1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Umran dergisinin Nisan 2024/356. sayısı çıktı
Umran dergisinin Nisan 2024/356. sayısı çıktı

Umran dergisinin Nisan 2024/356. sayısı çıktı

Umran dergisinin Nisan 2024/356. sayısı “TOPARLANIN BURADAYIZ - Çatışan Popülizmler, Muhafazakâr Kırgınlık ve Dönüm Noktası” manşetiyle çıktı.

15 Nisan 2024 Pazartesi 18:16A+A-

Derginin sunuş yazısından:

Siyasetin her daim hareketli olduğu ve Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi ile yönetilen Türkiye, Avrupa-Avrasya savaşının şekillendirdiği kaotik uluslararası ortamın getireceği değişim, risk, çatışma ve fırsatların iç siyaseti etkileme ihtimalinin arttığı bir vasatta 31 Mart mahalli seçimlerine gitti. Katılım oranının yüzde 78,55 olduğu seçimlerde CHP yüzde 37,76 oy ile 14 büyükşehir, 21 ilde birinci parti çıkarak umduğunun ötesinde büyük bir başarı elde etti. Yapılan analizlerde ilk dikkat çeken nokta CHP’nin yeni oy almasından ziyade katılım düşüklüğü ve AK Parti seçmenindeki kayıplardı.  

Cumhur İttifakı içindeki MHP’nin oyları parti yetkililerinin beyanlarının aksine düştü. Aynı şekilde farklı bir ittifak stratejisi uygulayan CHP, başta İYİ Parti olmak üzere partisine tepkili kişilerin tepki oylarını belirli oranda ve DEM Parti seçmenlerinin oylarını ise beraber hareket ettikleri yerlerde almayı başardı. Cumhur İttifakı’nın ummadığı ölçüde ciddi bir yenilgi aldığı mahalli seçimlerde yatırımlar ve projelerden ziyade soysal belediyeciliğin, adayların, geçim derdinin ve hepsinden önemlisi AK Parti’deki iç fay hatlarıyla belirginlik kazanan krizin öne çıktığı söylenebilir. AK Parti seçmeninin tepkisini anlamak için illerdeki adayların durumları, yüzde 6,19’luk bir oy oranı elde eden YRP faktörü, kampanya ve seçimlerde başat söylemin bulunmaması gibi hususlar göz önünde tutulabilir.  

Seçim sonrası analizlerde muhabbet kültürünü azaltan hayat pahalılığı, enflasyon baskısı, emeklilerin refah kaybı, Gazze, aday belirleme süreci, muhafazakâr rekabet, muhalif performans gibi konular AK Parti’yi mağlubiyete götüren temel sebepler olarak sıralanırken genel merkezin, teşkilatın ve adayların sorumluluğuna vurgu yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan AK Parti'nin yenilenme ve ders alma zorunluluğuna işaret ederek “cesaretle özeleştiri” yapacaklarının altını çizdi. Erdoğan’ın, “ya hatalarımızı görerek kendimizi toparlarız ya da güneşi gören buz misali erimeye devam ederiz,” demesi dikkat çekmektedir. AK Parti tarihsel misyonu istikametinde muhasebesini sağlıklı yaparak yenilenmeyi sağlar, dar gelirliler lehine gelir dağılımında adaleti sağlamak için gereken adımları atarsa tepki koyan öfkeli ve buruk seçmenini geri çekebilir. Dönüşüm sürecindeki CHP ise bu seçimdeki kazanımlarını tahkim edebilmek için şimdi daha ağır bir siyaset yükü altında. CHP’nin kaybede kaybede sandık siyaseti doğrultusunda kapsamlı bir öğrenme sürecinden geçtiği ve melez karşı-hegemonyanın yeni adresi olduğu anlaşılıyor.

İslâm nokta-i nazarından siyaset, nübüvvete ram olduğunda muteber bir iştigal alanıdır. Aksi hâlde güç sarhoşluğu, denetim hastalığı, konfor aracı, ayartma vasıtası, sahip olma arzusunu tatmin eden bir enstrüman olmaktan öteye gidemez. Müslüman topluluğun kıymeti, projelerinin büyüklüğü, sayılarının çokluğu, maddi gücünün bolluğu, siyasi bağlantılarının stratejik oluşu gibi niceliksel değerlerden çok, adalet, istikamet, sahih itikat gibi niteliksel değerlere sahip olmasıyla alakalıdır. Şayet kurumlar/yapılar birbirini anlar, sırât-ı müstakim üzere olursa kurulan tüm tuzaklar parçalanabilir, yaşanabilir yeni bir Türkiye inşa edilebilir.  

356-001.jpg

     Bazı Başlıklar:

     Futbol Kadife Darbe Sürecinde 31 Mart 2024 Mahalli Seçimler Aşaması/Burhanettin CAN

     Bugünkü Seçimler ve Yarınki Türkiye/Mustafa AYDIN

  Popülist Politik Kültürün Hegemonyası/Kamil ERGENÇ                                                                                                                

Aksa Tufanı Direnişi ile Orucun Diriliş Mucizesi/Alaaddin YURDERİ

  Ümmetçilik ve Milliyetçilik/Ali AKGÜN

  Kamusal Alan Tecrübesinde Kadın Meseleleri/Ömer KANTARCI

     Haremeyn’i Görmek/Mehmet Fatih BİRGÜL

    

 

HABERE YORUM KAT