Abbas'ın düşmanları umut vadeden bir süreci baltalamaya çalışıyorlar" dedi. Sözcü, "Önemli olan, bölgedeki herkesin özellikle de Arap yönetimlerinin Hamas ve İslami Cihad gibi terör örgütlerini el ele vererek yenmesidir" dedi.

İslami Cihad, Bir İsrail İstihbarat Subayını Öldürdü: İslami Cihad'ın askeri kanadı Kudüs Tugayları'na bağlı Filistinli direnişçilerin, Cenin yakınlarındaki Ya'bud köyünde bir araca başarılı bir operasyon düzenleyerek içinde bulunan İsrail işgal ordusuna bağlı bir istihbarat subayını öldürdükleri belirtildi.

Cenin'de iki Şehid: ABD yapımı Apachi helikopterleri desteğinde Cenin'e saldıran Siyonist işgal güçleriyle Filistinli direnişçiler arasında çıkan şiddetli çatışmalarda İki Filistinli şehid oldu. Biri çocuk olmak üzere üç kişi de yaralandı. İsrail özel birliklerine bağlı işgal askerleri yaptıkları baskında İslami Cihad'ın askeri kanadı Kudüs Tugayları'nın mahalli liderlerinden Salih Ceradat (34) ve kardeşi Fadi Ceradat'ı (25) şehid ettiler.

14 Haziran 2003

Dahlan Güvenliği Sağlarsa İsrail Çekilecek: İsrail Başbakanı Şaron'un özel kalem müdürü Ra'nan Gissin yaptığı açıklamada, "ABD'nin, Hamas'ın İsrail'e karşı saldırılarını önleme kararı alması için Filistin hükümetine çok güçlü baskı uyguladığını" söyledi. Ra'nan Gissin, görüşecek yetkililer arasında İsrail Savunma Bakanı Şaul Mofaz ve Filistin Savunma Bakanı Muhammed Dahlan'ın bulunduğunu belirtti.

Siyonist İsrail askeri radyosu ise Mofaz'ın, "Dahlan'ın güvenlik konusunda sorumluluğu üstlenmesi ve Hamas militanlarının bu bölgelerden İsrail'e roket saldırıları düzenlemelerini engellemesi koşuluyla İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki bölgelerden çekilmesine sıcak baktığını" duyurdu.

İşgalci İsrail Yine Saldırdı; 1 Şehid 30 Yaralı: İsrail helikopterlerinin Gazze kentinde düzenlediği füzeli saldırıda, ilk belirlemelere göre 1 kişi şehid oldu, 7'si çocuk 30 kişi yaralandı.

Filistin'de 3 Günün Bilançosu; 33 Şehid, 170 Yaralı: Siyonist İsrail işgal ordusunun son 3 gün içinde Filistin'de gerçekleştirdiği cinayetlerin bilançosu 33 şehid, 170 yaralı olarak açıklandı. Şehid ve yaralıların önemli bir bölümünü çocuklar oluşturuyor. Uluslararası tepkilere rağmen ırkçı İsrail, ABD yapımı F-16 ve Apachi helikopterleriyle gerçekleştirdiği cinayetlerde sivilleri hedef almaktan çekinmiyor. Son 3 günde 33 Filistinlinin şehid olmasına karşılık 27 Siyonist de Filistinliler tarafından öldürüldü.

Hamas ve İslami Cihad; İşgal Altında Ateşkes Olmaz!: Filistinli direniş grupları Hamas ve İslami Cihad, İsrail ile ateşkes olasılığını reddettiklerini açıkladı. Hamas liderlerinden Abdülaziz el-Rantisi, yaptığı açıklamada, "Hamas, işgal altında yapılan her türlü ateşkes çağrılarını reddetmektedir. Ateşkes sözcüğünün bizim lügatimizde yeri yoktur. Siyonist teröristler, Filistin halkına, topraklarımıza ve kutsal yerlerimize saldırmıştır, biz meşru müdafaa durumundayız ve kendimizi savunmaya devam edeceğiz. İsrail'in Filistin topraklarından kısmen çekilmesi halinde de Yahudi yerleşimciler ile askerler hedefimiz olmaya devam edecektir. İsrail bu topraklardan tamamen çekilinceye kadar savaşımızı sürdüreceğiz" dedi. İslami Cihad yetkilisi Muhammed el-Hindi de açıklamasında, İsrail ile ateşkes olasılığını reddederek, "İşgalin sona ereceği ve Filistinli mahkumların serbest bırakılacağı konusunda açık bir tutum takınılmadıkça şiddet eylemleri sürecektir. Şaron, Filistinlileri saldırgan olarak göstererek dünyayı aldatmak istemektedir. Kendisinin bu önerisini reddediyoruz" dedi.

15 Haziran 2003

Beyt Hanun'da 1 Şehid, 7 Yaralı: Filistinli kaynakların belirttiğine göre, Gazze Şeridi'nde, Pazar gününün ilk saatlerinde Siyonist İsrail işgal birliklerinin, bölgenin kuzeyindeki Beyt Hanun kasabasına girmeleri sonrasında çıkan silahlı çatışmada bir Filistinli şehid oldu, yedisi de yaralandı. Siyonist İsrail askeri kaynakları kasabada roketatar araması yapan askerlere ateş açıldığını ve buna karşılık verildiğini belirttiler. İsrail işgal güçleri, bu yerleşim birimini birkaç haftadır sıkı abluka altında tutuyor.

Şaron'dan Saldırılara Devam!: Siyonist İsrail Başbakanı Ariel Şaron, "canlı bombalar" olarak tanımladığı Filistinli direnişçilerle mücadeleyi sürdüreceğini söyledi. İsrail radyosunun haberine göre Şaron, haftalık Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, "İsrail, 'canlı bomba' olarak tabir edilen hedeflerle mücadelesini sürdürecek. Filistinliler terörist örgütlerin altyapılarını yok etme kararı almazsa, İsrail bu işi üstlenecek" diye konuştu.

16 Haziran 2003

İslami Cihad Yeni Bir Füze Denemesinde Bulundu: İslami Cihad'ın askeri kanadı durumundaki Kudüs Seriyeleri Tugayı yaptığı açıklamada yeni geliştirdikleri "Kudüs-2" füzelerinin deneme atışının başarıyla gerçekleştirildiğini duyurdu. Yerli imkanlarla imal edilen "Kudüs-2" füzesinin deneme atışı, Siyonist başbakan Ariel Şaron'un ikamet ettiği kent olan Yuşa'ya yönelik gerçekleştirildi. Siyonist işgal ordusu, Yuşa'ya yönelik füze saldırısını doğruladı ancak meydana gelen zayiatla ilgili bilgi vermedi.

Mısır Heyeti Gazze'de Direniş Gruplarıyla Görüştü: Mısır İstihbarat Başkanı Ömer Süleyman'ın yardımcısı Mustafa el-Buhayri ve beraberindeki heyet, dün ve bugün Gazze'de Filistin direniş gruplarının temsilcileriyle bir dizi görüşmelerde bulundu.

Mısır İstihbarat Başkan Yardımcısı Mustafa el-Buhayri başkanlığındaki üst düzey askeri heyet, Hamas lideri Şeyh Ahmet Yasin'in Gazze'deki evinde Hamas'ın önde gelen lider kadrosuyla bir araya geldi. Görüşmelere Hamas tarafından mühendis İsmail Ebu Şeneb, Dr. Mahmud ez-Zihar ve Prof. İsmail Heniyye katıldı. Heniyye, Mısır heyetine Siyonist işgal sürdüğü müddetçe direnişin devam edeceğini ve Filistin halkının tüm haklarına kavuşuncaya kadar mücadelenin süreceğini ilettiklerini 'Yol Haritası'nın intifadayı bitirmeyi amaçladığını ve Filistin'de bir iç savaşı tetikleyecek gelişmelere sebebiyet verebileceği yönündeki tespitlerini Mısır heyetine aktardıklarını açıkladı.

Mısır heyeti daha sonra Fetih Hareketi'nden Dr. Zekeriya el-Aga, Reşid Ebu Şibak, Semir el-Meşheravi ve Abdulaziz Şahin'den oluşan üst düzey yetkililerle görüştü.

17 Haziran 2003

Siyonist Parlamentodan Katil Şaron'a Destek: Siyonist İsrail parlamentosu Knesset, Başbakan Ariel Şaron'un "Filistinlilerin, İsraillilere yapılan saldırıların arkasında olan grupları dizginlemeden bir barış anlaşmasının mümkün olmayacağı" yönündeki açıklamasını destekledi. Irkçı lider Şaron'un, solcu milletvekillerinin talebiyle yapılan parlamento oturumunda, sözde barış sürecine ilişkin "terör kol gezdiği sürece siyasi bir çözüme ve bir barış anlaşmasına ulaşamayız" yönündeki tavrı, milletvekillerinin 42'ye karşı 57 oyuyla kabul gördü. Böylece Siyonist parlamento Şaron'un istediği değişikliklerin yapılması kaydıyla 'Yol Haritası' planını kabul etmiş oldu.

Mısır, Direniş Hareketlerini İkna Edemedi: İşgalci İsrail'e yönelik eylemlerin durdurulması için Filistinli grupları ikna etmeye çalışan Mısır, başarılı olamadı.

Mısırlı güvenlik yetkililerinden oluşan heyet, Hamas, İslami Cihad ve el-Fetih'in de aralarında bulunduğu Filistinli grupların temsilcileriyle görüştü. Mısır heyeti, Filistinli grupları, İsrail'i hedef alan saldırıları durdurmaları için ikna etmeye çalıştı. Fakat Filistinli grupların, liderlerinin hedef alınmayacağı yönünde uluslararası güvence istemesi üzerine anlaşma sağlanamadı.

18 Haziran 2003

Abbas, Filistinli 13 Direniş Grubuyla Görüştü: Filistin Başbakanı Mahmud Abbas ve Filistinli 13 direniş grubu arasında gerçekleşen görüşmede somut bir sonuca varılamadı. Hamas ve İslami Cihad'ın da aralarında bulunduğu ulusal ve İslami 13 grup, işgale karşı direnişin sürdürüleceğini yineledi.

İslami Cihad Bir Askeri Cipi İmha Etti: Han Yunus kentinin el-Karara beldesinde İslami Cihad'ın askeri kanadı Kudüs Seriyeleri tarafından düzenlenen eylemde, işgal ordusuna ait bir askeri cip imha edildi. Görgü tanıkları, cipin fırlatılan roketle tam isabet aldığı ve alevler içinde kaldığını ifade etti. Bölgeye gelen İsrail helikopterlerinin Siyonist askerlere ait ölü ve yaralıları hastaneye taşıdığı belirtildi. Olayda bir işgal askerinin ve bir Siyonist yerleşimcinin yaralandığı İsrail kaynaklarınca duyuruldu.

Kefar Saba'da Bir İsrailli Öldürüldü: Batı Şeria'nın Kalkilya kenti Kefar Saba beldesi yakınlarında Siyonist yerleşimcileri taşıyan araçlara düzenlenen silahlı saldırıda, bazı işgalcilerin isabet aldığı bildirildi. İsrail haber kaynaklarına göre olayda İsrailli bir kız öldü, birkaç yerleşimci de çeşitli yerlerinden yaralandı. Eylemi el-Aksa Şehidleri Tugayı ile Filistin'in Özgürlüğü İçin Halk Cephesi ortaklaşa üstlendi.

Siyonistler Filistinlilere Ait 13 Evi Yıktı: Siyonistlerin 1948'de işgal ettiği topraklar dahilinde bulunan en-Nakab'ta Um Mentan köyünde Filistinlilere ait 10 meskun ev İsrailli "Yapı Gözetim" yetkililerince yıkıldı. Yıkım işgal ordusunun gözetiminde gerçekleşti.

İşgalciler tarafından tanınmayan "Bölge Köyleri Meclisi" tarafından yapılan açıklamada "ruhsatsız yapı ve askeri bölge bahaneleriyle evlerinden ve yurtlarından edildikleri" vurgulanarak ırkçı İsrail kınandı. Öte yandan Siyonist işgal güçleri 15 tank, zırhlı araç ve 3 buldozer eşliğinde girdikleri Gazze'nin Refah kenti Za'reb mahallesinde 3 evi bombalarla yıktılar. Yoğun ateş altında gerçekleşen yıkımın ardından bölgede Filistinli köylülere ait 5 dönüm zirai alan tahrip edildi.

19 Haziran 2003

İşgalcilere Yönelik Feda Eylemi; 1 Ölü: İsrail'de, Ürdün Vadisi'ndeki Siyonist işgalcilere ait bir yerleşim kolonisinde bu sabah erken saatlerde gerçekleşen istişhad eyleminde bir yerleşimci öldü. Feda eylemcisinin Beyt Şean yakınlarında bulunan Sde Trumot yöresindeki işgalcilere ait bir bakkala girmesinden kısa süre sonra patlama meydana geldi. Patlamada, feda eylemcisi şehid olurken bakkalın sahibi Siyonist işgalci öldü, dükkanda yangın çıktığı ve ciddi hasar meydana geldiği belirtildi.

Direnişçiler Bir Zirai Uçak Düşürdü: İslami Cihad ve El-Fetih, dün akşam saatlerinde ortaklaşa gerçekleştirdikleri bir eylemde Siyonist İsrail'e ait bir zirai ilaçlama uçağını düşürdü. İslami Cihad'ın askeri kanadı Kudüs Seriyeleri Tugayı ile Fetih'e bağlı el-Aksa Şehidleri Tugayı, Beyt Hanun'un kuzeyinde bulunan tarım alanında zirai ilaçlama yapan işgalcilere ait bir zirai uçağı hafif silahlara gerçekleştirdikleri ortak operasyonda düşürdü. Her iki direniş grubu yaptıkları açıklamada Siyonist işgale karşı ortak eylemlerinin artarak devam edeceğini vurguladılar.

20 Haziran 2003

İsrailli Şirketlere Irak'ta 11 Milyar Dolarlık Pay: Mısır'da yayınlanan "Afak Arabiye"de çıkan habere göre İsrailli şirketler Irak'taki pastadan 11 milyar dolarlık pay aldı. Yarın Ürdün'de Ölü Deniz'in kıyısında gerçekleşecek olan uluslararası Dünya Ekonomi Formu toplantısında bunun kesinleştirileceği belirtildi.

Powell Hedef Gösterdi; Hamas'ın İşini Bitirin!: Siyonist İsrail Başbakanı Ariel Şaron'la ortak basın toplantısı düzenleyen emperyalist ABD Dışişleri Başkanı Colin Powell, Hamas'ın barışın düşmanı olduğunu ve icabına bakılması gerektiğini öne sürdü. Hamas'ın son iki hafta içinde düzenlediği eylemlerle barışın düşmanı olduğunu gösterdiğini iddia eden Powell, İsrail işgaline karşı eylemlere devam edeceğini, ırkçı İsrail devletinin yıkılması için çalışacağını bildiren Hamas'ın, bu tutumunda ısrar etmesi durumunda çözülmesi gereken bir sorun olduğunu düşündüğünü söyledi.

Batı Şeria'da 1 Siyonist Öldürüldü: Batı Şeria'nın Ramallah kenti yakınlarında bir araca açılan ateşte 1 Siyonist öldü, 3 kişi yaralandı. Filistinli direnişçilerin açtığı ateş sonucu aracın devrildiğini söyleyen yardım görevlileri, Kudüs'teki hastanelere kaldırılan yaralılardan 2'sinin durumunun ağır olduğunu belirtti. Saldırının, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın İsrail Başbakanı Ariel Şaron ile Kudüs'te görüştüğü sırada düzenlendiği kaydedildi.

Rantisi; "Powell Siyonistlerin Kölesidir!": Filistin direniş hareketi Hamas'ın liderlerinden Abdülaziz Rantisi, Powell'ın Hamas'la ilgili sözlerine tepki göstererek, Powell'ın, 'Siyonistlerin gerçek kölesi olduğunun kanıtladığını' söyledi. Rantisi, Şaron'un açıklamalarına ise "bu tür sözlerin kendilerini yıldıramayacağı ve işgale karşı direnişi sona erdirmeye zorlayamayacağı" karşılığını verdi.

21 Haziran 2003

Filistin'de Biri Çocuk 4 Şehid: 13 Haziran'da İsrail helikopterlerinin Gazze'de es-Sabra mahallesine saldırması sonucu yaralanan Hasan Atiye, hastanede şehid oldu.

Öte yandan Aksa Şehidleri Tugayı'ndan yapılan açıklamaya göre istişhad eylemi hazırlığında olan Muhammed Avni Ebu Ulya (17) ve Mahmud Racıh Ebu Ulya (17) adlı iki amca oğlu işgal askerlerince şehid edildi.

Diğer yandan Ramallah yakınlarındaki el-Celzun mülteci kampında rahatsızlanan 4 yaşındaki Cuma İbrahim, babası tarafından hastaneye kaldırılmak isterken Siyonist işgalcilerin barikatına takılması sonucu yolda can verdi.

Dünya Ekonomik Forumu Ürdün'de Başladı; Gündem İsrail'le Ekonomik İlişkiler: Dünya Ekonomik Forumu'nun olağanüstü toplantısı bugün Ürdün'ün Ölü Deniz kıyılarında başladı. Üç gün sürecek olan toplantının ana gündem maddelerini; Irak'ın yeniden yapılandırılması, ABD ve bölge ülkeleri arasında "serbest ticari bölge" oluşturulması ve İsrail'le ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi oluşturuyor. İsrail'le ekonomik ilişkilerin normalleştirilmesinin hedeflendiği forum, 'Yol Haritası'nın ekonomik boyutu olarak işlev görecek.

22 Haziran 2003

Şalom; "Hamas'la Anlaşmak 'Yol Haritası'nın Sonu Olur": Siyonist İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom, Filistin hükümetinin radikal grupları ortadan kaldırmak yerine onlarla anlaşmaya varmasının 'Yol Haritası'nın sonu olacağını söyledi.

Siyonist Terör; Abdullah Kavasimi Şehid Edildi: İsrail güçlerinin el-Halil kentinde düzenlediği suikastta üst düzey Hamas yetkilisi Abdullah Kavasimi şehid oldu.

Görgü tanıkları Kavasimi'nin akşam namazı cami çıkışında vurulduğunu belirtti. Filistin direniş hareketi Hamas, Abdullah Kavasimi'yi öldüren İsrail'i karşılık vermekle tehdit etti.

 Hamas'ın üst düzey yetkililerinden Abdülaziz el-Rantisi, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Bu suç, İsrail'in terörist Başbakanı Ariel Şaron tarafından işlenmiştir. Siyonist düşman, Hamas'tan bu suçun karşılığını almaya hazırlıklı olmalıdır" dedi.

23 Haziran 2003

Arap-İsrail Serbest Ticaret Bölgesi!:  Ürdün'deki Dünya Ekonomi Forumu'nun bugünkü son toplantısında öne çıkan konu Amerika'nın Ortadoğu'da serbest ticaret bölgesi oluşturma teklifi oldu. Kapsamlı bir bölgesel ticaret anlaşması, Amerika tarafından bölgedeki siyasi sorunların çözümünün parçası olarak görülüyor. Ancak, bazı Arap yönetimlerini İsrail'in de dahil olduğu bir oluşuma katılmaya ikna etmenin zor olacağı belirtiliyor.

Siyonist İşgal Terörü Sürüyor, 5 Şehid: Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bulunan Beyt Hanun'da işgal tanklarının bir geçide bomba yerleştirmeye çalışan grubu bombalaması sonucu el-Aksa Şehidleri Tugayı'na bağlı 4 Filistinli direnişçi şehid oldu.

Öte yandan Gazze'nin orta kesimlerinde bulunan Morag Siyonist yerleşim birimi yakınlarında işgalcilerin ateş açması sonucu 27 yaşındaki bir Filistinli kadın şehid oldu.

Diğer taraftan Han Yunus'ta Filistinli direnişçilerle işgal askerleri arasında çıkan çatışmada bir işgal askeri yaralandı. İşgalciler Han Yunus'ta Filistinlilere ait bir evi tamamen yıktı.

24 Haziran 2003

Siyonistler El-Halil'i İşgal Etti; 135 Filistinli Tutuklandı: Tanklar ve zırhlı araçlarla Batı Şeria'nın El-Halil ve Nablus kentine giren Siyonist işgal güçleri 135 kişiden fazla Filistinliyi tutukladı.

Hamas'a yönelik operasyon bahanesiyle Batı Şeria'ya giren Siyonistlerin ateş açmasına Filistinliler taşlarla karşılık verdi. Yakınları tutuklanan Filistinli halk, hepimiz Hamaslıyız, topraklarımızda bir tek Siyonist kalmayıncaya kadar savaşacağız şeklinde tepkilerini haykırdılar. Tutuklananlar arasında hamile bir kadının ve çocuk yaştaki gençlerin olduğu da gelen haberler arasında.

Şehid Kavasime'nin Ailesi Tutuklandı: El-Halil'de gece geç saatlerde düzenlenen operasyonda, İsrail askerleri, suikastta şehid edilen Hamas liderlerinden Abdullah Kavasime'nin anne ve babasıyla, hamile olan yengesi dahil tüm aile fertlerini tutukladı.

25 Haziran 2003

Hamas'tan Misilleme: Filistin direniş hareketi Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugaylarından yapılan açıklamada, Hamas militanlarının Beyt Hanun'daki Siyonist İsrail askeri karakoluna saldırı düzenlediği, çıkan çatışmada iki Hamas mensubunun şehid olduğu belirtildi. Filistinli direnişçilerin karakol binası yakınında bulunan bir cipe RPG roketi fırlattıkları ve askeri lojmanlara yoğun ateş açtıkları belirtildi. Bu eylemde işgal güçlerinden bir kaçının öldüğü ve ya yaralandığı bildirildi.

Gazze'ye Siyonist Saldırı; 2 Şehid, 17 Yaralı: İşgalci İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırısında biri 20 yaşında bir genç kız, iki Filistinli şehid oldu, 17 kişi de yaralandı.

Filistin hastane kaynakları, yaralılardan üçünün durumunun oldukça ağır olduğunu söylediler. Filistin güvenlik kaynaklarına göre saldırı, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları üyesi Muhammed Masri'yi hedef aldı.

26 Haziran 2003

Siyonistlerden Başarısız Suikast Girişimi: İsrail  helikopterlerinin, Gazze şeridinin güneyindeki Han Yunus kenti yakınlarında seyretmekte olan araca yönelik gerçekleştirdikleri ve Hamas liderlerinden Muhammed Siyam'ı hedef alan saldırıda biri genç kız olmak üzere iki Filistinli şehid oldu, 20 kişi yaralandı. Muhammed Siyam saldırıda yaralı olarak kurtuldu.

27 Haziran 2003

İsrail Vahşeti Durmak Bilmiyor; 4 Şehid: Bu sabah İsrail işgal güçleri, üst düzey bir Hamas yetkilisini öldürmek üzere iki helikopter ve on tank eşliğinde Gazze'nin güneyinde bir köye girdiler. İşgal güçlerinin Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'na mensup Ebu Ram el-Gavl'u ele geçirmek istemeleri üzerine Hamas militanları saldırıya ateşle karşılık verdi. İsrail askerlerinin açtığı tank ateşiyle yıkılan evlerin enkazı altında 4 Filistinli direnişçi şehid oldu. İşgal güçlerinin el-Gavl ailesine ait evi yoğun tank ateşine tutuktan sonra tamamen tahrip ettiği ve mahalledeki bir çok evi de kısmen yıktığı, ayrıca 7 Filistinliyi de tutukladığı bildirildi. Öte yandan dün Batı Şeria'da bir Siyonist yerleşimcinin vurularak öldürüldüğü bildirildi. Batı Şeria'daki eylemi, el-Aksa Şehitleri Tugayı üstlendi.

Arafat; "İşgal Gerçek Terördür": ABD ve İsrail'in çabalarıyla uluslararası arenada arka plana itilen Filistin lideri Yaser Arafat, NTV'ye yaptığı açıklamada tüm çekincelerine rağmen 'Yol Haritası' uyarınca 2 yıl sonra Filistin Devleti'nin ilan edileceğinden emin olduğunu söyledi. "İşgal gerçek terördür" diyen Yaser Arafat, İsrail'in uygulamaları karşısında Filistin halkının yaşadığı zorlukları örnekler vererek anlattı.

28 Haziran 2003

Direniş Grupları Ateşkes Metni Üzerinde Anlaştı: Filistin direniş hareketleri Hamas, İslami Cihad ve el-Fetih, işgalci İsrail'e yönelik eylemleri üç aylığına durdurmayı öngören ateşkes metni üzerinde anlaştılar. Anlaşma metninden birer nüsha direniş gruplarının temsilcileri tarafından Mısır, Katar ve Suudi Arabistan'a teslim edildi. Bu ülkelerle yapılacak istişarelerden sonra muhtemelen pazara günü resmen ateşkes ilan edilecek.

29 Haziran 2003

Hamas ve İslami Cihad'tan Koşullu Ateşkes: Filistinli İslami direniş hareketleri Hamas ve İslami Cihad, işgalci İsrail'e karşı üç aylık koşullu ateşkes kararlarını resmen ilan etti. Ateşkes kararının, Siyonist İsrail'in kendilerine yönelik bütün saldırıları durdurması, Filistin bölgelerine uyguladığı ablukaları kaldırması ve Filistinli mahkumların serbest bırakılması koşuluyla alındığı belirtildi. İslami iki direniş grubuyla birlikte ateşkes ilan etmesi beklenen el-Fetih, örgüt içi görüş ayrılıkları nedeniyle ateşkes ilanına katılmadı. Siyonist İsrail'in ise, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Filistin topraklarındaki işgal birliklerini yarın çekmeye başlayacağı açıklandı.

Rice, "Yol Haritası" İçin Filistin'de: ABD Başkanı Bush'un Ulusal Güvenlik Danışmanı Rice, İsrail-Filistin barış görüşmelerini yeniden rayına oturtmak ve 'Yol Haritası' olarak adlandırılan sözde barış planını ele almak üzere Ortadoğu'da temaslarda bulunuyor.

30 Haziran 2003

El-Aksa Şehidleri Tugayı da Ateşkese Katıldı: Filistin'de faaliyet gösteren direniş gruplarından el-Aksa Şehitleri Tugayı da, Siyonist İsrail'e yönelik eylemlere şartlı olarak son vermeyi kabul etti. Böylece Hamas, İslami Cihad ve el-Fetih gruplarının aldığı ortak karara katılmış oldu. Filistin lideri Yaser Arafat'ın el-Fetih hareketine bağlı olan el-Aksa Şehidleri Tugayı, Gazze'de yayımladığı bildiride, el-Fetih'in tutumuna uyma ve ırkçı İsrail karşıtı eylemlere şartlı olarak son verme taahhüdünde bulundu. Hamas, İslami Cihad ve el-Fetih, dün ırkçı İsrail'e karşı üç aylık ateşkes ilan etmişlerdi. Cenin kentinde bugün açıklama yapan el-Aksa Şehitleri Tugayı sözcüsü, "ateşkesi kabul ettiklerini" bildirdi.

Siyonist İsrail'de Esrarengiz Hapishaneler: İsrail iç istihbarat örgütü Şin Bet, gözaltına alınan Filistinlileri, uluslararası kurallara aykırı olarak gizli bir hapishanede haftalarca tuttuğu belirlendi. Bu hapishanede tutulan Filistinliler, gözleri bağlı ve duvarları siyah hücrelerde tutulduklarını, nerede olduklarını sorduklarında da "aydasınız" yanıtını aldıklarını söylediler.

AP, İsrail yasaları gereği ordu sansürüne tabi tutulan ve bir bölümünün kesildiğini belirttiği haberinde, İsrail yetkililerinin hapishanenin nerede olduğunu söylemeyi ve burada kimlerin tutulduğunu açıklamayı reddettiklerini, ancak tutuklular arasında yabancıların da bulunduğunu kabul ettiklerini kaydetti.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR