1. HABERLER

  2. HABER

  3. HSYK'dan 13. Ağır Ceza'ya: Mahkeme Yetki Gaspı Yaptı
HSYK'dan 13. Ağır Ceza'ya: Mahkeme Yetki Gaspı Yaptı

HSYK'dan 13. Ağır Ceza'ya: Mahkeme Yetki Gaspı Yaptı

HSYK, Ergenekon sanıklarının tahliye taleplerini reddeden 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ni 'yetki gaspı' ile suçladı.

10 Mart 2014 Pazartesi 19:39A+A-

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, özel yetkili mahkemeleri kaldıran Kanun yürürlüğe girdikten sonra İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin görevinin sona erdiğini belirterek, "Sona ermiş bir mahkemenin karar verme yetkisi de olmadığını düşünüyorum. Mahkeme artık bundan sonra elindeki dosyaları gönderme kararı verebilir, karar verip gerekçe yazmadıysa süresi var, gerekçesini yazabilir ancak artık başka bir karar veremez. Artık yetkisi yok" dedi.

Okur, AA muhabirine, Ergenekon sanıklarının tahliye taleplerini reddeden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince yapılan açıklamada yer alan, ''Özel Yetkili Mahkemelerin TBMM tarafından kaldırılmasının Anayasa'ya aykırı olduğu ve konunun Anayasa Mahkemesine götürüleceği" şeklindeki iddiaları değerlendirdi. 

İstanbul 13. Ceza Mahkemesinin yaptığı açıklama veya gerekçeli kararı henüz görmediklerini, medyaya yansıdığı kadarıyla değerlendirme yaptığını söyleyen Okur, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin kanunun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de onayından geçerek yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Bu nedenle İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi diye bir mahkeme kalmadığını vurgulayan Okur, "Yasa yürürlüğe girdiğinden itibaren sona ermiş bir mahkemenin karar verme yetkisi de olmadığını düşünüyorum. Mahkeme artık bundan sonra elindeki dosyaları gönderme kararı verebilir, karar verip gerekçe yazmadıysa süresi var, gerekçesini yazabilir ancak artık başka bir karar veremez. Artık yetkisi yok diye düşünüyorum" diye konuştu.

"Yetki TBMM'de" 

Mahkemeleri kurma ve kapatma yetkisinin TBMM'de olduğunu vurgulayan Okur, Anayasa'nın mahkemelerin kuruluşunu düzenleyen 142. maddesinin, mahkemelerin kuruluşunu kanuna bıraktığını hatırlattı. 

Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının Anayasa'ya aykırı olmayacağını düşündüğünü de ifade eden Okur, "Bir an için Anayasa'ya aykırılık iddiasını ciddi görsek bile mahkeme bu şekilde Anayasa Mahkemesine götürebilir mi? Bu yönüyle de sıkıntı var" dedi. Mahkemelerin bir yasayı itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesine götürebilmesi için baktıkları bir davanın konuyla ilgili olması gerektiğine işaret eden Okur, "Böyle bir başvuru yapılırsa Anayasa Mahkemesi, yetkisizlikten ret kararı verecek ve gönderecektir" değerlendirmesini yaptı. 

Özel yetkili mahkemeleri kaldıran Kanun'un yürürlüğe girmesinin ardından artık bu konularla ilgili kararı nöbetçi ağır ceza mahkemelerinin vereceğini belirten Okur, Ergenekon Davası'nın sanık avukatlarının tahliye talepleriyle ilgili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine başvurup başvurmadıklarını bilmediğini söyledi. 

Ergenekon hakimleri hakkında tekrar şikayet

İbrahim Okur, Ergenekon Davası'na bakan hakimlerle ilgili 7 aydır gerekçe yazmadıkları için yapılan şikayetlerle ilgili HSYK 3. Dairesinin toplandığını ve 3'e karşı 4 üyenin oyuyla "inceleme yapılmasına gerek olmadığı" kararı aldığını hatırlattı.

Okur, ancak hakimler hakkında dün tekrar şikayette bulunulduğunu, bu başvurunun da HSYK 3. Dairesi'nin gündemine geleceğini kaydetti.

Yeni Kanun ile kapatılan mahkemelere gerekçelerini yazmak üzere 15 günlük süre veril hatırlatan Okur, "Mahkeme yine gerekçeyi yazmazsa elbette disiplin yönünden bir yaptırımı olur. Dosya karışık, kapsamlı diye bugünlere gelindi. Bu süreyi de aşarlarsa yaptırımı olacaktır, bunu da 2 ve 3. Daire takdir edecektir" diye konuştu.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT