1. HABERLER

  2. İSLAM DÜŞÜNCESİ

  3. Korkularla Üretilmiş “Milli” Benliklerimiz!
Korkularla Üretilmiş “Milli” Benliklerimiz!

Korkularla Üretilmiş “Milli” Benliklerimiz!

Milliyetçilik/ırkçılık sürekli kendine “korkmamız gereken” yeni düşmanlar üreterek kendini inşa ediyor. Bu ideolojinin yeni düşmanı ise Suriyeliler!

09 Ağustos 2019 Cuma 03:17A+A-

Sinan Ön'ün yazısı:

Milli marşı “korkma” diye başlayan başka bir ülke var mıdır? Gerçekten korkuyor ve korkutuyorlar. Bu korkuyu okulda, orduda, devlet dairelerinde rahatlıkla hissedebiliyorsun.  Böylece içe kapanıyor ve “Türksün, Türk gibi yaşa, düşün, hisset ve davran!” çünkü “Türkün Türkten başka dostu yok!” meteforuna yenik düşüyorsun! Oysa yapılmaya çalışılan, tipik bir milliyetçi refleksle Türk olmayı doğallaştırmak. Tekrarlana tekrarlana normatif bir karektere dönüşüyor bu korku!  Bayramlar, ordu, zorunlu askerlik, yıldönümleri bunun için var. Nasıl Türk olacağımıza, kimlerden nefret edeceğimize buralardan karar veriliyor!

Yakup Kadri ile Halide Edip’in anıları ve romanları değerlendirildiği vakit. Romanlarda diğer milletler, milliyetçiliğin kalıp yargıları içinde “hırsız, yalancı, dolandırıcı, ikiyüzlü” olarak resmedilir. Anılarda ise; şahsen tanıdıkları diğer milletleri doğru tanıttıkları ancak her seferinde örn; “hiç de gerçek bir Ruma benzemiyordu!” diye de ekledikleri görülür. Bir yerlerden tanıdık geldi mi bu cümle?

Yazının Devamı >>>