1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. “Özgürleşmiş Alan” üniversitelerde hızla yayılıyor
“Özgürleşmiş Alan” üniversitelerde hızla yayılıyor

“Özgürleşmiş Alan” üniversitelerde hızla yayılıyor

Tarihi bir ana şahitlik eden Amerikalı üniversite öğrencileri, soykırım karşıtı gösterilerine ülke çapında devam ediyor.

26 Nisan 2024 Cuma 21:23A+A-

Hamza Asil Gökgöz / Haksöz Haber

Columbia Üniversitesi öğrencileri tarafından Vietnam Savaşı karşıtı eylemlerde kullanılan “Liberated Zone” (Özgürleşmiş Alan) sembolü, bugün gerçekleştirdikleri eylemlerle Gazzeli Müslümanlara destek olan öğrenciler tarafından tekrar kullanılıyor. Amerika’da kısa bir süre önce başlayan Gazze yanlısı üniversite protestolarına Columbia Üniversitesi öğrenci toplulukları öncülük ediyor. Columbia’nın ardından protestolar  ve “Liberated Zone” sembolü, ülke çapında çoğu üniversiteye yayılmış durumda.

1967 yılında Bob Feldman isimli eski bir öğrenci tarafından Columbia Üniversitesi’nin Amerika’nın Vietnam Savaşı’nda kullandığı silahlar hakkında çalışmalar yürüten bir enstitüyle kurumsal bağlantısını destekleyen belgeleri ifşa etmesi üzerine öğrenciler tarafından üniversitenin Savunma Analizleri Enstitüsü’nden istifasını talep eden savaş karşıtı barışçıl protestolara başlandı.

unv-2.jpg

1968 yılı Nisan aylarında, iki büyük öğrenci topluluğu tarafından birlikte başlatılan protestolarda üniversite yönetimi ve polis tarafından sert müdahalelerle karşılaşan öğrenciler, muhtelif bölümleri içinde barındıran Hamilton Hall’u, kütüphaneyi ve daha birçok bölgeyi ele geçirerek “Liberated Zone” yazılı pankartlar astılar. Bu pankartlar, öğrencilerin verdikleri mücadeleye yönelik inançlarını ve saiklerini gösteriyordu.

unv-3.jpg

Bugün, kısa bir süre önce başlayan ve Columbia Üniversitesi’nde bulunan öğrenci topluluklarının başını çektiği Gazze yanlısı protestolarda bu pankartlara denk geliyoruz. Kısa sürede ülke çapında üniversitelere yayılan protestolarda öğrenciler “Liberated Zone” yazılı pankartları kampüslerde kurdukları çadırlara asıyorlar.  Amerikalı üniversite toplulukları tarafından, maruz kaldıkları polis şiddetine rağmen yılmadan , 7 Ekim’den bu yana binlerce gayrimüslimin hidayetine vesile olmuş Gazze direnişine destek vermesi ve bunu daha önce gerçekleştirdikleri direniş sembolleriyle bağdaştırmaları şüphesiz onurlu bir harekettir. Bu onurlu direnişi selamlıyor, Rabbimizden hakkın yanında olan insanlara hidayet nasip etmesini niyaz ediyoruz.

unv-4.jpg

Fotoğraflar:

Columbia College Today

WikiCU

X @ColumbiaSJP

HABERE YORUM KAT

3 Yorum