1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. "Hilafet İçin Ayaklanılırken Anadolu Hilafet'i Kaldırdı"
"Hilafet İçin Ayaklanılırken Anadolu Hilafet'i Kaldırdı"

"Hilafet İçin Ayaklanılırken Anadolu Hilafet'i Kaldırdı"

Adem Özköse Muhammed İkbal'in oğlu Cavit İkbal ile bir röportaj gerçekleştirdi. Cavit İkbal, dedelerinin Hilafet için savaştığı sırada Anadolu'nun Hilafet’i kaldırdığını söylüyor.

16 Temmuz 2015 Perşembe 10:41A+A-

Adem Özköse / Diriliş Postası

Pakistan’ın Lahor şehrindeki evinde ziyaret ettiğimiz Pakistanlı ünlü şair Muhammed İkbal’in oğlu Dr. Cavit İkbal; Hind kıtasında yaşayan Müslümanların Anadolu’daki Halife’yi kurtarmak için savaştıklarını fakat Hilafet’in Anadolu tarafından kaldırıldığını söyledi: “Son yüzyılda bizim tarihimizde birçok özgürlük ayaklanması gerçekleşti.” diyerek söze başlayan İkbal: “ Bu ayaklanmaların ilki Seyyid Ahmed Brelvi’nin önderliğindeki ayaklanmadır. Bu ayaklanmadaki amaç Hindistan topraklarında yaşayan Müslümanlarının bağımsız olmasıydı. Bundan dolayı Müslümanlara İngiliz işgaline karşı ya cihad ya da hicret etmeleri çağrısında bulunuldu. Fakat bu ayaklanma hedefine ulaşamadan sona erdi. İngilizlere karşı binlerce şehid verdik.” dedi.

cavit_ikbal.jpg

Anadolu Hilafet’i Kaldırdı

Pakistan Müslümanlarının bu sefer de Hilafet’i kurtarmak için ayaklandıklarını ifade eden İkbal şunları söyledi: “Tarihimizdeki ikinci büyük ayaklanma ise Anadolu’daki Halife için başladı. Âlimlerimiz Hilafet’in korunması için cihad çağrısı yaptılar. Hind kıtasında yaşayan Müslümanlar tarafından Halife’nin kurtarılması için başlatılan ayaklanma Anadolu’dan gelen haberlerle sona erdi. Çünkü bizim dedelerimiz Hilafet için savaşırken Anadolu Hilafet’i kaldırmıştı. Bu özellikle Hind kıtasında yaşayan Müslümanlar için büyük bir şaşkınlığa neden oldu. Üçüncü ayaklanma ise Pakistan’ın kurulması için başlatılan ayaklanmadır. Bu ayaklanmanın fikir babalarından biri de babam Muhammed İkbal’di. Bu sefer başarılı olundu ve sonunda Pakistan kuruldu.”

Muhammed İkbal Bir Islâhçıydı

Babası Muhammed İkbal’in ıslahçı bir İslâmî anlayışa sahip olduğunu kaydeden Dr. İkbal, babasının hayalini kurduğu Pakistan’ın ise tam olarak gerçekleşmediğini söyledi: “Babam Muhammed İkbal, Peygamber Efendimiz’in Medine Vesikası’nı hayata geçirmek istiyordu.” diyen İkbal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Babam herkesin, tüm vatandaşların hak ve adalete göre yönetilmelerini hayal ediyordu ve taklidî İslâm’a karşı çıkıyordu. Hatta hayatı boyunca taklidî İslâm’a karşı mücadele etti. O içtihatçı, dinamik, ıslâhçı bir İslâm’dan yanaydı. Müslümanlar şu an bu haldelerse, bunca acı yaşıyorlarsa bunun temel nedenlerinden biri de akıllarını kullanmamaları, taklitçi bir anlayışa sahip olmalarıdır. Pakistan Müslümanları da genel olarak dinamik bir İslâmî anlayış yerine taklitçi bir İslâmî anlayışa sahipler. Ayrıca İkbal’in rüyasındaki Pakistan da bugün tam olarak gerçekleşmedi. Çünkü henüz İkbal’in rüyasındaki liderler, yöneticiler, ıslahçılar yetişmedi.”.

cemaleddin_afgani_said_halim_pasa_mevlana_celaleddin_rumi_muhammed_ikbal_bir_arada.jpg

İkbal'in evinde rastladığımız tabloda Cemaleddin Afgani, Said Halim Paşa, Mevlana Celaleddin Rumi ve Muhammed İkbal bir arada görülüyor. 

HABERE YORUM KAT