1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Din tartışmaları ve ihtilaf ahlakı
Din tartışmaları ve ihtilaf ahlakı

Din tartışmaları ve ihtilaf ahlakı

İslâm Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Türkiye'de ve İslam Dünyasında Din Tartışmaları ve İhtilaf Ahlâkı" başlıklı paylaşımı ile dini konulardaki tartışmaları yorumluyor.

22 Şubat 2021 Pazartesi 17:09A+A-

HAKSÖZ HABER

Mehmet Görmez dini konulardaki ihtilafı değerlendirirken, "Bugün istisnasız tüm İslam dünyasında bitmek tükenmek bilmeyen din tartışmaları yaşanıyor. Bizi daha iyiye götüren, kaybettiğimiz hikmeti bulduran, hakikate ulaştıran tartışmalardan söz etmiyorum. Pek çok açıdan anlamsız, faydasız, gayesiz, beyhude tartışmalardan söz ediyorum. Bilhassa ilim ve davet insanlarının Müslümanlara bir arpa boyu yol aldırmayan, hatta ümmeti bölen, parçalayan tartışmalardan bahsediyorum.

Medeniyetlerin çöküş ve çözülüş dönemi tartışmaları diyebileceğimiz bu tartışmalar; dinin rahmetine gölge düşürüyor. Rahmete susamış kalpleri karartıyor. Gönülleri tarumar ediyor. Dinin berrak hakikatlerine aç zihinleri işgal ediyor. Bilhassa genç nesilleri dinden soğutuyor, hatta koparıyor. Bu tartışmalar ne imanımızı ne ilmimizi ne de hikmetimizi artırıyor. Bizi daha ahlaklı, daha adaletli, daha merhametli kılmıyor. İslam ümmetinin karşı karşıya kaldığı hiçbir meydan okumaya karşılık vermiyor.

Dijitalleşmeyle birlikte bu tartışmalar, ümmetin, toplumun her kesimini kuşattı. Dinî bilgi yaygınlaştı, fakat bütünlüğünü kaybetti, parçalandı. Dahası dijitalleşme, bir bilgi kaosu, bir yorum anarşisi ve bir fetva kargaşası doğurdu. Pek çok kimseyi İslam’ın her hakikatinden şüpheye düşürdü. Dinin sade ve berrak hakikatlerinden insanları uzaklaştırdı." ifadelerini kullanıyor. 

Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Her şeyden önemlisi bu tartışmalar; dinin kutsiyetini ve masumiyetini aşındırıyor..."

İçeriğin tamamına alttaki video üzerinden erişebilirsiniz.

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum