1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. “İsrail Zindanlarındaki Zulme Sessiz Kalmayın!”
“İsrail Zindanlarındaki Zulme Sessiz Kalmayın!”

“İsrail Zindanlarındaki Zulme Sessiz Kalmayın!”

Filistin Dayanışma Derneği (FİDDER) Başkan Yardımcısı Adem Çevik, İsrail'deki 29 cezaevinde bulunan 340 hükümlü ve tutuklunun 24 Nisan'dan bu yana açlık grevinde olduğunu söyledi.

07 Haziran 2014 Cumartesi 03:22A+A-

Filistin Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Adem Çevik, İsrail'deki 29 cezaevinde bulunan 340 hükümlü ve tutuklunun 24 Nisan'dan bu yana açlık grevinde olduğunu kaydederek, uluslararası kamuoyunun insanlık dışı uygulamalara sessiz kalmamasını istedi. 

Çevik, Saraçhane'deki dernek binasında düzenlenen basın toplantısında, İsrail cezaevlerinde halen 6 bin 500 Filistinli tutuklu ve hükümlünün bulunduğunu bildirdi.

Bu tutuklulardan bin 500'ünün ağır hasta olduğunu vurgulayan Çevik, "Mahkemesiz ve gerekçesiz, hukuksuz tutuklamaları protesto ve tüm mahkumların şartlarını düzeltmek için 340 tutuklu ve hükümlü, 24 Nisan'dan beri açlık grevi yapıyor. İsrailliler, yapılan açlık grevini engellemek için her türlü çabayı gösteriyor. Uluslararası kamuoyu, İsrail'in insanlık dışı uygulamalarına gözünü kapamamalıdır" diye konuştu. 

Filistin sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğini kaydeden Çevik, "Bugün, İsrail'in Filistin topraklarını işgal ettiği günün yıl dönümüdür. Filistin, gerçekte İsrail tarafından değil Birleşmiş Milletler tarafından, BM'nin 181 sayılı kararıyla işgal edilmiştir. 6,5 milyondan fazla insan bugün mülteci durumundadır. Filistin adeta açık hava cezaevi haline getirilmiştir. Gerekçesiz ve hukuksuz tutuklamalar olağan hale gelmiştir. İsrail yasalarına göre, bir Filistinli, İsrail güvenliğini tehdit ettiği iddiasıyla hukuksuz bir şekilde 6 aya kadar tutuklanabiliyor. Bu süre 5 yıla kadar da uzatılabiliyor. Bu zulümler artık bitmelidir" dedi. 

Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerin de son dönemde arttığına dikkati çeken Çevik, "Türkiye'de hilafet kaldırılmamıştır. Çıkarılan kanunla, TBMM'nin uhdesine devredilmiştir. Mescid-i Aksa, İslam'ın ilk kıblesidir. Dolayısıyla Türkiye, uluslararası hukuktan kaynaklanan müdahale hakkını kullanmalıdır. İslam devletleri kendi Birleşmiş Milletlerini kurmalı, Müslümanları Savunma (MU-SA) paktı oluşturmalıdır" ifadelerini kullandı. 

İsrail cezaevlerinde 19 yıl tutuklu kalan ve 2011'de İsrailli bir askerin bırakılması karşılığında özgürlüğüne kavuşan Filistinlilerden Mahmut Altun, basın açıklamasına destek verdi. Altun, "Kaldığım 19 yıl boyunca türlü baskılara, psikolojik işkencelere maruz kaldık. Ben 5.5 yıl tek kişilik hücrede kaldım" ifadelerini kullandı. 

Dernek binasında, Filistinli tutukluların anlatımlarıyla çizilen resimlerden oluşan sergi de açıldı. 

 

HABERE YORUM KAT