1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Bingöl’de Mümin Kadının Konumu Tartışıldı
Bingöl’de Mümin Kadının Konumu Tartışıldı

Bingöl’de Mümin Kadının Konumu Tartışıldı

Bilgi ve Düşünce Derneği’nin organize ettiği "Kur’an-Hayat Ekseninde Mümin Kadın" konferansında Hülya Şekerci konuştu.

06 Mayıs 2012 Pazar 23:26A+A-

Bingöl’de Bilgi ve Düşünce Derneği’nin organize ettiği Kur’an-Hayat Ekseninde Mümin Kadın başlıklı konferansı Hülya Şekerci sundu. Yoğun ilginin olduğu konferansta şu konulara değinildi:  

Mümin kadının vahyin indiği ilk dönemde hayatın her aşamasında aktif rol aldığını söyleyen Hülya Şekerci Rasulullah’ın yolunu takip eden, bu uğurda canını veren kadınların İlk İslam toplumunda varlığından sözetti. Rasul’un dinin tebliğ edildiği, siyasi, sosyal her türlü meselenin konuşulup istişare edildiği mescide kadınların da katılması konusunda ısrarlarından bahseden Şekerci ‘kadının mescide katılması dini ilk elden öğrenmesi ve sosyal hayata katılması anlamına gelmektedir’ dedi.

Ne var ki kısa zaman sonra pek çok alanda olduğu gibi geri dönüşlerin yaşandığı kadının konumunun da bundan nasibini aldığını söyleyen yazar, fıkıh kitaplarında kadının fitne odağı olarak gösterilerek mescitlerden bile alıkonmak istendiğini ifade etti.

Geleneksel yaklaşımın kadına yönelik yaklaşımının açmazlarına dikkat çeken Şekerci bugün modern etkilerin de davranış biçimlerimizi şekillendirdiğini söyledi. Kadını sosyal hayattan dışlayan geleneksel yaklaşımın bir uçta, kadın- erkek ilişkilerinin ölçüsüzleştiği modern tutumların diğer bir uçta yer aldığını; müminlere düşen ise vasat bir ilişki biçimi geliştirmek olduğunu ifade etti.

Kadının sosyal hayatta yer almasının şartlarından biri olan tesettür konusu da gündeme geldi.  Öncelikle takva giysisinin kuşanılması gerektiğini söyleyen yazar, tesettürün yalnızca örtünme olmadığı davranışlarda ölçünün de tesettürün içinde yer aldığını söyledi. Ayrıca  ‘iffet’in yalnızca kadın değil erkek içinde önemli bir değer olduğunu ifade eden yazar, namus kavramının yalnızca kadına ait bir değer gören geleneksel yaklaşımının aksine İslam’da kadın- erkek arasında bir ayrım yapılmadığını söyledi.

Bu konuyu kadın- erkek ikileminde saflaşmaya zemin hazırlamadan tartışmak gerektiğini söyleyen Şekerci, mümin erkek ve kadınların ahireti kazanmayı hedeflerlerse birbirlerinin velisi olabileceklerini çatışmadan uzaklaşarak dayanışma içinde olabileceğini vurguladı.

Panel yazarın sorulan sorulara verdiği cevaplarla sona erdi. 

hulya_sekerci-20120506-01.jpg

hulya_sekerci-20120506-02.jpg

hulya_sekerci-20120506-03.jpg

HABERE YORUM KAT

1 Yorum