1. YAZARLAR

  2. Osman Atalay

  3. Düşünce Dünyamızda Kalıcı Bir Örneklik

Düşünce Dünyamızda Kalıcı Bir Örneklik

Mart 2016A+A-

Haksöz dergisi yayın hayatının 25 yılını geride bırakırken, Türkiye ve İslam dünyasında yaşanan siyasi ve sosyal çalkantılara, gelişmelere fikir ve eylem noktasında çok önemli notlar düşmüştür.

Özelde Türkiye Müslümanları, genelde İslam coğrafyasında yaşanan adaletsizlikler, zulümler, fikirsel ve siyasal iç ve dış çatışmalar karşısında eleştiri ve tahammül kültürünü, “Kur’an’ın aydınlığı” ilkesi çerçevesinde kendine özgü bir usulle değerlendirmesi açısından Haksöz dergisi, Türkiye İslami hareketinin düşünce dünyasında kalıcı bir örneklik oluşturan nadir dergilerimizden birisi olma hakkını elde etmiştir.

Bağımsız bir şekilde özgürlük, adalet ve vicdan ilkeleri ile Kur’an merkezli bir temel üzerinde sorunlara yaklaşımı açısından Haksöz’ün çok önemli bir açığımızı kapattığına inanıyorum. Fikrî, siyasi, kültürel değişim ve gelişime her zaman Kur’an temelli olmak kaydı ile açık olması onun en cazip yanını oluşturuyor. Yayıncılık serüveninde 25 yıllık sürecimizin de hafızası olma özelliği taşımaktadır.

Haksöz dergisi Türkiye ve İslam dünyasındaki İslami hareketlerin siyasi, düşünsel krizlere yüzeysel, popülist yaklaşımların aksine taraf olmak gibi zor ve riskli bir yaklaşım benimsemiş, sonuç üzerinden değil sorunlar ve çözüm önerileri üzerinden yaklaşma cesaretini ve emeğini ortaya koymuştur.

Haksöz, dergiciliği klasik manada günü ve geçmişi değerlendiren bir yaklaşım olarak değil, günü, geçmişi ve yarını sorgulama zahmetine girişerek tarihe tanıklık etmek, not düşmek olarak benimsemiş, mücadeleci bir kimlikle mektep havası yakalamayı başarmıştır.

İlkeleri ve prensipleri çerçevesinde, İslam coğrafyalarında ve Türkiye’de yaşanan tüm siyasi ve fikrî çatışmalardaki tavır alışı, iktidar ve muhalefet kurumlarıyla kurduğu özgün ilişki dergiyi çok anlamlı ve değerli kılmıştır.

Haksöz’ü bugünlere taşıyan kararlı, inançlı ve iradeli kimliğinde emeği geçen herkesten Allah razı olsun.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR