1. HABERLER

  2. HABER

  3. Hrant Dink Davasında Dokunulmayanlar
Hrant Dink Davasında Dokunulmayanlar

Hrant Dink Davasında Dokunulmayanlar

Avukatların raporu, soruşturma kapsamı dışında tutulanları, dosyanın daraltıldığını ve delillerin karartıldığını ortaya koydu.

20 Ocak 2012 Cuma 11:22A+A-

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Hrant Dink davasında verdiği karara yönelik tartışmalar sürerken, Dink ailesinin avukatlarının hazırladığı rapor, karartılan delillere, kovuşturulmayan kişi ve kurumlara ve karanlıkta kalan noktalara dikkat çekiyor. Mahkeme heyetine de sunulan raporda, Dink davasıyla ilgili mahkemenin sormadıkları ve dokunmadıkları tek tek sıralanıyor. İşte onlardan bazıları...
 

Dokunulmayanlar

» Hrant Dink’i Valiliğe çağırarak uyaran iki kişiden biri olan Ergenekon sanığı Özer Yılmaz mahkemece sorgulanmadı.

» “Dink nefretimizin hedefidir” diyen Ülkü Ocakları Başkanı Levent Temiz sorgulanmadı.

» Dink’in yargılandığı davalarda gösteriler düzenleyen Avukat Kemal Kerinçsiz sorgulanmadı.

» Dink’i defalarca hedef gösteren Ergenekon sanıkları Sevgi Erenerol, Veli Küçük, Oktay Yıldırım sorgulanmadı.

» Savcıların İstanbul Emniyeti ile Trabzon Emniyeti ve Jandarması’nda olayla ilgili ihmali olduğunu belirlediği kişiler, CMK 8/2 itibarıyla cinayet davası ile bağlantılı suç kapsamında olmasına karşın bunlar ana dava ile birleştirilmedi.

» Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay ve Trabzon Jandarma Alay komutanı Albay Ali Öz’ün mahkemede tanık olarak dinlenmesi yönündeki talepler reddedildi.

» MİT’in cinayet öncesine dair elindeki istihbaratı mahkemeye göndermesi talep edildi. MİT, “Bize gelen herhangi bir istihbarat yok” dedi.

 

Aranmayan deliller

» El konan Akbank Osmanbey Şubesi’ne ait ATM kamera kayıtlarının cinayet gününe ait önemli bir bölümü emniyet birimlerinde yok edildi ve bugüne kadar tüm çabalara rağmen bu görüntülere ulaşılamadı.

» Ogün Samast’ın cep telefonu ve sim kartına ilişkin çelişki ve karmaşa çözümlenmedi, işin gerçeği araştırılmadı.

» Samast, cinayetten hemen önce, bir saatten fazla zamanını Agos ’un bulunduğu Sebat Apartmanı’nın yanındaki Şafak Sokak’taki İnternet Kafe’de geçirmiş ve birileriyle chat’leşmişti. Kafeyi işleten polis memuru Cavit Kılıç’ın ifadesine de cinayetten iki ay sonra başvuruldu. Bilgisayarlar kayıtlarına ise halen ulaşılamadı.

» Cinayetin ardından Samast, Şafak Sokak’ta koşarken Saray Kumaşçılık kameralarına takıldı. Samast’ın hemen arkasından onu izleyen ve uzaklaştığını gördükten sonra, sokağın köşesindeki inşaatın kapısından içeri girip kaybolan iki kişiye ilişkin hiçbir araştırma yapılmadı.

» Akbank ATM ve Saray Kumaşçılık mağazasının kameralarına, cinayet günü, çeşitli noktalarda yaptığı telefon görüşmeleri ile takılan ve oldukça şüpheli görünen şahıs, hiçbir şekilde soruşturma konusu yapılmadı, bu şahıs bir sır olarak kaldı.

 

Polisin işini biz yaptık

Dink ailesinin avukatlarından Fethiye Çetin, CNN Türk ’te Ahmet Hakan’ın sunduğu Tarafsız Bölge programında beş yıllık yargı sürecinde ortaya çıkan eksikliklere dikkat çekti. Çetin, Emniyet’in yapması gereken delil toplama işini kendilerinin yaptığını, toplanan delillerin ise Emniyet’te kaybolduğunu söyledi.

Çetin, tüm ısrarlarına karşın, Hrant Dink’i valiliğe çağırıp tehdit eden iki MİT görevlisi dahil cinayetle ilgili olabilecek pek çok kişinin soruşturulmadığını vurguladı.

HABERE YORUM KAT