1. HABERLER

  2. HABER

  3. İngiltere Oy Verme Yaşının 16'ya Çekilmesini Reddetti
İngiltere Oy Verme Yaşının 16'ya Çekilmesini Reddetti

İngiltere Oy Verme Yaşının 16'ya Çekilmesini Reddetti

İngiltere'de muhalefetin Avrupa Birliği (AB) referandumunda oy verme yaşının 16'ya çekilmesi yönündeki teklifi reddedildi.

15 Aralık 2015 Salı 16:11A+A-
AB Referandum Yasa Tasarının İngiliz Parlamentosu'nun üst kanadı Lordlar Kamarası'nda görüşülmesi sırasında, muhalefetteki İşçi Partisi'nin oy verme yaşının 18'den 16'ya çekilmesi yönündeki değişiklik teklifi oylandı. Teklif, 246'ya karşı 263 oyla geri çevrildi.
 
Lordlar Kamarası'nda benzer bir öneri, kasım ayında kabul edilmiş ancak değişiklik, parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'ndan geri dönmüştü. Avam Kamarası'ndaki oylamada hükümet, oy verme yaşının 16'ya çekilmesinin doğuracağı 6 milyon sterlinlik maliyeti gerekçe göstererek, buna karşı çıkmıştı. İngiltere'de teamüllere göre, Avam Kamarası'nın maliyeti öne sürerek kabul veya reddettiği yasa tasarıları, Lordlar Kamarası'nda değiştirilmiyor.
 
Son oylamayla birlikte, İngiltere'nin AB üyeliğiyle ilgili referandum yasa tasarısının parlamentoda görüşülme süreci de tamamlandı. Tasarının kısa süre içinde yasalaşması bekleniyor. İngiltere Başbakanı David Cameron, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, "AB Referandum Yasasının parlamentodan geçmesiyle, manifestomuzdaki kilit taahhütlerden birini yerine getirmiş olduk. Seçmenler, 2017 yılı bitmeden AB'de kalmak veya AB'den ayrılmak yönünde seçimlerini yapacak" ifadelerini kullandı.
 
İskoçya'da geçen yıl yapılan bağımsızlık referandumunda oy verme yaşı 16 olarak belirlenmişti. AB referandumunda da oy verme yaşının 16'ya çekilmesine İşçi Partisi, Liberal Demokrat Parti ve İskoçya Ulusal Partisi destek veriyordu. Hükümetteki Muhafazakar Parti ise bu düzenlemeyi mümkün görmesine rağmen, bunun için AB referandumunun doğru zaman olmadığını ileri sürüyor. Muhalefet partileri ise AB referandumunun "bir nesilde, bir kez yaşanacak bir durum" olduğunu belirterek, gençlerin de AB ile ilişkilerin geleceği konusunda görüşlerini oya dönüştürülebilmesini savunuyordu.
 
AB ile yeniden müzakere
 
İngiltere'de hükümet, ülkenin 1973 yılında başlayan AB üyeliğini 2017 yılı sonuna kadar referanduma götürmek istiyor. Bu yıl mayıs ayında yapılan genel seçimde tek başına iktidara gelen David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti, ülkenin AB üyeliğini referanduma götürmeden önce AB ile yeniden müzakere ediyor.
 
İngiltere'nin müzakerelerde AB'den talep ettiği temel değişiklikler, ulusal parlamentoların yetkilerinin artırılması ve AB içindeki göçmenlerin sayıları ile haklarına sınırlama getirilmesi. İngiltere, AB içi göçmenlere sağlanan sosyal yardımların koşullarının da zorlaştırılmasını istiyor.
 
AA

HABERE YORUM KAT