1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. MHP’nin “Af” Teklifine Diğer Partiler Nasıl Yaklaşıyor?
MHP’nin “Af” Teklifine Diğer Partiler Nasıl Yaklaşıyor?

MHP’nin “Af” Teklifine Diğer Partiler Nasıl Yaklaşıyor?

MHP’nin af teklifi Meclis’e sunuldu. 162 bin kişiyi kapsayacağı belirtilen düzenleme için partilerden uzlaşma sinyali geldi.

27 Eylül 2018 Perşembe 10:07A+A-

Devlet Bahçeli’nin, gündeme taşıdığı af düzenlemesini MHP, TBMM’ye taşıdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bakarız, değerlendiririz” sözleri sonrası partilerden de teklifin geneline yönelik olumlu sinyaller geldi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Cumhur İttifakını işaret etti. “Gerekçesi ne olursa olsun bu teklifi her yönüyle irdeleyeceğiz ve nasıl hareket edeceğimizi kamuoyuyla paylaşacağız. Kanaatimiz bu teklifin yasalaşmaması yönünde olursa görüşümüzü o şekilde ifade ederiz” dedi. Karar'ın yer verdiği habere göre, teklifin içeriği itibarıyla bir af düzenlemesi olmadığını öne süren Yazıcı şöyle devam etti: Cezaevinde bulunan hükümlü ve tutukluların, bunların da bir tasnif yapmak suretiyle, belli nitelikteki suçları kapsam dışı bırakmak suretiyle infazlarına ilişkin düzenlemeyi içeren bir kanun teklifi. Meclis’e getirilen bu teklifi görmezden gelmemiz mümkün değil. Bu bizim gündemimizde değil diyerek kenardan seyredecek değiliz. Bugüne kadar edindiğimiz tecrübeler, adalet algısını, vatandaş nezdinde oluşacak algıyı  gözetmek suretiyle MHP’nin 7 maddeden oluşan teklifini irdeleyeceğiz. Genel Başkanımız yurda döndüğünde bu konuyu daha somut bir şekilde ele alacağız. Dönüşü beklemeden de bu teklif üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Etkisi çok fazla olan, değişik yönden ele alınması gereken bir teklif. Kamuoyunda bir algı var, bu teklif kimleri kapsayacak ve ne için kapsayacak, niye 5 yıl hükümlerden bir indirim yapılıyor gibi. Hiçbir hesap içerisinde olmadan toplumu nasıl etkiler, suçla mücadeleyi nasıl etkiler, yargılama faaliyetini nasıl etkiler gibi alanları dikkate almalıyız. Bu konuyla ilgili en önemli hazırlığı direk muhatabı konumunda bulunan Adalet Bakanlığı bir çalışma yapacak. Bu tamam ne güzeldir dememiz mümkün değil, bu kötüdür, kesinlikle böyle bir şey olmaz demekte doğru değil. Kanaatimiz bu teklifin yasalaşmaması yönünde olursa görüşümüzü o şekilde ifade ederiz.

CHP MYK sonrası konuya ilişkin değerlendirmede bulunan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç da “Yolsuzluk yapan, malını götürenleri kurtarmaya çalışıyor, diğeri çetecileri, çete liderlerini kurtarmaya çalışıyor. Kimsenin mazlumun ve mağdurun ne olacağı ile ilgili söylediği bir şey yok” ifadelerini kullandı.

KAFA KARIŞTIRAN NOKTALAR GÖRÜŞÜLMELİ

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici: Af teklifini incelediğimizde bazı noktaların kafa karıştırıcı olduğunu gördük. Adalet Bakanlığı’ndan aldığımız verilerde 194 bin 404 hükümlüden 150 bin civarının af ve ceza indiriminden yararlanacağını gördük. Bu rakamın içinde uyuşturucu, hırsızlık, adam öldürme, yaralama, yağma ve cinsel suçlardan tutuklanarak hüküm giymiş bireylerin bulunması, bizde bu düzenlemenin tekrar görüşülmesi kanaatini uyandırdı. Ayrıca mağdurların hakları da aranmalı. Mahkumlarla ilgili bir düzenleme varken, hükümlülerin mağdur ettikleri hakkında bir düzenleme olacak mıdır? BBP olarak toplumsal meselelerde uyarılarımızı yapmak zorundayız. Kişilerin kişilere karşı işlediği suçlarda Meclis’in af yetkisi olmamalı, bu yetki ancak mağdurun elinde bulunmalı. Cezaevlerinden suçluların ıslah olmadan çıkması ise tekrar suç işleme oranlarını artırıyor. Toplumda adalete olan güveni azaltıyor.

KAPSAMA GİRENLER AÇIKCA BELİRTİLSİN

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Saltuk Buğra Kavuncu:Aslında genel af değil, infaz yasası değişikliği olarak Meclis’e geldi. Böyle getirilmesinin bize göre ana sebebi af teklifi için Meclis’in nitelikli çoğunluğunun 360 oyu gerekirken, infaz yasası şeklinde geldiği zaman salt çoğunluğu yani 301 milletvekilinin oyunun yeterli olması. Af teklifinde kimlerin kapsama girdiği de açıkça belirtilmeli. Hep kimleri kapsamadığı anlatılmakta. İYİ Parti olarak yaptığımız incelemeye göre teklifin sakıncalı olduğunu düşünüyoruz. MHP ve AK Parti bu konu üzerinde nasıl uzlaşacak, ne yapacak? Bunu merakla bekliyoruz. Bu teklifin yangından mal kaçırırcasına çıkartılmak istenmesi birçok konuda şüphe uyandırıyor. Biz tüm partilerin, sivil toplum kuruluşlarının, baroların bir araya gelerek,  görüşlerinin alınacağı bir komisyonda bu af teklifinin detaylı bir şekilde konuşulmasının taraftarıyız. Parti olarak bu konuda her türlü desteği vermek durumundayız.

ŞAHSA KARŞI SUÇLERI DEVLET AFFEDEMEZ

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu: Her ne kadar şartlı salıverme olarak adlandırılsa da konu bir af teklifi. Af konusunda bizim temel ilkelerimiz var. Devlet kendisine yönelik suçları affedebilir. Daha doğrusu genel olan, şahısları doğrudan doğruya ilgilendirmeyen suçları affedebilir. Vatandaşın vatandaşa karşı işlediği suçları devletin affetme hakkı da yetkisi de yoktur.

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

3 Yorum