Hasbihal

Nisan 1995A+A-

Yeni yayın döneminde Hak Söz dergisinde Kültür ve Sanat başlıklı yeni bir "sayfa" açılacağını geçen sayımızda ilan etmiştik. İşte bu başlıkla karşınızdayız. Sizlerden gelen kısa hikaye, deneme, şiir vb. edebi çalışma ve kültürel katkılarınızla -tabii ki samimi ve yapıcı eleştirilerinizle birlikte- bu bölümün her sayıda daha iyiye ve güzele ulaşacağını umuyoruz. Böyle bir katılım hem müslüman duyarlılığının paylaşımı, hem de aramızdaki iletişimin ve birlikteliğin pekiştiricisi olacaktır.

Geçen ay sizlerden elimize pek çok şiir çalışması ulaştı. Samimi ve içten ilgileriniz için teşekkür ederiz. Takdir edersiniz ki, bize ulaşan her çalışmayı gerek ayıracağımız sayfa sayısının azlığı ve gerekse, belli bir çizginin altına düşmemek gibi nedenlerle yayınlamamız mümkün olmayacaktır. Fakat burada birkaç satırla da olsa, elimizdeki bu çalışmalara temas etmeyi uygun görmekteyiz.

Hatice Babavatan'dan "Biat" adlı bir şiir çalışması elimize ulaştı. Sonlara doğru şiirsel ağırlığını kaybeden çalışma içerik olarak vurgulu, duyarlı bir biçimde ortaya konulmuş. Rasulullah'a hitaben yapılan çalışmanın ilk mısraları şöyle:

Bir karanlık mağarada ümit ışığımız olup

Küçücük alevinle nice kocaman kalpleri dağladın

Neden sonra sevdan sığmaz oldu yüreğimize

Aşkınla bu kahramanları çocuklar gibi ağlattın.

Bir başka çalışma H. Pir'in. "Dirilmek ve Diriltmek İçin Ölenler" adını taşıyor. Sloganik vurguların hafifletilmesi ve şiirsel ifade gücünün artırılması gereken çalışma önemli mesajlar veriyor:

Ölü canlar dirildi ölümsüz haykırışlarla

Ve toprağın rahmine atıldı kan damlaları

Ölümsüz evlatların yeni doğuşları için.

Yılmaz Erkan'ın 'Yılmadık" adlı çalışması şiir olarak daha bir geliştirilmeli. Marş sözü olmaya pek müsait; bu yönde değerlendirilebilir. İşte bir kaç mısra:

Andolsun yılmadık yılmayacağız

Çünkü Rahman'a kul olduk O'na yöneldik

Kan verdikçe can verdikçe canlandık dirildik.

Çalışıldıkça, denendikçe daha güzele varacağını beklediğimiz "O An Var Ya" adlı şiir çalışmasıyla Selvi Süzer, dünyada yapılan haksızlıkları dile getiriyor:

Sevgisiz kalan o çocuklar var ya

Yavrusunun Özlemiyle tutuşan o anne

Silaha sarılan o eller var ya

İşte o an sana ahı tutacak kimbilir.

Rahime Yeşilçiçek'in 11 kıtalık heceyle yazdığı "Nasıl" başlıklı şiiri müslümanlara yapılan tüm bu zulümlere karşın bayram yapılamayacağını, gerçek müminlerin bayram havasını tadamayacağını dile getiriyor. Bir dörtlüğü:

Bizleri kafire köle edenler

Batı batı deyip batıp gidenler

Ermeniye Sırp'a yardım edenler

Başımdayken nasıl bayram kutlarım.

Daha iyide ve güzelde buluşmak umuduyla...

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR