1. HABERLER

  2. HABER

  3. Ergenekon'da 7 Tahliye Kararı
Ergenekon'da 7 Tahliye Kararı

Ergenekon'da 7 Tahliye Kararı

Ergenekon Davası sanıkları Tuncay Özkan, Sedat Peker, Levent Göktaş, Kemal Kerinçsiz, Albay Dursun Çiçek, Alparslan Arslan ve İbrahim Şahin hakkında tahliye kararı verildi.

10 Mart 2014 Pazartesi 17:14A+A-

Tuncay Özkan, Sedat Peker ve Levent Göktaş, Kemal Kerinçsiz, Dursun Çiçek ve Alparslan Arslan'ın avukatları, müvekkillerinin tahliyesine ilişkin dilekçelerini mahkemeye sundu.

Talepleri değerlendiren İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklar Tuncay Özkan, Sedat Peker ve emekli albay Levent Göktaş ve İbrahim Şahin'in tahliyesine karar verdi.'

Mahkeme heyeti tahliyeye gerekçe olarak, ''sanıkların tutuklu kaldıkları süre, delillerin toplanmış olması ve karartılma kuşkusunun kalmaması, ikametgah sahibi olmaları, karar onansa dahi kesinleşebilmesi için geçebilecek muhtemel süre, kararın bozulması halinde telafisi mümkün olmayan mağduriyetlere neden olabilecek olması, tutuklamanın tedbir olması, benzer konumda tahliye edilmiş sanıklar da bulunması nedeniyle bunun adalet duygularını incitebilecek olmasını'' gösterdi.

Heyet ayrıca sanıklar Levent Göktaş ve Tuncay Özkan hakkında yurt dışına çıkış yasağı koydu. Heyet, Sedat Peker hakkında ise adli kontrol tedbiri uygulamalarına gerek olmadığına hükmetti.

İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi de Ergenekon Davası sanıklarından Kemal Kerinçsiz'in tahliyesine karar verdi.

İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi ise Ergenekon Davası sanıklarından emekli Albay Dursun Çiçek ile Alparslan Arslan'nın tahliyesine karar verdi.

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanan İbrahim Şahin'in tahliyesine karar verdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Tuncay Özkan, Sedat Peker ve Levent Göktaş'ın da aralarında yer aldığı bazı sanıkların tahliye taleplerinin reddine ilişkin karar vermişti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin gerekçeli kararı

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon davası sanığı 33 kişinin tahliye talebini, sanıkların "AİHM ve Yargıtay Genel Ceza Kurulu kararlarından da hükmen tutuklu statüsünde olup bu sürede geçen zamanın tutukluluktan sayılmadığı, kanunen tutuklu olmadıkları ve bu konuda kanunen bir karar verilmesi imkanı bulunmadığı" gerekçesiyle reddetti. 

Mahkemenin ret gerekçeleri arasında ayrıca, sanıkların, psikolojik harekat, kara propaganda yapmak suretiyle görsel ve yazılı medyayı, milletvekillerini, kamuoyunu, yargılama mercilerini etkileme, yönlendirme ihtimalleri ile davayı itibarsızlaştırma ve kaçma şüpheleri bulunması yer aldı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, tahliye taleplerine ilişkin kararını açıkladı. 

Mahkeme, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 10/5 maddesinde öngörülen tutuklama süresinin 2 kat uygulanacağına ilişkin hükmün 6526 sayılı yasayla kaldırıldığı belirtti.

Mahkeme, 6526 sayılı yasa ile hüküm tarihinde 5 yılı dolduran sanıkların tahliyesinin öngörüldüğünü, bu yasa ile 5 yıllık sürenin her bir suç için ayrı ayrı değerlendirileceğini, bu nedenle haklarında birden fazla suçtan mahkumiyet kararı verilen hükmen tutuklu sanıklar yönünden bu yasanın uygulanamayacağının anlaşıldığını bildirdi.

Ergenekon davası dosyası kapsamında halen hükmen tutuklu bulunan sanıklardan tek suçtan mahkumiyet kararı verilenlerin 5 yıllık sürelerinin dolmamış olması ve 5 yıllık süreyi dolduran hükmen tutuklu sanıkların ise birden fazla suçtan mahkum oldukları ve 5 yıllık sürenin her bir suç için ayrı ayrı değerlendirileceği anlaşıldığından söz konusu yasa hükmünün, hükmen tutuklu sanıklar hakkında uygulanamayacağının anlaşıldığı belirtildi.

Mahkeme heyeti, sanıkların tahliye talepleriyle ilgili kararında, hükmen tutuklu sanıklar Mustafa Levent Göktaş, Mehmet Fikri Karadağ, Özkan Kurt, Ulaş Özel, İsmail Sağır, Mehmet Demirtaş, Hasan Ataman Yıldırım, Levent Ersöz, Muzaffer Tekin, Sedat Peker, Boğaç Kaan Murathan, Semih Tufan Gülaltay, Veli Küçük, Fikret Emek, Kemal Kerinçsiz, Serdar Öztürk, Yalçın Küçük, Aykut Metin Şükre, Ergün Poyraz, İbrahim Şahin, Kemal Aydın, Doğu Perinçek, Mehmet Bedri Gültekin, Turhan Özlü, Erkan Önsel, Hikmet Çiçek, Mehmet Deniz Yıldırım, Hasan Atilla Uğur, Tuncay Özkan, Durmuş Ali Özoğlu, Memet Zekeriya Öztürk, İsmail Yıldız, Oktay Yıldırım'ın suçlarının sabit olduğu görülerek haklarında ağır müeyyideleri gerektiren cezaların tayin edildiğini, sanıkların psikolojik harekat, kara propaganda yapmak suretiyle görsel ve yazılı medyayı, milletvekillerini, kamuoyunu, yargılama mercilerini etkileme, yönlendirme ihtimalleri ile davayı itibarsızlaştırma ve kaçma şüphelerinin bulunduğunu kaydetti.

Hükümle haklarında yakalama kararı çıkarılan bir kısım sanıkların halen yakalanmamış olmalarını, daha önce haklarında yakalama kararı çıkarılıp firari durumda bulunan ve dosyadan tefrik edilen sanıkların henüz yakalanamamış olmalarını, sanıkların halen hükmen tutuklu durumda bulunmalarını, almış oldukları ceza miktarlarını göz önüne alan mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) uygulamalarında tutuklama için makul suç şüphesinin dahi yeterli görüldüğünün AİHM içtihatlarında da kabul edildiğini, bu nedenlerle atılı suçları işledikleri sabit olan tutuklu sanıklar hakkında adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasının yetersiz kalacağını ifade etti.

Mahkeme, sanıkların, AİHM ve Yargıtay Genel Ceza Kurulu kararlarından da hükmen tutuklu statüsünde olup bu sürede geçen zamanın tutukluluktan sayılmadığı ve kanunen tutuklu olmadıkları belirterek, bu konuda kanunen bir karar verilmesi imkanının bulunmadığından sanıkların taleplerinin reddine hükmetti.

Kararda, 20 Ekim 2008'de Ergenekon Davası'nın duruşmalarına başlandığı, 5 Ağustos 2013'te sona erdiği bildirildi. Kararda, mahkemenin kısa kararında bir kısım sanıklar hakkında 125 suçtan beraat, 9 sanık hakkında düşme, 7 sanık hakkında tefrik, 6 sanık hakkında ise karar verilmesine yer olmadığına hükmedildiği, kararın kesinleşmemiş olduğu, gerekçeli kararın yazımının devam ettiği, önemli bir kısmının da yazıldığı belirtildi. 

Yapılan yargılamada, "Türkiye'deki derin devletin adı olan Ergenekon Silahlı Terör Örgütünün çok karışık bir ilişkiler yumağına sahip olduğunun görüldüğü" ifade edilen kararda, örgütün yargılanan mensuplarının cezalandırıldığı, belli bir kısmının açığa çıktığı, bazı hücrelerine ise ulaşılamadığı kaydedildi. 

Kararın ancak makul bir süre içerisinde yazılabileceğinin herkes tarafından kabul gören bir husus olduğu anlatılan kararda, gerekçeli kararın 15 gün içerisinde yazılmasının beklenmesinin hak ve nefaset ile bağdaşmayacağı ifade edildi. 

Kılıçdaroğlu: "Aslında tümünün tahliye edilmesi lazım"

 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanan sanıklar gazeteci Tuncay Özkan, Sedat Peker ve emekli albay Levent Göktaş'ın tahliyesine ilişkin, "Tuncay Özkan'ın tahliyesiyle ilgili son derece mutluyum. Tabii bu arada tahliye talepleri reddedilenler de var. Aslında tümünün tahliye edilmesi lazım. Türkiye'de haksız yere yıllardır hapiste yatan bu masum insanların özgürlüklerine kavuşması lazım. En büyük dileğim bu" ifadelerini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT

7 Yorum