1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. 13 yıl sonra gerçekleşen Irak ziyareti
13 yıl sonra gerçekleşen Irak ziyareti

13 yıl sonra gerçekleşen Irak ziyareti

Irak ziyaretinde güvenlik meselesi ön plana çıksa da özellikle Kalkınma Yolu Projesi, ticari faaliyetlerin gelişmesi, enerji iş birliği gibi alanlar başta olmak üzere Türkiye-Irak ilişkilerinin bir üst aşamaya geçirilme niyet ve çabası görülmektedir.

26 Nisan 2024 Cuma 18:30A+A-

M. HASİP YOKUŞ / HAKSÖZ HABER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 22 Nisan günü neredeyse kabinenin yarısını da yanına alarak kalabalık bir heyetle 13 yıl aradan sonra Irak’a tam bir çıkarma yaptı. Önce Bağdat’a ardından da Erbil’e uzanan bu ziyaretin Ankara-Bağdat- Erbil ilişkilerinde yeni gelişmeler için umut vericidir.

Aynı şekilde ev sahibi ülkenin Türk heyetinin ziyaretine özenle yaptığı hazırlık; bu ziyarete atfettiği önemi fark etmek açısından önemliydi.

Erdoğan’ın geçtiği yollara Türk ve Irak bayrakları asılmış, Sünniler açısından önemli bir inanç merkezi olan Abdulkadir Geylani türbesinin bulunduğu caddeye Türkçe ve Arapça olarak “Ziyaretinizden onur duyduk” yazılı pankartlar asılmış, Erbil Kalesine gece boyunca Türk Bayrağı yansıtılmıştı.

Iraklı muhataplar bu ziyaretin öneminin farkındadırlar. Türkiye; Irak’ın Batı’ya açılan kapısı durumundadır. Bundan daha da önemlisi inşaat, mobilya, sağlık, gıda ve tekstil gibi alanlarda ihtiyacının çoğunu Türkiye’den temin etmektedir. Buna mukabil Türkiye özellikle petrol ve doğal gaz ihtiyacını en avantajlı şekilde temin edeceği ülke Irak’tır.

Yazının Devamı >>>