1. HABERLER

  2. HABER

  3. İstiklal Mahkemesi Zabıtlarındaki "Hilafet" Mektubu
İstiklal Mahkemesi Zabıtlarındaki "Hilafet" Mektubu

İstiklal Mahkemesi Zabıtlarındaki "Hilafet" Mektubu

Hindistan Müslümanları liderlerinden Ağa Han ve Emir Ali'nin hilafetin kaldırılmasına karşı ortak imza ile kaleme aldığı mektubun orijinali, İstiklal Mahkemesi Zabıtları'nda da yer alıyor.

28 Nisan 2015 Salı 13:14A+A-

TBMM Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Başkanlığı tarafından hazırlanan İstiklal Mahkemeleri zabıtlarına ilişkin 3 ciltlik kitapta, Hindistan Müslümanları liderlerinden Ağa Han ile Emir Ali'nin ortak imza ile kaleme aldığı mektubun, orijinal İngilizce metni de bulunuyor.  

Ağa Han ve Emir Ali, 24 Kasım 1923 tarihini taşıyan mektupta, halifeliğin kaldırılmaması için dönemin Başbakanı İsmet İnönü'ye görüş ve düşüncelerini iletiyor. 

Ağa Han ve Emir Ali imzalı mektubun girişinde "dünyanın özgür uluslar topluluğunun bağımsız üyesi olarak, geniş bir Sünni toplumuna hitap eden hilafetin mevcut belirsiz durumu hakkında, yeni Türkiye’nin kalıcı partnerleri olarak Büyük Millet Meclis'inin dikkatini bu konuya çekmek istedikleri" ifadesi yer alıyor. 

Halifeliğin dışarıdan tehlikeli bir saldırı içerisinde olduğundan, dünyadaki Müslümanların büyük bir tedirginlik hissettiği vurgulanan mektupta, ''Hindistan Müslümanları, bağımsızlıkları ve Müslümanların birliğini sembolize eden kurumların korunması içinde mücadele eden Türkiye toplumuna destek ve sempatisini gönderiyor'' ifadesi yer alıyor.

"Halifeliğin tasfiyesi İslamın parçalanması anlamına gelecektir"

Konuyla ilgili Türkiye hükümetinde nazik bir mesaj beklendiği ifade edilen mektupta, şunlar kaydediliyor:

''Bizim hürmetle önerdiğimiz şey, Sünni dünyasının dini başkanlığının şeri kanunlarla uyumlu olarak eksiksiz olarak devam etmesidir. Bizim görüşümüz, halifeliğin prestijinin herhangi bir şekilde azalması veya Türkiye'nin siyasi kurumundan bir dini faktör olarak tasfiye edilmesi, İslamın dağılması anlamına gelecektir.

Halifeliğin dünyada bir ahlaki güç olarak fiilen ortadan kaldırılması konusuna, eminiz ki ne Büyük Millet Meclisi ne de Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa ılımlı ve mutedil bir şekilde bakabilir.''

AA

HABERE YORUM KAT