1. HABERLER

  2. HABER

  3. EKONOMİ

  4. Kredi Kartında Gelire Göre Borç Sınırı Dönemi
Kredi Kartında Gelire Göre Borç Sınırı Dönemi

Kredi Kartında Gelire Göre Borç Sınırı Dönemi

Kredi kartına getirilen sınırlamalardan sonra bu kez borçlara limit getiriliyor.

12 Nisan 2016 Salı 11:15A+A-

BDDK, gelire göre borçlanma sistemini devreye sokacak. 1 kişinin aylık geliri 1.000 liraysa toplam kredi taksitleri 450 lirayı geçemeyecek

Kredi kartına getirilen taksit sınırlamasının ardından bu kez borçlara sınır geliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) vatandaşın ayağına yorganına göre uzatması için tüm borçlarına tek limit uygulanacak.

Kart limitlerinin aylık gelirin 4 katı ile sınırlandırılmasına benzer bir limit de bankalardan kullanılan ihtiyaç, konut ve taşıt kredileri için getirilmiş olacak. İlk defa 2008’deki kriz sonrasında ABD’de uygulanmaya başlayan ve ‘Dept to income-gelire göre borç’ adı verilen bu sistemde, borcun gelire oranının yüzde 45’le sınırlanması gündemde. Böylece aylık geliri 3 bin lira olan kişinin tüketici kredisi, konut ve taşıt kredilerinin aylık toplam taksitleri 1.350 lirayı aşamayacak.

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, makro ihtiyati tedbirler çerçevesinde geçenlerde açıklamaları olduğunu kaydederek, aynı kredi kartlarında olduğu gibi “borç gelir rasyosu” diye bir çalışmalarının olduğunu, burada sınırsız bir borçlanma olmayacağını söyledi. Yeni çalışmalarında gelire orantılı borçlanma metodolojisi üzerinde çalıştıkları bilgisini veren Akben, bunun gelecek günlerde devreye gireceğini söyledi.

Son rötuşlar yapılıyor

Merkez Bankası, Hazine ve ilgili kurumlarla görüşmeleri aşağı yukarı tamamladıklarını vurgulayan Akben, son rötuşları yaptıklarını belirterek, şöyle devam etti:

“Yani orada herkesin ayağını yorganına göre uzatmasını, borçlanmalarını kazançları ile sınırlandırmalarını istiyoruz. Zaten son birkaç aydan beri tüketici kredilerindeki borçlanma hem yavaşladı hem geriye döndü. Burada bankalarımız da zaten hangi alanda bir takım zorluklar yaşanıyorsa, hangi alanların gecikmiş alacak oranlarında bir stakım yükselmeler görülüyorsa o alanda daha dikkatli olmaya çalışıyor.”

2 bin TL geliri var 1.990 TL borçlu

Gelire bağlı borçluluk oranıyla vatandaşın ayağını yorganına göre uzatması planlanıyor. Örneğin bir kişinin aylık geliri 1.000 liraysa toplam taksitleri 450 lirayı geçemeyecek. Yetkililer, “Kişilerin 2 bin lira geliri var. 1.990 lira ile taksit ödüyor, 10 lira ile geçiniyor. Nasıl yaşayacak bu insan. Söz konusu sistem ABD’de uygulanıyor. ABD’de de 1000 lira gelirin varsa en fazla 450 lirasını taksite yatırabilirsin. Bu sistem sayesinde vatandaşın tasarruf oranları da artacak” değerlendirmesinde bulundu.

Sorunlu Türk bankası yok

Mehmet Ali Akben, “Bankalarımız içerisinde sorunlu olan bir bankamız yok” dedi. Moody’s’in bankacılık sektörüyle ilgili raporunda, “Sorunlu bir bankanın yeniden sermayelendirilmesinin maliyetini kreditörlere yansıtma yetkisini güçlendirecek  yasal düzenlemeler” ifadesinin yer almasına ilişkin “Hiç öyle bir sorun yok, öyle bir çalışmamız da yok şu anda” diyen Akben, “Onu neye istinaden yazmışlar?  Bankalar Kanunu çerçevesinde böyle bir mevzuat, çalışmamız yok” diye konuştu.

Vatan

HABERE YORUM KAT