1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Ebu İbrahim, 24 Yıl Esed Zindanlarında Kaldı!
Ebu İbrahim, 24 Yıl Esed Zindanlarında Kaldı!

Ebu İbrahim, 24 Yıl Esed Zindanlarında Kaldı!

İHH organizasyonuyla Halep'e giden Yeni Şafak muhabiri Yaşar Yavuz, gözlemlerini yazdı.

08 Ocak 2013 Salı 14:30A+A-

Elektriğin olmadığı kentte ekmekler Türkiye'den getirilen unla yapılabiliyor. İnsanlar gece geç saatlerde ekmek kuyruğuna giriyor, çünkü gündüz uzayan kuyruklar uçaklara hedef oluyor.

Yaşar Yavuz Halep izlenimlerini Yeni Şafak okurlarıyla paylaştı:

Suriye halkı bir yandan kendilerine zulmeden yönetimden kurtulma mücadelesi verirken, öte yandan da büyük ülkelerin oynadığı oyunları boşa çıkarmak için çaba sarf ediyor. Halk ekmeksiz, aşsız, ilaçsız, elektriksiz, yakacaksız kalmış vaziyette. Üzerlerine yağan bombalar karşısında sivil halk kaçacak yer arıyor. Gıda yok, mühimmat yok. Aslında Suriye'de ümitle beklenen özgürlüğün dışında güzel olan bir şey yok.

Gece 23.30'da Kilis Öncüpınar sınır kapısından Suriye'ye girerken silah seslerine de kulaklarımız alışmaya başlıyor. Rejime bağlı Şebbiha'lar uçak ve helikopterlerle Basınç, Vakum, Misket ve Barmil (varil) bombalarını halkın üzerine bırakıyor. Tanklar, toplar ve ağır makineli silahlar Suriye'yi kan gölüne çevirmeye devam ediyor. Yıllarca sindirilmiş bir halkın canları pahasına özgürlüğe kavuşma savaşı yaşananlar.

SAVAŞ VE SOĞUK ZORLUYOR

Sınırdan içerde birkaç kilometre sonra bizi İHH çadır kent sorumluları karşılıyor. Burada 8 binin üzerinde Suriyeli sığınmacı yaşamaya çalışıyor. Kampı geride bırakırken Azez'e varıyoruz. Beşar Esed'in güçleri her bombalamada Azez unutulmuyor. Camiler dahil vurulmadık yer kalmamış kentte. Al- Bab ve Tadif de öyle.

Burada kendilerini Ketibe-ül Ahfadu'l Ayişe olarak tanıtan direnişçilerle karşılaşıyoruz. Baba oğul sırt sırta vermiş aynı cephede mücadele ediyorlar. Direnişçileri çetin kış şartları ve imkansızlıklar yıldıramamış. Sadece silahlı mücadele vermiyor, Tadif halkının ihtiyaçlarını karşılamak için de canla başla çalışıyorlar. İçlerinden biri, 'biz halkımıza özgürlüğü getirirken, geçici de olsa onların perişan olmasını asla istemiyoruz' diyor. Al- Bab'ta katliamlarda 500 kişi hayatını kaybetmiş, 2 bin çocuk yetim ve öksüz kalmış durumda.

Bomba Arası Nöbet

Suriye'nin pek çok şehrinde bombalamalar nedeniyle halk fırın önlerinde nöbet tutuyor. Esed güçleri gündüz şehirleri bombaladığı için gece yarısı ekmek fırınları önünde uzun kuyruklar oluşuyor. Fırın olmayan yerlerde ise ekmek dağıtımları güçlükle de olsa yapılıyor.

24 Yıl Ailesinden Haber Alamamış

75 yaşındaki Ebu İbrahim, Hafız Esed'in 1978'de Suriye'de namaz kıldığı için görevden uzaklaştırdığı öğretmenlerden biri.

1960'ta İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) ile tanıştığını, herhangi bir eylem yapmadığı halde 1981 yılında Hafız Esed yönetimi tarafından 24 yıl hapse mahkum edildiğini söylüyor.

Bir şahıstan alıp diğer bir şahsa verdiği mektuptan dolayı tutuklanıp Halep'e götürülen Ebu İbrahim beş yıl sonra mahkemeye çıkarılıp mahkum edilmiş. 18 yıl boyunca ailesinden haber alamadığı gibi kendisinden de haber ulaştıramamış. 26 kişi 3.5 metreye 170 cm'lik bir koğuşta kalmışlar. 'Koğuş o kadar dardı ki, yılarca birbirimizin üzerinde uyuduk. Yaz sıcağında on dakikada bir elbisemizi çıkarıp terini sıkıyorduk' diyor.

Savaş Mağdurlarına Battaniye Dağıttılar

Yaşanan katliam ve trajedinin mağduru olan Suriyelilere yardım için Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarının başlattığı kampanya kapsamındaki ilk yardımlar, Sadakataşı Derneği tarafından Suriyeli sivil vatandaşlara ulaştırıldı. Bu kapsamda 50 ton un ile 2.000 adet battaniye Babüsselam, Azez, Tadef, Halep Şehir merkezi ve civar köylerindeki savaş mağdurlarına dağıtıldı, dağıtımlara içerideki ekipler tarafından devam ediliyor. Bölgeye götürülen Un yardımlarını bizzat ekmek üretimi yapılan fırınlara tek tek teslim eden dernek yetkilileri, fırınlarda yapılan ekmeklerin dağıtımlarına da eşlik ettiler. Sadakataşı Derneği Başkanı Kemal Özdal, 'Şu ana kadar yaklaşık olarak 10 Bine yakın battaniye dağıtımını da tamamladık. Derneğimize tırlar dolusu Un bağışı sürmekte, en kısa sürede inşaallah yeni yardım konvoylarımızla Suriye'de olmaya devam edeceğiz.'

Yardımlar İhtiyaç Sahiplerine

Türk sınır kapısına kadar tırlar vasıtasıyla gelen yardımların Halep ve çevresine farklı araçlarla ulaştırmaya çalıştıklarını ifade eden Ebu Hamza, 'Buradan da daha önce tespit edilen ihtiyaç sahiplerine elbisenin yanı sıra temel yaşam gıda maddelerinden oluşan yardımların dağıtımını gerçekleştiriyoruz' diye konuştu.

Fırını Olana Un Olmayana Ekmek

'Kış geldi... Suriye İçin Bir Ekmek, Bir Battaniye' kampanyası kapsamında İstanbul'dan yola çıkan insani yardım yüklü tırlar, sınırda Suriye'den gelen araçlara yüklenerek ihtiyaç bölgelerine ulaştırıldı. İHH organizatörlüğündeki tırlardaki yardımlar, Halep kentinde büyük gizlilik içerisinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Tırlara izni verilmemesi nedeniyle yardımlar Suriye'den sınır kapısına gelen araçlara yüklenerek, iç kesimlere aktarılıyor.

 

HABERE YORUM KAT