Gazze'de Mısır Cuntasının Hamas Kararı Protesto Edildi
Mısır yargısının, Filistin'deki Hamas Hareketi'ni 'terör örgütü' ilan etmesi Gazze'de binlerce kişi tarafından protesto edildi.
Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nda yürüyüş düzenleyen çok sayıda Filistinli, Hamas flamaları taşıyarak, Mısır yargısının Hamas'ın 'terör örgütü' ilan edilmesini öngören kararını protesto etti.
Göstericiler, Mısır hükümetini bu karardan acilen vazgeçmeye çağırarak, bunun Filistin direnişi açısından tehlikeli sonuçlara neden olacağını savundu.
Gösteride Mısır halkı ile Filistin halkının kardeş olduğu ve araya fitne sokmak isteyenlerin başarılı olamayacağı vurgulandı.
Hamas'ın üst düzey yöneticilerinden Muşir Mısri, burada yaptığı konuşmada, "Mısır Acil İşler Mahkemesi'nin Hamas hakkındaki kararı tarihe yapılan bir darbedir" dedi.
Söz konusu kararın siyasi olduğunu savunan Mısri, kararın ayrıca "Modern çağın en şerefli olgusuna el uzattığını" vurgulayarak şöyle konuştu:
"Hamas ve diğer Filistinli direniş grupları, İsrail'in Nil'den Fırat'a kadar uzanan bölgeleri elde etme hayaline karşı mücadele ederken Mısır'dan böyle utanç verici bir karar çıkıyor. Karar, Mısır'ın Filistin meselesindeki tarihi, siyasi rolüne de zarar veriyor."
“Mısır halkının iradesi değil”
Yargı tarafından alınan bu kararın Mısır halkının iradesini yansıtmadığını kaydeden Mısri, "Hamas ve İsrail'in başlattığı üç savaşı da püskürten azametli İzzeddin Kassam Tugayları bu karardan etkilenmeyecek" ifadesini kullandı. Mısri şöyle devam etti:
"Hamas saflarından hiç kimse Mısır'ın içişlerine ne askeri ne de siyasi yönden karışmıştır. Mısır için barış ve güvenlik temenni ediyoruz. Bizim silahımız, Filistin'i özgürlüğüne kavuşturmak dışında kalkmayacak, tüfeğimiz her zaman temiz kalacaktır."
Askeri kanadı da 'terör örgütü' ilan edilmişti
Mısır'da Acil İşler Mahkemesi, 31 Ocak’ta Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nı 'terör örgütü' olarak ilan etmiş, Hamas mahkemenin kararının İsrail'in çıkarlarına hizmet ettiğini söyleyerek tepki göstermişti.
Kahire Acil İşler Mahkemesi, 4 Mart 2014'te de Hamas'ın Mısır'daki faaliyetlerinin yasaklanmasına ve ülkede bulunan merkezlerinin kapatılmasına karar vermişti.
Mısır basını sık sık Hamas ve askeri kanadı İzzettin Kassam Tugayları'nı Sina'daki saldırılara karışmakla suçluyor. Bazı Mısırlı basın mensupları, televizyon programlarında, Mısır ordusundan Hamas'ı vurmasını istemişti. Hamas iddiaları reddediyor.
Hamas, 3 Ocak’ta 17 yaşında bir Filistinli gencin Gazze Şeridi sınırında Mısır güvenlik güçlerince öldürülmesini kınayarak bunun 'komşu kardeş ülkelerin arasındaki ilişkiye uygun olmadığını' belirtmişti.
Sina'ya tampon bölge
Mısır 24 Ekim’de Gazze sınırına yakın olan Sina Yarımadası'nda 30 Mısırlı askerin öldürüldüğü saldırının ardından 10 kilometrelik Gazze sınırında bir tampon bölge oluşturulmasına karar vermişti. Tampon bölgenin derinliği önce 500 metre olarak açıklandı ancak daha sonra 1 kilometreye kadar genişletilmesine karar verildi. Tampon bölgenin inşa sürecinde yaklaşık 800 ev yıkıldı.
Mısır, Gazze’deki Hamas’ı Sina’daki silahlı grupları desteklemekle suçluyor. 3 Temmuz darbesinden bu yana Kahire, Gazze sınırında 1600 tünel imha ettiğini açıklamıştı. Tüneller İsrail ablukası altında olan Gazze’ye silah, gıda ve para akışını sağlıyordu.
Mısır’da demokratik seçimlerle cumhurbaşkanı seçilen ilk başkan Muhammed Mursi’nin askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılmasının ardından Sina’da orduyu hedef alan saldırılarda ciddi bir artış gözlemlenmişti.
Kaynak: Al Jazeera
HABERE YORUM KAT