1. YAZARLAR

  2. Muhammed Nizal

  3. İşgal sürdükçe direneceğiz!

İşgal sürdükçe direneceğiz!

Eylül 1995A+A-

Muhammed Nizal, Hamas'ın Ürdün'deki temsilcisi. Daha önce mahalli ve uluslararası basın, işgal altındaki topraklarda meydana gelen bir gelişme ve olay ardından ondan açıklama almak için yanşıyordu. Özerk yönetimin sarf ettiği çabalar neticesinde basın sözcülüğüne konan yasak yüzünden aylardır televizyon ekranlarında ve gazete sayfalarında gözükmüyordu.

Son zamanlarda Ürdün'de basın konusundaki faaliyetlerde gerileme görüldü. Bunu Ürdün'le özerk yönetimin size karşı baskı yapmak için anlaşmasına mı bağlıyorsunuz?

Ürdün'le Özerk yönetim arasında anlaşma vardır veya yoktur diyemem. Ancak Ürdün'de Hamas'ı kısıtlamak için özerk yönetim tarafından bize karşı resmi, gayri resmi engellemelerin olduğunu söyleyebilirim. Son uygulamaların Ürdün hükümetinin uygulamaları sonucunda engellemelere bir cevap olarak mı geldiğini, yoksa başka sebepler dolayısıyla mı böyle olduğunu bilmiyoruz.

Hamas'ın iki liderinin Ürdün'den sürülmesi bu ittifakın ilk uygulaması olmadı mı?

Söylediğim gibi böyle bir ittifakın var veya yok olduğunu söyleyemiyorum. Ancak Ürdün'ün Ebu Merzuk ve ilminin sürgünü konusunda iyileştirici bir tavır takınmadığı da açık.

Özerk yönetim altındaki bölgelerde Hamas'a yönelik tutuklamalar hareket açısından olmuşuz etki yaptı mı?

Özerk yönetim bölgeye geldiğinden beri tutuklamalar durmuyor. İşgale karşı direnişimizi engellemek için yaptıkları bu uygulamalar bu siyakta değerlendirilmeli. Böylece hareketin örgütsel gücü yok edilmek İsteniyor. Yaptıkları daha önce İşgalci Siyonistlerin yaptıklarının aynı. Ancak bu, hareketin cihad yolunu tıkamayacaktır.

Arafat rejiminin tutuklu bulunan Hamas liderlerinin sakallarını kesmesine nasıl bakıyorsunuz?

Tutuklananların sakallarının traş ettirilmesi tehlikeli bir uygulama. Çünkü İslami şiarlardan olan sakala düşmanlık söz konusudur. Böyle bir uygulama, tarihi suçlarla dolu işgalciler tarafından bile reva görülmedi. Biz bu uygulamaların insan haklarına ve dini örflere karşı olduğuna inanıyoruz. Sonuçta bu, rejimin çıkarlarına ve sürekliliğine terstir.

Öyleyse bu konuda Hamas tarafından yayınlanan bildiriden böyle uygulamaları gerçekleştiren polise karşı cevap vermede geç kalınmadığı sonucu çıkarılabilir mi?

Her tavır alış ve uygulama, genelin siyasetinin yararına olmasını gerekli kılar. Bunun da hareketin Şura Meclisi'nde karara bağlanması gerekir. Bundan dolayı her işin bu çerçevede olması kaçınılmazdır.

Bu, şu anlama mı geliyor? Sizle yönetim arasındaki ilişkiler, yönetim baskıda ısrarlı olduğu sürece karşılıklı çatışmaya kadar varabilir.

Hamas çatışma istememektedir. Ve bundan da sürekli kaçınmıştır. Ancak karşı tarafın sürekli bunun tersine hareket ettiği görülüyor. Bu konuda çatışmanın olmayacağına dair garanti de yoktur. Mesele iki tarafın tavır alışlarına bağlıdır.

Son zamanlarda yaygınlaştığı üzere siyasi bir parti olmaktan vaz mı geçtiniz?

Hamas hareketinin işgal devam ettiği sürece siyasi bir partiye dönüşmesi mümkün değildir. Hareketimiz direniş hareketidir. Ancak Gazze'de İslami bir parti de kurulmuştur. Hamas'tan da bazı katılımcılar olmuştur. Nasıl ki diğer bölgelerden İslamcılar katılmışlarsa... Bu durum özerk yönetimin Gazze'ye girmesinden beri bilinen bir şey. Hâlâ da devam ediyor.

İşgal kuvvetlerinin tekrar bazı bölgelere dönmesi söz konusu. Bu sizin faaliyetlerinizi nasıl etkileyecek?

Filistin'in herhangi bir bölgesinde Hamas'ın askeri faaliyetlerini durdurması karan yoktur. Operasyonların azalıp çoğalması için siyasi değil, sanatsal bir problemdir.

Son zamanlarda "Mühendis" lâkaptı İzzettin Kassam'm komutam Yahya Ayyaş'ın işgal altındaki topraklardan çıktığı şeklindeki haberler yaygınlık kazandı. Bu doğru mu?

Yahya Ayyaş'ın yeri konusunda benim hiçbir bilgim yok.

Şeyh Rıdvan mahallesinde Kassam mücahidlerinden bir grubu hedef alan patlamada Mücahid Debahiş tutuklandı. Şu andaki durumu nedir?

Yönetim başlangıçta Debahiş'i patlamada şehid düşenler arasında saydı. Daha sonra yaralı olup durumunun iyi olduğu anlaşıldı. Sonra da kaçtığı söylendi. Hakim olan görüş ise, onun işgalcilere teslimedildiği yönünde.

İsrailli bir gazetenin Şeyh Yasinle yaptığı bir röportajda onun Hizbullah'ın İran'a bir örgüt olduğu yönünde açıklaması yer alıyor. Bu açıklamanın doğruluğu nedir? Ve Hamas'ın bu konudaki görüşü nedir?

Biz Şeyh Ahmet Yasin adına yapılan bütün açıklamaları kuşkuyla karşılıyoruz. Çünkü o hapiste esirdir. Ona nisbet edilecek birçok açıklama yapılabilir.

Özerk yönetimin Filistin'deki İslami hareketi çözmek için, bölme yönünde çalışmaları var mı?

Yönetimin bu konudaki gayreti son haddine kadar varmaktadır. Ancak bu girişimlere karşı Hamas'ın engelleyici çalışmaları vardır. İçeride mutedil, dışarıda şiddetle olmak politikamız var. Son tutuklamalar onları yalanlamaktadır. İşte yönetimle diyalogu devam ettirenlerin hali. Seyyid Ebu Musamih ve Doktor Mahmud ez-Zehhar şu anda bu yönetimin hapishanelerinde bulunuyorlar. Bundan dolayı içeride ve dışarıdaki bölünme gerçekleri yansıtmamaktadır. Bazı konularda görüş ayrılıkları sağlıklı bir olay olup olumsuzluk taşımamaktadır.

İslami hareketin faaliyetlerine dönelim yine. Cihad hareketiyle ilişkiniz nasıldır?

Cihad hareketindeki kardeşlerimizle aramızdaki ilişkiler sürekli iyileşmektedir. Herkesin üzerinde ittifak ettiği konu, yardımlaşma ve işbirliğinin devam etmesi noktasındadır. Bizi kuşatmış olan savaş ikincil derecedeki ihtilaflarımızı aşmış, ve daha genel meselelerde bizi birleştirmiştir.

Son olarak muhalif Filistinli topluluk Bessam Şeha liderliğinde ilan edildi. Bu topluluktaki konumunuz nedir?

Biz bu topluluğun üyesi değiliz. Bize de bu konuda herhangi bir talepte bulunulmadı. Biz de bunu haber ajanslarından öğrendik. Ancak biz Filistin sahasındaki şayet işgale ve siyonizme karşı ise her faaliyeti destekliyoruz.

On Filistinli grubun anlaşması ne oldu? Geçmişten bir parça mı oldu, yoksa ona rahmet kurşunu mu atıldı?

On grubun oluşturduğu Filistinli güçlerin dayanışması siyasi bir takvim takip etmektedir. Bu siyasi güç, Arafat'ın alçakça tavrına karşı bir kürsü mesabesindedir. Ancak bu gücün çalışma olarak daha güçlendirilmesi gerekiyor. Ancak bu, onun ilgası veya faydasız olduğu mânâsında değildir.

Nebil Şa's Hamas'ın Gazze'de son olarak gerçekleştirdiği şehadet eyleminde "Hamas yönetime verdiği sözü tutmadı" şeklinde açıklamada bulundu, Hamas Şa'sa veya bir başkasına böyle bîr söz verdi mi?

Hamas hareketinin hangi sebepten olursa olsun askeri eylemlerini durdurma konusunda böyle bir söz verdiğini bilmiyorum. Eğer böyle bir söz Hamas liderliği tarafından verilmişse, Şa'sın bunu da açıklaması gerekirdi. Bu eğer bir kişi tarafından verilmişse, söz kişinin kendisini bağlar, hareketi bağlamaz. Zira bu tür işler için Hamas'ın üst liderlik kadrosu karar verir.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR