1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Genç Birikim Dergisinin Şubat Sayısı Çıktı!
Genç Birikim Dergisinin Şubat Sayısı Çıktı!

Genç Birikim Dergisinin Şubat Sayısı Çıktı!

14. yıl münasebetiyle kapağında ve içeriğinde değişiklikler yapan Genç Birikim Dergisi 141. sayısında domino etkisini kapağa taşıdı.

17 Şubat 2011 Perşembe 15:00A+A-

Genç Birikim Dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Araştırmacı-Yazar Ali Kaçar gündemin en sıcak konusu ve belki de uzun süre gündemden düşmeyecek olan Tunus ve Mısır olaylarını  "Tunus'tan Mısır'a Diktatörlüğün Sonu mu?" başlıklı yazısında değerlendiriyor. Yazıda; Tunus'ta, başlayan ve domino etkisiyle Mısır, Cezayir, Ürdün ve Yemen'i etkileyen olayları yakın tarih analizleriyle sorgulamış ve yazısını "Halkların, muhteşem, benzeri tarihte çok az görülmüş halk hareketlerine rağmen ABD, başta Fransa olmak üzere AB ülkeleri, gidinceye kadar diktatör Bin Ali'yi ve hâlâ diğer diktatör Mısır Firavunu Mübarek'i desteklemektedirler. Artık, bunca ihanetin, bunca kandırılmışlığın karşısında halkların gözleri açılmalı değil mi? Bilinmelidir ki bu diktatörler, yolsuzluklarını, sömürülerini, zulümlerini, baskılarını, katliam ve işkencelerini batılı devletlerin destekleriyle yapmaktadırlar. Tarih tekrar, yeni bir diktatörün gelmesi şeklinde tekerrür etmemelidir.  Mısır, Tunus ve diğer ülke halklarını bekleyen en büyük tehlike, tarihin tekrar tekerrür etmesidir. Onun için, bölge halkları çok uyanık olmalılardır." temennisiyle sona erdirmiş.

Süleyman Arslantaş "Tunus'tan Lübnan'a Ortadoğu" başlıklı yazısında; Tunus ve Lübnan'daki son gelişmeleri değerlendiriyor. Batının İslam karşıtlığında birleştiğini, Amerika'nın soğuk savaş sonrası girdiği Ortadoğu ve İslam coğrafyasında kendi projelerini uygulamaya çalıştığını, projelerine önce 'Yeni Dünya Düzeni', sonra 'Büyük Ortadoğu Projesi', nihayetinde de 'Genişletilmiş Büyük Ortadoğu Projesi' dediğini, bu projelerin temel hedeflerinden birisinin Siyasal İslam'ın iktidar şansını yok etmek olduğunu, Mısır'da meydana gelecek bir değişikliğin tüm Arap dünyasını etkileyeceğini belirttikten sonra yazısını "Sonuç olarak tıpkı 'gelin binmiş deveye, gör kısmeti nereye' sözünde olduğu gibi İsrail ve Amerika BM eliyle neyi planlıyordu, ne ile karşılaştı? Tasfiyesi düşünülen Hizbullah, hükümeti kuruyor, Amerika ve İsrail'in desteklediği cenah nal topluyor. Dikkat ediyor musunuz Batı'nın, İsrail'in nefret ettiği iki hareket burunlarının dibinde yükseliyor. Hizbullah ve Hamas'tan bahsediyorum. El- Cezire'nin yayınladıkları da Hamas'ı yükseltirken İsrail ve Amerikan dostu Mahmud Abbas ve FKÖ'yü alçaltıyor... Allah (cc) neylerse güzel eyler…"  tespitiyle bitiriyor.

Genç Birikim Dergisinin Ocak ayında Ankara'da gerçekleştirdiği "Değişen Dünyada İslam'ın Değişmeyenleri" konulu konferans dergide haberleştirilmiş. Araştırmacı-Yazar M. Beşir Eryarsoy'un konuşmacı olduğu programda konuşmanın çok geniş bir özetinin ilk bölümü okuyucuların istifadesine sunulmuş. Eryarsoy, Batı dünyası hakkında ilginç tespitlerde bulunuyor ve Batının medeniyet getirme bahanesiyle kıtaları sömürdüğünü ve katliamlar yaptığını vurguluyor.

Derginin Ocak ayında gerçekleştirdiği ikinci bir konferans da dergide yer almış. Bu konferansın konusu "Müslüman Hanımın Kimliği ve Tesettür" konuşmacısı ise Kocaeli Zamanın Zeynebi Derneği Kurucu Başkanı Sabiha Ateş Alpat. Bu konferansın özetinin ilk bölümü de dergiye konulmuş.

İdris Gökalp "Çocuğun Eğitiminde Sevginin Rolü" başlıklı yazısında; zihni ve ruhi gelişmenin neredeyse tek kaynağı sayılabilecek sevginin, bebekliğin ilk günlerinden başlatılıp devamlı ve ölçülü bir şekilde olması gerektiğini, çünkü sevginin boşluğunu doldurabilecek ve onun yerine geçebilecek başka bir şeyin gösterilemeyeceğini ortaya koyuyor.

Celal SANCAR'ın BBC'den aktardığı "Irak'ta İç Göçün Evsiz Mağdurları", Şahin ÖZDAŞ'ın "Fıtrat-ı Tağyir–2", Erdal BAYRAKTAR'ın "Ulusçuluk, Ulus Devlet'de Siyaset Yapmak", Mahmut Celal ÖZMEN'in "Fildişi Sahili, Seçim ve Neler Oluyor?", Ubeydullah TOPRAK'ın "Sünnet'in İslâm'daki Yeri ve Önemi", Hayriye BİCAN'ın "Modern ve İnsan", Selman GAFFAROĞLU'nun "Sudan ve Darfur İzlenimleri", İsmail CEYLAN'ın çevirdiği "İyi Laik, Kötü Müslüman: Tunus'taki Devrimin Çözümlenmesi" ve Muhammed Mahi MÜNİR'in "Ta'lim Terbiye mi? Eğitim/Eritim Öğretim/Öğütüm mü?" adlı yazıları okunmaya değer diğer yazılar.

14. yaşı dolayısıyla Genç Birikim dergisini tebrik ediyor; Rabbimizden daha nice hayırlı çalışmalara imza atmalarını diliyoruz.

İrtibat: 0 312 229 67 18

HABERE YORUM KAT