1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. BirGün’ün manipülatif haberi ayyuka çıkınca silindi!
BirGün’ün manipülatif haberi ayyuka çıkınca silindi!

BirGün’ün manipülatif haberi ayyuka çıkınca silindi!

'İkinci kez koronaya yakalanan sağlık çalışanının vefat ettiği haberini' üzüntülü ve sorumsuzluk söylemleri üzerinden paylaşan BirGün, haberin doğru olmadığını öğrenince haberi silip düzeltme metni yayımladı.

24 Mart 2021 Çarşamba 17:29A+A-

HAKSÖZ HABER

'İkinci kez koronaya yakalanan sağlık çalışanının vefat ettiği haberini' üzüntülü ve sorumsuzluk söylemleri üzerinden paylaşan BirGün, haberin doğru olmadığını öğrenince haberi silip düzeltme metni yayımladı. Ortaya ise BirGün gibi iktidarı her yönden eleştirme hevesinde olan sol medyanın olaylara bakış açısının ‘işgüzarca körlüğü’ kaldı.

Bazı internet sitelerinde yer alan haberde, şu ifadelere yer verilmiş BirGün de haberi aynen aktarmıştı: "Edinilen bilgilere göre, Sağlık Bakanlığı Müfettişi olan Doktor Berrin Akbal atlatmış olduğu koronavirüse ikinci kez yakalanarak tedavi altına alınmıştı. Acı haber sosyal medya üzerinden duyuruldu."

birgun-004.jpg

Berfu Çetinkaya adlı kadın, Instagram hesabı üzerinden yaptığı açıklamada resminin izinsiz kullanıldığını ve kasıtlı olarak yanlış haber yapıldığını ifade ederek konuyu yargıya taşıyacağını söyledi.

birgun-2.jpg

Pandemi süreci boyunca sağlık çalışanları ve ölüler üzerinden birçok algı operasyonu düzenleyen sol ve Kemalist medya araçları bu defa yakalandı.

Haberlerin teyit edilmeden paylaşılmasının ve karşıtlık oluşturacak haberlerin özellikle okuyucular tarafından tercih edildiğini bilmeleri, haber siteleri için önemli bir mesai aracı oluyor.

Sosyal medya üzerinden yalan bilgi ve haberlerin yayılması normal haber kanalları ve sitelerine nazaran daha hızlı gerçekleşiyor. Bu durumda da birçok sosyal medya kullanıcısı haber içeriğini hiç okumasa dahi haberin manşeti ile algısını şekillendirmiş oluyor.

Sosyal medya araçları üzerinden yapılan bu tarz haber paylaşımlarının daha fazla insana ulaştığı ve daha çok kişinin yalan haberlerle etkileşime girdiği ve söylemini geliştirdiği düşünüldüğünde "yalan haberciliğin" önemini göz ardı etmek o kadar zor olacaktır. 

Türkiye basınında teyit mekanizmalarının kullanılmaması ise ‘toplumun yanlış bilgiye kasıtlı olarak maruz bırakıldığı’ intibaını güçlendiriyor.

HABERE YORUM KAT

5 Yorum