1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. Akit'ten sonra Dergimize ve Selam Gazetesi'ne de Baskın!

Akit'ten sonra Dergimize ve Selam Gazetesi'ne de Baskın!

Aralık 1999A+A-

Akit Gazetesi'nin 200'ü aşkın polisle basılması ve Akit yazarları Hasan Karakaya ve Hasan Hüseyin Maden'in hukuk dışı bir uygulamayla Ankara DGM'ye sevkedilip birinin 6, birinin 4 gün gözaltında tutulması akabinde yargının keyfiliği bu sefer de Selam Gazetesi ve Haksöz Dergisi ile birlikte bazı sol dergilere yöneldi. Selam Gazetesi ve Haksöz Dergisi 11 Kasım Perşembe günü farklı polis birimlerince toplu olarak arandı. Haksöz Dergisi arşivinin önemli bir kısmına el konuldu.

AGİT İstanbul Zirvesi öncesi halkı provoke edebileceği nedeniyle DGM Cumhuriyet Başsavcısı'nın yazılı talimatıyla baskına uğrayan Selam Gazetesi'nde ve dergimizde döviz, pankart, patlayıcı madde arama bahanesiyle saatlerce her yer didik didik edildi. Bütün kitapların, evrakın, CD ve disketlerin, video kasetlerin tek tek elden geçirilmesi sonucu Haksöz dergisinin küpür ve resim arşivine el konuldu. Aynı gün benzer muameleye maruz kalan Vatan, Devrimci Gençlik, Mücadele Birliği, Atılım, Dayanışma, Proleter Halkın Birliği ,Kızıl Bayrak, Hedef, Halkın Günlüğü ve Yurtsever Gençlik dergilerinin de polis araması nedeniyle benzer uygulamalarla karşı karşıya kalmaları AGİT Zirvesi öncesinde Türkiye'de var olan hukuk ve insan hakları ihlallerine yeni ve canlı bir örnek daha oluşturmuş oldu.

Özellikle yasal ve açık şekilde yayın yapan dergimizde hiç bir suç unsuruna rastlanmamasına rağmen arşivimizin bir kısmına el konulmuş, ancak bir gün sonra iade edilmiştir.

Bu olaylar karşısında ÖZGÜR-DER yayınladığı bildiride şu görüşlere yer verdi: "Akit ve Selam Gazetesi ve yazarlarının, Haksöz Dergisi'nin ve diğer sol dergilerin maruz kaldığı hak ihlallerini ve baskın türü aramalarla bu basın kuruluşlarının rahatsız edilmesiyle yaşanan hukuk ayıbını kınıyor, inanç ve düşüncelerini yılmadan, kararlılıkla ve keyfileşen yargıyı aşarak gündemleştirmeye çalışan, özgürlük taleplerini ve haklılıklarını kamu vicdanında derinleştiren haklı ve ilkeli tüm çabaların destekçisi ve takipçisi olduğumuzu bir kez daha ilan ediyoruz."

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR