1. HABERLER

  2. HABER

  3. MEDYA

  4. Haberin Dili ve Taraf’ı
Haberin Dili ve Taraf’ı

Haberin Dili ve Taraf’ı

Suriyeli muhalif İslami örgütlere karşı düşmanlığını en küçük haberinde dahi yansıtmaktan kaçınmayan Taraf gazetesi arada bir habercilik dili üzerine vaazlarıyla gerçekten çok komik oluyor!

05 Kasım 2013 Salı 15:02A+A-

HAKSÖZ-HABER

Taraf, uzun bir süredir Suriye’de direnen İslami örgütlere karşı düşmanca bir dil ve yaklaşım sergileyen bir gazete. Manşetlerinden köşe yazarlarına kadar bunu net biçimde yansıtan “haber” ya da yorumlarla neredeyse her gün karşılaşmak mümkün. Bilhassa “Rojava” gündemiyle birlikte bu tutumunu oldukça ileri boyutlara vardırdığı da biliniyor. Adeta bir nefret sembolü haline getirdiği “Nusra” kalıbı üzerinden muhaliflere yöneltilen akıl almaz iftiraları hiçbir süzgeçten geçirmeden yayınlamakta bir beis görmüyor.

Hatta bununla da sınırlı kalmayıp zaman zaman iftira üreten bir tutum da sergileyebiliyor. Örneğin geçtiğimiz aylarda “Alevi oldukları için Nusra’nın baskısından kaçıp Türkiye’ye sığınan ve kamplarda kalmalarına izin verilmediği için parklarda sürünen Suriyeli mülteciler” türünden son derece sığ ve içeriksiz haberlere bizzat imza atmış bir gazete Taraf.

Taraf’ın düşmanlığı şaşırtıcı değil. Yeryüzünün muhtelif bölgelerinde İslami mücadele veren mücahitlere düşmanlık hisleri taşıyan sayısız yayın organı var. Taraf da bunlardan biri sadece. Burada dikkat çeken şey Taraf’ın ortaya koyduğu açık tutuma rağmen sadece habercilik yaptığını, siyasi çatışmanın tarafı olmadığını iddia edebilmesi.

Daha da ilginç olan şey ise gazetede zaman zaman habercilik dili üzerine, objektif olmanın erdemi üzerine sözlerle de karşılaşılabilmesi. Örneğin Ümit Aslanbay bu gazetede düzenli biçimde medyadaki çarpıklıkları, “habercilik etiği”ne aykırı tutumları eleştiren, deşifre eden yazılar kaleme alabiliyor. Ya Taraf’ın habercilik dili, ona herhalde sıra gelmiyor!

4 Kasım 2013 tarihi Taraf’ın iç sayfalarında yer alan şu kısa haberi okuyalım ve Taraf’ın nasıl bir habercilik dili ve mantığına sahip olduğunu bir kere daha net olarak görelim:

YPG iki köyü daha kurtardı 

Suriye’nin kuzeyindeki Kürt bölgesi Rojava’da PKK’ya yakınlığıyla bilinen YPG, “Serêkaniyê Şehitleri Devrimci Operasyonu” adıyla başlattığı eylemler çerçevesinde Êzidî Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı Esediyê ile Bîr Nûh köylerini El Kaide çetelerinin elinden kurtardı. YPG Basın Sözcüsü Redur Xelil, YPG’nin Irak Şam İslam Devleti çetelerine yönelik kapsamlı bir operasyon geliştirdiğini ve köyleri özgürlüklerine kavuşturduğunu duyurdu.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum