1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Ekin'den Yeni Kitap: "Despotizmin Sonbaharı"
Ekinden Yeni Kitap: Despotizmin Sonbaharı

Ekin'den Yeni Kitap: "Despotizmin Sonbaharı"

Rıdvan Kaya'nın Ortadoğu intifadalarıyla ilgili yazıları Ekin Yayınları tarafından kitaplaştırıldı.

15 Haziran 2012 Cuma 07:28A+A-

HAKSÖZ-HABER

Ekin Yayınları Rıdvan Kaya'nın daha önce Haksöz Dergisinde yayınlanmış Ortadoğu İntifadasına ilişkin yazılarını “Despotizmin Sonbaharı” adıyla kitaplaştırdı.

Arka kapaktan:

despotizmin_sonbahari2.jpgOrtadoğu’da yaşana gelişmeler “halkların öfkesi”, “Arap baharı”, “Arap devrimi/uyanışı” vb. ifadelerle tanımlanmakta. Karşı karşıya olduğumuz bu altüst oluşu ortak bir kavramla ifade etmek gerekirse, “intifada” kavramının daha uygun düşeceği söylenebilir. Şimdilik “küresel” nitelik taşıdığı söylenemez elbette ama harekete geçirdiği kitleler, oluşturduğu gündemler, zihinlerde meydana getirdiği sarsıntı itibariyle bölgeselliği aşan bir olguyla yüz yüze olduğumuz çok açık.

İslam dünyasının kalbinde, Ortadoğu’da yaşanan bu devasa hareketlilik, ödenen ağır bedellere karşın müthiş bir iyimserlik ve özgüven duygusu yaymakta. Tüm dünya, on yıllar boyunca baskılarla, sistematik zulümlerle, katliamlarla susturulmuş, sindirilmiş Müslüman halkların ayağa kalkışına şahitlik ediyor. Zaman zaman İslami hareket mensuplarının dahi yeise, ümitsizliğe kapılmasına neden olan suskunluk örtüsü yırtılıyor, korku duvarları aşılıyor.

İntifada olgusu Ortadoğu’da değişimin adresini ve yönünü ortaya koymuş halde. Bu süreç küresel Batı hegomonyasına eklemlenmeyi getirecek diye endişe edenler, halk isyanlarını “dekoratif bir muhalefet” şeklinde tahfif edenler, dürüst olmak ve İslamcı hareketlerin her yerde sürece ağırlığını koymaları karşısında tezlerini gözden geçirmek zorundalar. Müslüman halkların ağır bedeller ödeyerek gerçekleştirdiği intifada’ya hep evhamlı bir ruh haliyle ve komplocu bir kafayla yaklaşanlar Tunus’ta yanıldılar, Mısır’da yanıldılar, Libya’da yanıldılar, inşaallah yakın bir zamanda Suriye’de de bir yanılgı içine düştüklerini görecekler! 

 

HABERE YORUM KAT

6 Yorum