1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Nida Dergisinin 157. Sayısı Çıktı!
Nida Dergisinin 157. Sayısı Çıktı!

Nida Dergisinin 157. Sayısı Çıktı!

Nida Dergisi 157. Sayısında; “Benliği Kemiren İllet: Ehlileşmek” konusunu irdeliyor...

16 Ocak 2013 Çarşamba 13:37A+A-

Nida’dan:

İslâm neslini ve Müslüman gençliği ‘şahin’e benzeten Pakistan milli şairi ve büyük İslâm mütefekkiri Muhammed İkbal Lahori, bu ‘şahin’e, yükseklerde uçmasını, yükseklere konaklamasını, keskin görüşlü olup önünü görerek, heyecanla ve sağlam bir sezişle hareket etmesi nasihatini verir. Çünkü İslâm nesli başıbozukluğa, pespayeliğe ve tembelliğe aman vermez.

‘Benlik’ kimliği gelişmiş bir nesildir O. Benlik kimliği gelişmiş olan uysallaşamaz, zira o, çağın tükenmez soluğudur, ‘vahyî nefesi’dir. 

İslâm nesline hastalık isabet etmiş, ‘şahin’liğini yitirmiş, o şahin bakışların yerini koyun gözlülük almıştır. Bakışların keskinliğini yitirmesiyle, yine bu nesil nefsi aşağılamayı ‘tevazu’, yükseklerde, ulvi hedefler peşinde olmayı ‘hayalperestliğe’ yorar olmuştur. Elinde kalmış tek güç olan ‘hakikat’e de sahip olamamıştır. Hakikati ‘göreceliliğe’, ‘hurafeye’ ve ‘sömürgeci kültüre’ feda etmiştir.

İşte kesin bakışlılığını yitirmiş o nesil, yeniden dirilmek üzeredir. Benliğini yeniden inşa etmeye azmetmiştir. Çünkü İslâm nesli ‘şahinliğini’ yeniden elde etmenin yolunun; benlik ve kimlik inşasıyla, hakikate ve vahye mükellefsiz dönüşle olacağını görmüştür. Artık o, ehlîleşme değil; bakışlarını hakikatle keskinleştirme yarışındadır.

Değerli okurlarımız, dergimizde bu ay ‘ehlîleşme/uysallaşma’ konusunu işledik. Ehlîleşmenin ‘evcilleşme’, ‘uysallaşma’ manasının olduğunu zikretsek de yer yer, ‘benlik, kimliğin aşınması’, ‘özgürlüğün yitirilmesi’, siyasi ve sosyolojik açıdan ‘kabul edilebilir, makbul vatandaş kılma’ gibi anlamları üzerinde yoğunlaştık. Zira ehlîleşmeyi ‘konformistlik’ telaki ettik. Benlik parçalanmasını, insanın; kendine, benliğinde taşıdığı güce ve kuvvete yabancılaşma olarak gördük.

nida-dergisi_157_ocaksubat2013.jpg

Nida Dergisi’nin sayfaları arasında heyecan ve ilgi uyandıran yazılar ve yazarlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

Savrulanlar ‘Kafa Karışıklığı’ Yaşayanlardır / M. Kürşat ATALAR

Vahye Alternatif Menkıbe Kültürü / İbrahim SARMIŞ

Ümit AKTAŞ ile Röportaj / Mücahid Sağman – Fatih Bütün

Ehlîleştirme / Altan Murat ÜNAL

Müslüman Öznedir / Mehmed DURMUŞ                                                          

İsrâ ve Mi‘râc / Hikmet ZEYVELİ

Selam / Hüseyin KARATAY

Kur’ân’da Meşiet’in Hidayet ve Dalalet Bağlamında Allah’a İsnâdı / Orhan GÜVEL

Modernite ve Mesaj / Nusret ALTUNDAĞ

Mürsel SÖNMEZ İle Edebiyat ve Toplum – Değişim İlişkisi Üzerine Söyleşi / Mücahid Sağman

Bir Baba Nasıl Kâfir Oldu / Ali YALÇIN

İrtibat:

0 422 321 21 87

 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT