1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KEŞMİR

  4. Keşmir Dayanışma Gününde Halka Saldırı
Keşmir Dayanışma Gününde Halka Saldırı

Keşmir Dayanışma Gününde Halka Saldırı

Keşmir'e dikkatleri çekmek için her yıl 5 Şubat'ta kutlanan Keşmir Dayanışma gününde Hint askerlerince öldürülen çocuklarının cesedini almak isteyen halka göz yaşartıcı gaz ve silahla müdahale edildi.

05 Şubat 2016 Cuma 14:00A+A-

Hindistan işgali altında bulunan Keşmir'e dikkatleri çekmek için her yıl 5 Şubat'ta düzenlenen Keşmir Dayanışma Günü vesilesiyle Ankara'da bilinçlendirme amaçlı seminer düzenlendi. Dayanışma gününe denk gelen 5 Şubat tarihinde ise Keşmir'de bir yandan yerel halk ile Hint askerleri arasında çatışmalar durmaksızın devam ediyor. Cuma namazı sonrası protesto gösterilerinin şiddetlenerek artması bekleniyor.

Keşmir'de hint askerlerince öldürülen çocuklarının cesedlerini geri alabilmek için protesto eylemi yapan yerel halka askerler tarafından mermi ve gözyaşartıcı bomba ile karşılık verdi. Çıkan arbedede birçok yer hasar gördü.

Dün gece Keşmir'in Bandipora ilçesi Hajin kasabasında işgalci Hint askerlerince üç genç öldürüldü. bu sabah yerli halk gençlerin cenazelerini askerlerden geri alabilmek için gösteri düzenledi. Askerlerin müdahalaesi ile bu sabah kasabada olaylar patlak verdi. Köydeki Camia mescidi yanında Jhelum nehri kıyısında bulunan gençler askerleri taş yağmuruna tuttu.

Kasabada olaylar hala devam ediyor.

ANKARA'DAN DESTEK SEMİNERİ

Keşmir Dayanışma Günü dolayısıyla Ankara'da seminer düzenlendi. Pakistan Büyükelçiliği Maslahatgüzarı ve Türk yetkililer 'Cammu Keşmir - Güney Asya'da Barış ve İstikrara Doğru Semineri' seminerinde Keşmir sorunu hakkında fikirlerini paylaştı. Pakistan'ın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Ayşe Faruki, Türkiye'de Keşmir Dayanışma Günü programını düzenlemekten onur duyduğunu belirterek başladığı konuşmasında, son 60 yıldır özgürlükleri için savaşan Keşmir halkının yanında olmak için semineri düzenlediklerini ifade etti.

Faruki, "Dünyada özgürlüğe ve adalete önem veren herkesin Keşmir insanının yanında olması çok önemli" dedi.Keşmir sorununun sadece bölgesel değil aynı zamanda ahlaki ve siyasi olduğunu anlatan Faruki, "Bu insan hakları ile temel değerler sorunudur. En en önemlisi de bu sorun insanın en temel hakkı olan 'nasıl yaşaması, hangi siyasi çerçevede yaşayacağını seçmesi' sorunudur"değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Milletvekili ve Türkiye ve Pakistan Kültür Derneği Başkanı Burhan Kayatürk de bugün sadece Türkiye'nin değil tüm dünyanın Keşmir ile dayanışma içinde olduğunu, dünyanın dikkatini bu yöne çevirmesi gerektiğini söyledi. Hindistan'ın güçlü olduğu için haksızlıklara devam ettiğini anlatan kaydeden Kayatürk, "Bu zulüm bitmeden bu iş bitmez. Bizim bunu bir şekilde dile getirmemiz lazım" dedi.

5 ŞUBAT KEŞMİR DAYANIŞMA GÜNÜ

Pakistan'ın 1947'de Hindistan'dan ayrılmasının ardından çözümsüz kalan Keşmir sorununa dünyanın dikkatini çekmek için her yıl 5 Şubat'ta "Keşmir Dayanışma Günü" kutlanıyor.

Hindistan ile Pakistan arasında 1947 yılından beri sürekli sorun olan Keşmir'in yüzde 80'i Hindistan'ın yüzde 20'si Pakistan'ın kontrolünde bulunurken, nüfusun yüzde 90'ına yakını Müslümanlardan oluşuyor.

KEŞMİR SORUNU VE TARİHÇESİ…

Pakistan, Hindistan ve Çin arasında kalan ve dağlık bir bölge olan Keşmir bölgesinin kuzey ve Batı kısımları Pakistan, orta kısımlarına Hindistan ve doğudaki kesimleri de Çin’in idaresinde bulunuyor. Pakistan idaresinde olan bölgeye Azad Keşmir, Hindistan’ın idaresindeki bölgeye Cammu Keşmir, Çin’in 1960 işgal ettiği bölgeye ise Aksai Çin denilmektedir. Pakistan ve Hindistan arasında iki savaşın çıkmasına neden olan Cammu Keşmir’in nüfusunun çoğunluğu Müslümanlardan oluşuyor. 1948’de Birleşmiş Milletler, Keşmir’in Pakistan ya da Hindistan’a bağlanmasına bölge halkının karar vereceğini karara bağlamasına rağmen Hindistan bu karara uymadı. Müslümanların çoğunluk olduğu bölgenin Pakistan’a bağlanacağını düşünen Hindistan, 1947’de Keşmir Emiri’nin Hindistan’a bağlandığına dair belge imzaladığını iddia ediyor. Pakistan ise böyle bir belgenin gerçek olmadığını ve olsa bile Hindistan Keşmir’i işgal edildikten sonra zorla imzalanmış olduğunu ileri sürüyor. Pakistan, 1948’deki BM kararına uyularak Keşmir’in hangi ülkeye bağlanmak istendiğinin ortaya çıkması için referanduma gidilmesini istiyor. Pakistan’a bağlanmak isteyen Keşmirli Müslümanların yaptığı protestolar Hindistan tarafından kanlı bir şekilde bastırılırken, insan hakları kuruluşları bölgedeki Hint istihbaratı ve ordusunun işkence ve birçok öldürme olayını gerçekleştirdiği ve binlerce Keşmirlinin Hint ordusu tarafından evlerinden alınıp götürülerek öldürdüğünü bildiriyor. Hindistan işgali altındaki Cammu Keşmir’in 10, Azad Keşmir’in ise 5 milyonun üzerinde nüfusu bulunuyor.

Kaynak: Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT