1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. MHP'de Kurultaya Durdurma Kararı
MHP'de Kurultaya Durdurma Kararı

MHP'de Kurultaya Durdurma Kararı

MHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk, "Tosya Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından, kongre çağrısı da dâhi̇l olmak üzere bütün işlemler ihtiyati̇ tedbir yoluyla durdurulmuştur" dedi.

29 Nisan 2016 Cuma 18:23A+A-

MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, MHP'deki olağanüstü kongre süreciyle ilgili açıklama yaptı. Öztürk, "Tosya Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından, kayyım heyetinin yetkileri ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmuş, kararın kesi̇nleşmeden uygulanamayacağı tespi̇t edi̇lmi̇ş, kongre çağrısı da dâhi̇l olmak üzere bütün i̇şlemler i̇hti̇yati̇ tedbi̇r yoluyla durdurulmuş ve ayrıca Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi̇'ni̇n kararının i̇nfazı Yargıtay i̇ncelemesi̇ sonuna kadar i̇hti̇yati̇ tedbi̇r yoluyla durdurulmuştur" dedi.

Öztürk'ün açıklaması şöyle:

"8 Nisan 2016 tarihinde Ankara 12’nci Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından Milliyetçi Hareket Partisi Büyük Kurultayı'nın tüzük değişikliği gündemiyle olağanüstü toplantıya çağrılması konusunda üç kişilik kayyım heyeti görevlendirilmiştir.

Ankara 12’inci Sulh Hukuk Mahkemesi’nin kararı hakkında Genel Merkezimiz tarafından Yargıtay 18’inci Hukuk Dairesine temyiz başvurusunda bulunulmuştur.

Bu nedenle Ankara 12’inci Sulh Hukuk Mahkemesi'nin bahse konu kararı henüz kesinleşmemiştir.

Daha önce de Genel Merkezimiz tarafından yapılan basın açıklamalarıyla vurgulandığı üzere Ankara 12’inci Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararı Türk Medeni Kanunu’nun 75/2’inci maddesi uyarınca verilmiş olup, HMK 367/2’inci maddesi uyarınca kesinleşmeden uygulanması mümkün değildir. 

Karar henüz Yargıtay incelenmesinden geçerek kesinleşmediği için, Ankara 12’inci Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından atanan kayyım heyetinin görevi de başlamamıştır.

"Partimiz delegeleri 'Korsan kongreye' davet edildi"

Ancak tüm bu hukuki gerçeklere rağmen kayyım heyeti tarafından 15 Mayıs 2016 tarihinde büyük kurultayın toplanacağı kamuoyuna duyurulmuş ve de partimiz delegeleri 'Korsan kongreye' davet edilmiştir.

Nitekim Milliyetçi Hareket Partisi'ni henüz hiçbir yetkisi olmadan Büyük Kurultay’a davet etmek teşebbüsünde bulunan kayyım heyetinin 'kaos yaratma girişimi' birçok üst kurul delegemiz tarafından tepkiyle karşılanmış ve Genel Merkezimize ulaşan onlarca üst kurul delegesi, bu hukuksuz duruma karşı Anayasa'nın 36’ıncı maddesine dayalı olarak hukuki mücadele başlatmak istediklerini ifade etmişlerdir.

Aynı zamanda partimizin çeşitli kademelerinde yönetici durumunda bulunan ve üst kurul delegesi sıfatı taşıyan mensuplarımızın, bulundukları il ve ilçelerdeki Asliye Hukuk mahkemelerine başvurulara başlamış oldukları ve bugün itibariyle birçok başvurunun gerçekleştiği bilgisi tarafımıza ulaşmıştır.

Bu başvurular neticesinde, şu an kararı verilmiş ve Genel Merkezimize ulaşmış bulunan iki adet mahkeme kararı bulunmaktadır.

"Bütün işlemler durduruldu"

Nitekim Tosya İlçe Başkanımız ve aynı zamanda üst kurul delegemiz bulunan Muvaffak Etyemez tarafından kayyım heyeti aleyhine açılmış bulunan muarazanın önlenmesi davası neticesinde Tosya Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından, ve yine Sivas İli Gemerek İlçesi Teşkilat Başkanımız ve üst kurul delegemiz Sayın Erdal Genç tarafından kayyım heyeti aleyhine açılmış bulunan muarazanın önlenmesi davası neticesinde Tosya Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından kayyım heyetinin yetkileri ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmuş, kararın kesinleşmeden uygulanamayacağı tespit edilmiş, kongre çağrısı da dâhil olmak üzere bütün işlemler ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmuş ve ayrıca Ankara 12’nci Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararının infazı Yargıtay incelemesi sonuna kadar ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmuştur.

Bu iki karara ek olarak yine üç üst kurul delegemiz tarafından bir ilimizde yapılan benzer başvuru üzerine üç adet ihtiyati tedbir kararının daha verilmiş bulunulduğu ve de basın toplantısı aşamasında henüz tebliğ işlemlerinin tamamlanmamış olması nedeniyle Genel Merkezimize ulaşmadığı üst kurul delegesi arkadaşlarımız tarafından ifade edilmiştir.

Bu kararlar bugüne kadar MHP Genel Merkezi tarafından ifade edildiği üzere Ankara 12’nci Sulh Hukuk Mahkemesi kararının kesinleşmeden uygulanamayacağını teyit etmiş olduğu gibi, Kayyım heyetinin yasal olmayan teşebbüslerinin de yargı organları eliyle durdurulması anlamına gelmektedir.

Dün ve bugün Genel Merkezimizden bu konuda hukuki yardım talebinde bulunan Üst Kurul delegelerimizin sayısı yaklaşık olarak 100 civarında olup, dün ve bugün yaklaşık olarak 60 üst kurul delegemize bu konuda Genel Merkezimiz hukukçuları tarafından hukuki yardımda bulunulmuş olup, pazartesi gününden itibaren çok sayıda üst kurul delegemiz de bu hukuksuzluk karşısında kayyım heyeti aleyhine davalar ikame etmeye devam edecektir.

Şu an için 5 adet olan ihtiyati tedbir kararlarının sayısının önümüzdeki hafta artarak devam edeceği düşünülmekte olup, Genel Merkezimize ulaşan mahkeme kararları basınla ve kamuoyuyla paylaşılacaktır."

Gerekçe geldikten sonra değerlendireceğiz

Al Jazeera’ye konuşan muhaliflere yakın kaynaklar, gerekçeli karar geldikten sonra değerlendirme yapmanın daha doğru olacağını, adayların bu süreçle ilgili görüşeceğini, çağrı heyetinin de değerlendirmer yapacağını belirtti.

"Karar hukuksuz"

Mahkemenin MHP'de kurultay sürecini tedbiren durdurmasına başkan adaylarından ilk tepkiler geldi. NTV'ye konuşan Sinan Oğan, "Tedbir kararı hukuksuz" dedi.

"Ortada bir tarafta ülkücünün iradesi kalmış, diğer tarafta Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın ifadeleri kalıyor. 'Hangi mahkeme bize uygun’ düşüncesiyle mahkemelerden karar çıkarma gayretlerini görüyoruz. Çağrı heyeti son gelişmeleri değerlendirecektir. Biz genel başkan adayları da bunları değerlendireceğiz. Tarihlerin hiçbir önemi yoktur. Önemli olan istenilen imzanın iki katından fazla ülkücünün imza vermesidir. Bu bir tüzük kurultayı talebidir. Tüzük kurultayı, yeterli miktarda ülkücünün imza vermesiyle genel merkezin kabul etmesi gereken bir taleptir. Bütün delegeler gönül rızasıyla imza vermiştir. Sayın Genel Başkanımız gönlünü ferah tutsun, kendisi paralel yapıya karşı ama ben kendisinden çok daha fazla karşıyım. Ne partimizin paralel yapının ele geçirmesine izin veririz ne de sarayın partimizi bir payanda olarak kullanmasına izin veririz. MHP’yi PKK’lıların gerisinde bırakmış bir yapı var. Buna itiraz etmeyelim mi? Ülkücüler buna itiraz ediyor."

"Yargıya uymayacak şekilde kongreyi toplamaya çalıştılar"

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın ise NTV canlı yayınında şunları söyledi:

"12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararının uygulanamaz olduğunu ve temyiz edeceğimizi ifade etmiştik. Bizim meri hukukumuza göre bu müracaattan sonra sürecin beklenmesi gerekirdi. Yargıtay kararı ortaya çıkamadan herhangi bir kongre çağrısı olmaması gerekirdi.

Malum kayyum heyeti kendileri tarih tespit etmek ve yargıya da uymayacak bir şekilde bu kararı uygulamaya yani kongreyi toplamaya çalıştılar.

İki ayrı ama birbirini doğrulayan karar alındı. Birincisi infazın tedbiren durdurulması ikincisi de çağrı heyetinin 15 Mayıs ile ilgili çağrısını iptal ediyor. Olağanüstü kongre çağrısını tedbiren durduruyor."

Çağrı heyeti: Kongre 15 Mayıs'ta

Mahkemenin MHP'yi kongreye götürmesi için atadığı üç kişilik çağrı heyeti, Olağanüstü Kurultay'ın tarihini 15 Mayıs olarak açıklamıştı.

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin 8 Nisan'daki ilâmı gereğince, Milliyetçi Hareket Partisi Olağanüstü Büyük Kongresi'nin toplantıya çağrılması ve gerekli işlemlerin icrası konusunda kendilerine çağrı heyeti sıfatıyla yetki verildiğini hatırlatan üç üye şu açıklamayı yapmıştı:

"Söz konusu kararın verdiği yetki ile MHP Parti Tüzüğü'nün ilgili hükümleri gereği olağanüstü büyük kongrenin yerine getirilmesi amacıyla gerekli iş ve işlemler başlatılmıştır. Süreç, Çağrı heyeti sıfatıyla tarafımızca yürütülecek olup, ilk olağanüstü toplantının 15 Mayıs 2016 tarihi saat 10:00'da, gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde ise ikinci olağanüstü genel kurul toplantısının aynı yerde ve saat 10:00'da, 22 Mayıs 2016 tarihinde yapılacağı hususunda karar alınmıştır."

Açıklamada, kongrenin yeri ile ilgili kamuoyunun ayrıca bilgilendirileceğine işaret edilerek, kongre süreci ile ilgili başka açıklama ve ifadelere itibar edilmemesi istenmişti.

MHP ise, mahkeme tarafından atanan çağrı heyetinin kurultay için belirlediği tarihle ilgili, "Çağrı heyeti sıfatıyla henüz Ankara 12'inci Sulh Hukuk Mahkemesi kararının kesinleşmesinden önce girişilen işlemler hukuken yok hükmünde" açıklamasını yapmıştı.

Kaynak: Al Jazeera

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum