1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Dikkat Askerî Savcı Çıkabilir!
Dikkat Askerî Savcı Çıkabilir!

Dikkat Askerî Savcı Çıkabilir!

PTT memuru, sıra numarası almadan işlem yapmak isteyen Askerî Savcıya itiraz edince başına gelmeyen kalmadı.

21 Haziran 2012 Perşembe 12:24A+A-

Sümeyra Tansel’in haberi:

Büyükçekmece PTT memuru Mehmet Ali Saldıran, kargo ücretini sıra numarası almadan yatırmak isteyen Askerî Savcı Yener Mutlu Kaynar’ın talebini reddedince başına gelmeyen kalmadı.

Kaynar’ın ısrarı karşısında PTT’nin güvenlik görevlisini çağıran Mehmet Ali Saldıran hakkında, Kaynar’ın “bana hakaret etti” şikayeti üzerine adli takip başlatıldı ve dava açıldı. Evine yakın bir karakola düzenli olarak imza vermek zorunda bırakılan Saldıran yaşadıklarına tepki göstererek memuriyeti bıraktı ve görev yaptığı İstanbul’dan ayrıldı. Saldıran’ın avukatı Okan Kadir Bektaşoğlu savcıların mesleki dayanışma göstererek müvekkilini mağdur ettiğini söyledi.

Savcı, güvenlik gücü istedi

Olay 16 şubatta PTT Büyükçekmece Şubesi’nde yaşandı. Kocaeli Muharebe Destek Hizmet Eğitim Komutanlığı’nda görevli askeri savcı Yener Mutlu Kaynar kargosunu teslim almak üzere PTT Büyükçekmece bürosuna geldi. Kargosu ödemeli olan Kaynar’dan kargo bedelini yatırması istendi. Ödeme yapmak için başka bir gişeye geçen Kaynar sıra numarası almadan işlemini gerçekleştirmek isteyince görevli memur Mehmet Ali Saldıran itiraz ederek sıra numarası alması gerektiğini söyledi. Kaynar’ın ısrarcı olması üzerine memur Saldıran güvenlik görevlisini çağırdı. Bunun üzerine Kaynar da savcı olduğunu belirtip kolluk güçlerinin çağırılmasını istedi.

Suç duyurusunda bulundu

Müdürün odasına alınarak sakinleştirilmeye çalışılan Savcı Kaynar, daha sonra gişe görevlisinin kendisine “savcı olman artistlik yapmanı gerektirmez” dediğini öne sürerek Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’na “hakaret” gerekçesiyle suç duyurunda bulundu. Saldıran ise suçlamayı kabul etmeyerek Kaynar’a hitaben “savcı olmanız ayrıcalık yapmamızı gerektirmez” dediğini ifade etti. Güvenlik görevlisi Enver Altun da Saldıran’ı doğruladı. Ancak Büyükçekmece 3. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından duruşmaya çağrılan Saldıran, tutuklu yargılanmayı gerektiren suçlarda uygulanan “adli kontrol” uygulamasına tabi tutuldu. Saldıran’ın haftada bir kez ikametine ya da işyerine en yakın karakola giderek imza vermesi kararı alındı.

Bir de dava açıldı

Saldıran’ın yaşadıkları bununla da bitmedi. Ardından “kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret” suçundan Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Çetin Sözer Doğan tarafından iddianame hazırlandı ve dava açıldı. İddianamede Mehmet Ali Saldıran’ın Savcı Kaynar’ı kastederek güvenlik görevlisine “Alın bu adamı buradan” dediğini, Kaynar’ın ise savcı olduğunu, sesini yükseltmemesi gerektiğini söylediği, bunun üzerine de Saldıran’ın Kaynar’a hitaben “Savcı olman artistlik yapmanı gerektirmez” diyerek kamu görevlisine hakaret ettiğini belirterek cezalandırılması talep edildi. Bunun üzerine Saldıran hakkında Büyükçekmece 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

Bu dava “haddini bil” demektir

Dava sürerken Saldıran’ın psikolojisi bozuldu, işinden istifa ederek İstanbul’u terk etti. Avukatı Okan Kadir Bektaşoğlu şikayetin mantığında askeri bir savcının sivil bir memuru aşağılama duygusunun var olduğunu belirterek “artistliğin” bir hakaret olduğuna dair bir anlayış var. Sabit ikamet sahibi olan bir memur hakkında adli kontrol kararı verilmesi, savcının bunu talep etmesi tamamen M. Ali Saldıran’a karşı meslektaşlık duygusu ile “haddini bil” demektir ve hukuksuzluktur. Bu yargılama, yargılayanların ayrıcalık beklentisi ve buna uymayanların neye uğratılacağının abidesidir. Bu dosya her yönüyle ibretliktir” dedi.

TARAF

HABERE YORUM KAT

2 Yorum