1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Kemalist tarih tezi namına seferber edilen pop konserleri ve propagandif nutuklar
Kemalist tarih tezi namına seferber edilen pop konserleri ve propagandif nutuklar

Kemalist tarih tezi namına seferber edilen pop konserleri ve propagandif nutuklar

9 Eylül'de İzmir'de pop konserleri eşliğinde sergilenen ve Kemalist propagandalarla yeniden alevlendirilen yakın siyasi tarih tartışmaları "Başka Açıdan" programında müzakere edildi.

17 Eylül 2022 Cumartesi 20:57A+A-

HAKSÖZ HABER

Moderatörlüğünü Yusuf Ozan Demir'in üstlendiği Başka Açıdan programına katılan Av. Özcan Pehlivanoğlu, Dr. Hüseyin Beyazıt, YRP İstanbul Başkanı Mustafa Demir, Ali İhsan Karahasanoğlu ve Kenan Alpay gündemdeki Kemalist tarih tezleri ve konserler üzerine değerlendirmelerde bulundu.

CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in "düşkün padişah" söylemlerine değinen Kenan Alpay, bu tutumun bireysel bir söylem olmadığını, Kemalist devlet eliyle de yürütülen bir tarih yorumunun sonucu olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Osmanlı Padişahı Vahdettin üzerinden tarihin topyekun olarak mahkum edilmek istendiğini belirten Alpay, 1930'lara kadar Kurtuluş Savaşı olarak ifade edilen bir durumun olmadığını söyledi. Milli Mücadele'nin Kemalist tarih yorumuyla aksettirildiğini, yeni bir devlet kurulduğu inancının pekiştirilmeye çalışıldığını, İzmir'in kurtuluşu söylemleri ile de yeni bir tarih anlayışının dışa vurulduğunu belirtti.

 

"Mustafa Kemal ve İsmet İnönü Anadolu'ya gönderilen son komutanlardı"

Kenan Alpay basit bir taka ile 'Mustafa Kemal Anadolu'ya çıktı ve ülkeyi kurtardı' söylemlerini eleştirirken şunları kaydetti: "Mustafa Kemal ve İsmet İnönü Anadolu'ya çıkan son komutanlardı... Bandırma gemisi teknik açıdan en donanımlı gemiydi. Vahdettin yani devlet, gemiyi Mustafa Kemal'e tahsis etmiş Samsun'a teftiş için göndermişti. Bu süreçte Anadolu'da çoktan milli mücadele başlamıştı..."

Milli Şef'ler üzerinden modernleşilirken, düzenlenen valsler, balolar ve özel geceler ile Batı örnekliğinin ihtişamı sergileniyor ve halka karşı farklı bir tutumla yaklaşılıyor üstelik yeni bir tarih anlayışı ile de halka açıkça yalan söyleniyor adeta uyduruluyordu. 

 

"27 yıl halka kan kusturan Tek Parti yönetimi bize Cumhuriyet, Aydınlanma diye yutturuluyor"

"Cumhuriyet döneminde hangi lise kuruldu da Galatasaray Lisesi veya Kabataş Erkek Lisesi'nin eğitim anlayışına yetişebildi? Hangi hastane kuruldu da Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ne yetişti?" diye soran Kenan Alpay, "1950'lere kadar hastane kurulmadı ve lise açılmadı. Şaka değil bunlar! Tarih sloganlarla olmaz. 'Tarkan'la aydınlanacağız, Gülşen'le ilerleyeceğiz, Anıtkabir ziyaretleri ile geleceğe projeksiyon tutacağız.' Bunlar halkı mankurtlaştırma operasyonlarından başka bir şey değildir. Türkiye ve Türkiye toplumu tarihiyle bugünüyle, geleceğiyle bu değildir. Bunları kesinlikle elinin tersiyle itmelidir. 'Belediyecilik, şehircilik yapamıyoruz konser yapıyoruz.' Akli muhasebe anlamında bir şey yok. 'Heykelle, resimle ilerlemenin yollarını açıyoruz' diyorlar... 27 yıl halka kan kusturan Tek Parti yönetimi bize Cumhuriyet, Aydınlanma diye yutturuluyor." ifadelerini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT