1. HABERLER

  2. HABER

  3. EKONOMİ

  4. “Katar Avrupa’ya gaz konusunda yardımcı olamaz”
“Katar Avrupa’ya gaz konusunda yardımcı olamaz”

“Katar Avrupa’ya gaz konusunda yardımcı olamaz”

Katar Enerji Bakanı dün yaptığı açıklamada Rusya ile Ukrayna arasındaki ihtilaflar nedeniyle kesinti olması durumunda, ne Katar ne de başka herhangi bir ülkenin Avrupa'ya gaz konusunda yardımcı olamayacağını söyledi.

23 Şubat 2022 Çarşamba 15:41A+A-

HAKSÖZ HABER

Reuters'in haberine göre, Katar Enerji Bakanı dün yaptığı açıklamada Rusya ile Ukrayna arasındaki ihtilaflar nedeniyle kesinti olması durumunda ne Katar ne de başka herhangi bir ülkenin Avrupa'ya gaz konusunda yardımcı olamayacağını söyledi.

Ukrayna işgali nedeniyle yaptırıma maruz kalan Rusya, Rus gazını Avrupa'ya ulaştırmamakla tehdit ediyor.  

Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ikmalini Avrupa'ya satmamakla Avrupa'yı ve diğer Ukrayna müttefiklerini tehdit eden Rusya'nın gazına alternatif gaz arayışları devam ediyor.  

Katar Enerji Bakanı Saad el-Kaabi, Katar'ın gaz satışlarının çoğunluğu Asyalı alıcılara yönelik uzun vadeli sözleşmelere bağlanmış durumda olduğunu belirtti. Avrupa'ya gönderilebilecek yönlendirilebilir miktarın da sadece yüzde 10-15 olduğunu aktardı. 

Avrupa'nın gaz arz güvenliği konusundaki endişeleri artarken gelen açıklamalar Avrupa'nın Ukrayna konusunda Rusya ile yaşadığı gerginliği neden arttıramadığı sorularına da yanıt olarak medyada yer alıyor. 

El-Kaabi Doha'da düzenlenen bir gaz konferansında gazetecilere verdiği demeçte, "Rusya, Avrupa'ya arzın yüzde 30-40'ını sağlıyor. LNG'nin çoğu, çok net bir şekilde uzun vadeli sözleşmelere bağlanmış durumda. Dolayısıyla, bu hacmin yönünü hızlıca değiştirmek değiştirmek neredeyse imkansız" ifadelerini kullandı. 

Ukrayna'nın Avrupalı ​​müttefikleri ile ABD, Vladimir Putin'in doğu Ukrayna'daki iki bölgenin bağımsızlığını resmen tanımasının ardından Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar ilan etmeye hazırlanıyor. Yaptırımların olası sonuçları arasında Rusya'nın, Avrupa'ya gaz akışını engellemesi ile sonuçlanabilir. 

Almanya, Rusya'dan Almanya'ya doğrudan gaz akışını iki katına çıkarmak için tasarlanan "Nord Stream 2 Baltık Denizi Doğalgaz Boru Hattı Projesini" dün durdurma kararı aldı. Bu yaptırım sonrası benzin fiyatları yükseldi.

Katar ve Japonya gibi gaz satış alışında kilit rol oynayan ülkeler gaz tedarikleri ve satışları için yeni görüşmelere başladı. Yakın zamanda çatışmanın tırmanması ihtimaline karşılık önlem almayı planlayan ülkeler Avrupa'ya gaz tedarikini yeniden yönlendirmenin yollarını arıyor. 

Katar'ın gaz ihracatının son birkaç gün içerisinde düştüğü belirtiliyor. Katar kaynaklı arızaların gaz akışını azalttığı atmosferde Avrupa'ya gönderilecek yedek miktarların da sınırlandırılmasına neden olduğu ifade ediliyor.  

Japonya, bu ayın başlarında, ABD ve Avrupa Birliği'nden gelen taleplerin ardından bazı LNG kargolarını Avrupa'ya yönlendireceğini açıkladı.

Ancak, Avrupa'ya gelen birkaç gaz kargosunun, Japonya'nın JERA'sı ile Fransa'nın EDF'si arasındaki bir ortak girişim kapsamında halihazırda planlanan kargolar olduğu ortaya çıktı. Yani gaz akışında ilave bir arz gerçekleşmedi. 

LNG stoklarını tüketen Japonya, soğuk bir kış geçiriyor. Bu nedenle yeniden depolama planları için daha fazla gaz alımı planlıyor.

LNG analisti Robert Songer, "Henüz tedarik edilecek somut bir şey görmedik. Bu açıkça değişebilir. Ancak Avrupa, Rus gazına erişimini kaybederse Katar ve Japonya'nın ekstra kargolarla yardım etme yeteneği sınırlı olacak" dedi. 

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum