1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. İsrail Yeni Hükümeti İşlevsiz Bırakma Peşinde
İsrail Yeni Hükümeti İşlevsiz Bırakma Peşinde

İsrail Yeni Hükümeti İşlevsiz Bırakma Peşinde

İsrail'in, Filistin'deki uzlaşı hükümetinde yer alan Gazzeli 4 bakana Batı Şeria'ya geçiş izni vermemesinin "yeni hükümeti işlevsiz bırakma amacı taşıdığı" bildirildi.

05 Haziran 2014 Perşembe 04:20A+A-

Filistin'de Hamas ile Fetih arasında varılan ulusal ittifakın ardından kurulan uzlaşı hükümeti pazartesi günü Başbakan Rami el-Hamdallah başkanlığında görevine başladı. Batı Şeria ile Gazze'deki siyasi parçalanmışlığı ortadan kaldıran hükümetin üyeleri Ramallah'ta düzenlenen yemin töreninin ardından görevi devraldı.

İsrail'in, hükümette yer alan Gazzeli 4 bakana Ramallah'a gidiş izni vermemesi Filistin'de yaşanan heyecan ve mutluluğa gölge düşürdü. İsrail, dün de aynı tavrını sürdürünce Gazzeli 4 bakan Ramallah'ta Başbakan Hamdallah'ın başkanlığında yapılan ilk Bakanlar Kurulu toplantısına video konferans sistemiyle katılabildi.

İsrail'in geçişlere getirdiği bu yasaklama "yeniden 2007 öncesine mi dönüldü" sorusunu gündeme taşıdı.

İsrail daha önce de engellemişti

İsrail ile Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) arasında 1993'te imzalanan Oslo Anlaşması'nın ana maddelerinden biri Gazze ile Batı Şeria arasında geliş-gidişlere imkan tanıyacak güvenlik koridoru oluşturulmasını öngörüyordu. 

Ancak İsrail bunu yalnızca 1999 yılında bir süre için uyguladı ve 2000 yılında dönemin İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un Mescid-i Aksa'ya girmesiyle başlayan intifadanın ardından iki taraf arasındaki geçişlere son verdi.

Bunun üzerine 2007 yılına kadar Gazze Şeridi ile Batı Şeria'da, bir bölgedeki bakan diğer bölgede yardımcı tayin ederek görevlerini icra ediyordu. Ancak seçimleri kazanan Hamas'ın Batı Şeria'dan ayrı olarak 2007'de Gazze'de yeni bir hükümet kurmasıyla Ramallah'a gitme gereği de kalmamıştı.

Fakat uzlaşı hükümetinin kurulmasından sonra İsrail'in Gazze'den Batı Şeria'ya geçişleri yasaklaması sorunu yeniden gün yüzüne çıkarırken; uzlaşı hükümetinin buna karşı nasıl bir çözüm bulacağı konusu merak uyandırdı.

Uzlaşı hükümetinin çözüm seçenekleri

 Uzlaşı hükümeti bu sorunu kısa vadede dün yapılan ilk Bakanlar Kurulu toplantısında nasıl aşacağının sinyallerini verdi. İsrail'in Ramallah'a gitmelerine izin vermediği Gazze'deki 4 bakan video konferans sistemiyle Bakanlar Kurulu toplantısına katılarak ilk çalışmayı yürüttü. 

Fakat Başbakan Hamdallah, yaptığı konuşmada sadece bu geçici çözümle yetinmeyeceklerinin işaretlerini vererek, "Gazze vatanımızın aziz bir parçasıdır. İsrail'in Gazze'deki bakanlarımızın Ramallah'a gelmelerini engellemesine karşıt, bizler, en kısa sürede tüm hükümet üyeleriyle birlikte, Mısır üzerinden Gazze'ye gideceğiz" dedi.

AA muhabirine konuyu değerlendiren ve aynı zamanda geçişine izin verilmeyen uzlaşı hükümetinin Kadınlardan Sorumlu Bakanı Hayfa el-Aga da, "Gazze'deki bakanların Batı Şeria'ya geçememesi yeni hükümetin çalışmalarını engelliyor" diye konuştu.  

Aga, Başbakan Rami el-Hamdallah'ın uluslararası mekanizmalar aracılığıyla Gazzeli bakanların Batı Şeria'ya geçmelerine imkan sağlanması için İsrail'e baskı yapılacağını vaat ettiğini kaydetti.

Uzlaşı hükümetinin ayrıca, Gazzeli 4 bakan yerine Ramallah'ta 4 yardımcı atayarak hükümet çalışmalarını yürütmeyi ve imza sorununu bu şekilde aşmayı da seçenekleri arasında tuttuğu ifade edildi.

İsrail uzlaşı hükümetinde yer alan Bayındırlık ve İskan Bakanı Mufid el-Hasayine, Kadınlardan Sorumlu Bakan Hayfa el-Aga, Çalışma ve Bayındırlık Bakanı Me'mun Ebu Şehla ve Adalet Bakanı Selim es-Sakka'nın yemin törenine katılmak üzere Ramallah'a gitmelerine izin vermemişti.

Hamas ve Fetih arasında 23 Nisan’da varılan milli mutabakat çerçevesinde kurulan Başbakan Rami el-Hamdallah başkanlığındaki uzlaşı hükümetinin bakanları 2 Haziran'da yemin etmişti.

Filistin Başbakanı Hamdallah

Başbakan Rami Hamdallah, uluslararası toplumdan, Filistin'de yapılacak parlamento ve devlet başkanlığı seçimlerinde Doğu Kudüs'te de oy  kullanılmasına izin vermesi için İsrail'e baskı yapmasını istedi.

Hamdallah, Ramallah'ta kabul ettiği bazı Latin Amerika, Afrika, Avrupa ve Arap ülkelerinin temsilcilerine hitaben yaptığı konuşmada, Filistin'de yapılacak seçimlere değinerek, "Doğu Kudüs'ün yer almadığı bir seçim söz konusu olamaz. Uluslararası toplum, Filistin'de yapılacak seçimlere Doğu Kudüs'te izin vermesi için İsrail'e baskı yapmalı" dedi.

Konuklarından İsrail hapishanelerindeki "idari tutukluların" serbest bırakılması konusunda çaba sarf etmesini talep eden Hamdallah, uluslararası toplumdan Mescid-i Aksa ile kentteki Müslüman ve Hristiyanlara ait kutsal mekanlara karşı ihlallerde bulunulmaması için harekete geçmesi çağrısı yaptı.

Filistin'de, 23 Nisan'da Hamas ve Fetih arasında varılan milli mutabakat çerçevesinde kurulan uzlaşı hükümetinin Ramallah'taki bakanları pazartesi günü yemin etti. Rami el-Hamdallah başkanlığındaki kabinede yer alan Gazzeli 5 bakandan 4'ü İsrail'in geçişlerine izin vermemesi nedeniyle törene katılamadı.

Uzlaşı hükümetinin ardından Filistin'de 6 ay içerisinde seçimlerin yapılması planlanıyor.

(AA)

 

HABERE YORUM KAT