1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. F Tipi zulmü filmleştirildi

F Tipi zulmü filmleştirildi

Aralık 2001A+A-

F Tipi cezaevi dayatmasına ve hücre anlamına gelen yapısına karşı ölüm oruçlarıyla cevap vermeye çalışan siyasi tutuklu ve hükümlüler "Can güvenliğimiz yok" demişlerdi. Şimdi ise her biri F tiplerinde kimsenin göremediği, duyamadığı, bilemediği 8 adımlık hücrelerdeler...

Ve halen gündemde olan Ölüm Orucu Direnişi'ni İdil Yapım Merkezi, uluslararası kısa film yarışmalarına katılmak amacıyla filmleştirmiş. "Gerçek Hayat" isimli 55 dakikalık film konuyla ilgili süreci anlatmaya çalışmış.

26 Eylül 1999'da Ankara Ulucanlar Hapishanesinde yaşanan ve 10 kişinin ölümüyle sonuçlanan operasyonu temel alan filmde medya, aile gibi kurumlar sorgulanmış ve tüm bu yaşananlara "Hangisi gerçek?" sorusu temel alınarak yaklaşılmış. Filmin çalışmalarında, tüm oyuncular ve kamera arkası ekibi hiçbir maddi karşılık beklemeden yer almışlar.

Konu: Başarılı bir TV programcısı olan Metin (Gökhan Can), mesleğinde etik ilkelere bağlılığı ve güncel-politik olaylara objektif yaklaşımıyla öne çıkmıştır. Ne var ki, yıllar önce cezaevlerinde yaşanan ölüm oruçları üzerine yaptığı bir program yüzünden hakkında davalar açılmış, mesleki kariyeri tehlikeye girmiştir. Bu olaydan sonra Metin, toplumun değişen yaşamı, beğenileri üzerine, ülke panoramasını inceleyen belgesellere yönelmişken, evine bir moto-kurye ile göndereni belirsiz bir video kaset gelir. Bu kasetteki görüntüler ve sonrasında yaşanan olaylar, Metin'in yaşamını tümüyle değiştirecek ve onu bir seçim yapmaya zorlayacaktır.

Film belirli aralıklarla Halkın Sesi TV'de yayınlanıyor.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR