1. HABERLER

  2. HABER

  3. Başbuğ Salonu Terk Etti, Avukatlar Protesto Etti
Başbuğ Salonu Terk Etti, Avukatlar Protesto Etti

Başbuğ Salonu Terk Etti, Avukatlar Protesto Etti

İşte dakika dakika yaşanan gelişmeler...

13 Aralık 2012 Perşembe 10:46A+A-

SAAT 14:10 BAŞBUĞ SALONU TERKETTİ
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ''Ergenekon'' davasında birleşen dosyanın iddianamesinin okunmasını avukatlar, alkışlarla ve oturdukları masaları yumruklayarak protesto ederken, tutuklu sanıklar eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Hasan Iğsız da salonu terk etti.
SAAT 12:30 SANIKLAR SALONA ALINDI
''Ergenekon'' davasının esas hakkındaki görüşün açıklanması beklenen 270. duruşmasına, tutuklu sanıklar eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ile CHP Milletvekili Mehmet Haberal uzun süreden sonra katılırken, tutuklu sanıklar CHP Milletvekili Mustafa Balbay ile gazeteci Tuncay Özkan, duruşma salonuna girerken izleyiciler tarafından alkış ve sloganlarla karşılandı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma başlamadan önce milletvekillerinin de aralarında olduğu izleyiciler, avukatlar ve gazeteciler salona alındı.

Aralarında Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, genel başkan yardımcıları Umut Oran ve Gürsel Tekin'in bulunduğu 40'a yakın CHP milletvekilinin de izleyici olarak yerini aldığı duruşma salonunda, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar ve İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal da hazır bulundu.

Duruşmaya, Türkiye'nin kimi illerinden baro temsilcileri, gözlemciler ve sanık müdafilerinin de bulunduğu yaklaşık 200 avukat katıldı.

Halk müziği sanatçılarından Sadık Gürbüz de Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay'ın avukatı olarak duruşmaya geldi. 

-''Adalet istiyoruz''-

Duruşmada, daha sonra sanıklar salona alındı. Bu sırada, izleyiciler sanıkları alkışlarken, ''Türkiye sizinle gurur duyuyor'' sloganı attı. Sanıklar da izleyicilere el sallayarak ve yumruk yaparak karşılık verdi.

Sanıklardan CHP Milletvekilleri Mustafa Balbay ve gazeteci Tuncay Özkan, duruşma salonuna girerken, izleyicilerin hepsi ayağa kalkarak alkışladı. El sallayarak izleyicilere hitap eden Tuncay Özkan, ''Adalet için, Türkiye için'' diye bağırdı ve izleyicilerin de bu şekilde bağırmasını istedi. İzleyiciler de ''Adalet için, Türkiye için'' şeklinde slogan attı.

Tuncay Özkan, izleyici ve milletvekillerine hitaben ''Adalet istiyoruz. İsteklerimizin hepsi Türkiye ve adalet için. Adalet meşalelerini her yerde yakın. Yurtseverlik için adalet. Burada hukuk yok. Burada, adalet istiyoruz. Bu dava açıldığı gün, cezalarımız verildi. Önemli olan halkın vicdanıdır. Kendimizi halkın vicdanına bıraktık'' dedi.

Mübaşirin, ''Tuncay Bey lütfen oturun'' diye uyarması üzerine de Tuncay Özkan, izleyicilere dönerek, ''Siz de bağırın Tuncay Bey diye'' şeklinde seslendi. Seyirciler de ''Tuncay bey'' diye sloganı attı.

-Mustafa Balbay'ın adalet çağrısı-

Tutuklu sanık CHP Milletvekili Mustafa Balbay, Tuncay Özkan ile birlikte duruşma salonuna girdi. Bu sırada, özellikle basın mensuplarının bulunduğu bölümdeki ön sıralarda bulunan CHP milletvekillerinin yoğun ilgi gösterdiği Mustafa Balbay, ellerini kaldırarak ''Adalet istiyoruz'' dedi.

Balbay, ''Biz Silivri arazisinde adalet terazisini yükselteceğiz. Burada çürümeyeceğiz. Adaleti sizinle yayacağız. Biz, Türkiye'nin yediveren gülleriyiz. Sizinle birlikte adalet arayacağız'' diye konuştu. 

Seyirciler de ''Mustafa Kemal'in askerleriyiz'' ve ''Namus, ahde vefa, vatan'' şeklinde sloganlar attı.

Duruşmaya uzun zaman sonra katıldığı gözlenen tutuklu sanıklardan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ve CHP Milletvekili Mehmet Haberal'ın da izleyicilere el salladıkları görüldü.

Duruşmada İlker Başbuğ, emekli Orgeneral Hurşit Tolan ve Mehmet Haberal'ın, sanıkların bulunduğu alandaki en ön sırada oturdukları görüldü.

-Salon tamamen doldu-

Kapasitesi 350 kişi olan duruşma salonu tamamen dolarken, bazı milletvekilleri ve gazeteciler duruşmayı ayakta izledi. Gazeteciler ile izleyiciler arasında zaman zaman yer darlığı nedeniyle tartışma yaşandı.

Tutuklu sanıklardan Alparslan Arslan, duruşmaya katıldıktan kısa bir süre sonra salondan jandarma eşliğinde çıkarıldı. Tutuklu sanıklarla tutuksuz sanıklar arasına jandarma görevlilerinin yerleştirilmesi de dikkati çekti.

-3 savcı da katıldı-

Duruşmaya, İstanbul Cumhuriyet Savcıları Mehmet Ali Pekgüzel, Murat Dalkuş ve Nihat Taşkın da uzun zaman sonra bir arada katıldı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese, duruşmadaki nizam kurallarını hatırlatarak, ''Herkes sorumluluğunu bilsin. Gerekirse seyircisiz duruşmaya devam ederiz'' diyerek, duruşmayı başlattı ve gelen evrakları okudu.

Kimi sanık avukatları tarafından, mahkeme heyetinde yer alan hakimler hakkında reddi hakim talebiyle ilgili sunulan reddi hakim talebinin, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmediğini belirten Özese, Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nca ifadesi alınan Susurluk davası hükümlüsü Ayhan Çarkın'ın ifadelerinin de mahkemeye gönderildiğini söyledi.

Başkan Özese'nin, MİT Müşteşarlığı'na yazılan yazılara cevap verildiğini ve bu yazıların dosyaya eklendiğini belirtmesi üzerine ayağa kalkan sanık avukatlarından Vural Ergül, ''Bu belgelerin tarihiyle birlikte açık şekilde okunmasını istiyorum'' dedi. Başkan da evrakı daha sonra inceleyebilecekleri cevabını vererek, Vural'dan oturmasını istedi.

-Sedat Peker hakkındaki dava-

Başkan Özese, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca Sedat Peker'in de aralarında bulunduğu 4 şüpheli hakkında, ''silahlı terör örgütüne yardım etme'', ''tehdit'' ve ''suç delillerini değiştirmeye teşebbüs etmek'' suçlarından hazırlanan iddianameyi kabul eden İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, dosyanın, bu dava dosyasıyla birleştirilmesi konusunda muvafakat istediğini de belirtti.

Bu talep üzerine çıkan tartışma sonrası Mahkeme Başkanı Özese, duruşmaya ara verdi.

SAAT 12:00 YİNE OLAY ÇIKTI
Ergenekon davasını izlemek için Silivri Cezaevi önünde toplanan kalabalık, duruşma salonuna ilerlemek isteyince jandarma müdahalede bulundu. Sanıklara destek vermek üzere Silivri'ye gelenler ile jandarma arasında arbede yaşandı. Jandarmanın kurduğu barikatın arkasında toplanan kalabalık içeriye girmek isteyince, jandarma cop ve biber gazı kullandı. Gruplar megafonlarla yapılan anonslarla sakinleştiştirildi. Bu sırada CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in de anons yaptığı görüldü. Tekin daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu müdahale kabul edilemez" diye konuştu.

SAAT 10:30 GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDIDuruşma salonu girişi ve çevre yollarda jandarma görevlilerince yoğun güvenlik önlemi alındığı görüldü.

Adliye giriş kapılarının zorlanması nedeniyle kimi zaman arbede yaşandı ve jandarma bu arbedeyi engellemeye çalıştı.

Bu arada, sanık avukatları, basın mensupları ve tutuksuz sanıkların mahkeme salonuna girişi için ayrı bir giriş kapısı açıldı.

Duruşmanın büyük salonda yapılabilmesi için KCK davasına bir gün ara verildi.

Siyasetçi, hukukçu, basın mensupları ve izleyicilerin ancak bir bölümü içeri alınacak. Duruşmaya katılım 347 kişilik izleyici bölümüyle sınırlı tutulacak.
SAAT 10:20 SALONDA TARTIŞMA ÇIKTI, DURUŞMAYA ARA VERİLDİ
Avukatlar söz isteyince duruşma salonunda tartışma çıktı. Gerginlik üzerine mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi.

SAAT 09.30 BİBER GAZIYLA MÜDAHALE
Duruşmayı izlemeye gelen kalabalık salona girmek istedi. Jandarma ekiplerinin izin vermemesi üzerine arbede yaşandı.

Jandarma ekipleri, kalabalığa biber gazı ve tayzikli suyla müdahalede etti. Aralarında yaşlı ve kadınların da olduğu pek çok kişi gazdan etkilendi.

Olaylar sırasında jandarmanın kurduğu barikatlar da yıkıldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, kısa bir konuşma yaparak sakin olunması konusunda uyardı.

SAAT 08:30 SİLİVRİ'DE TOPLANMAYA BAŞLADILAR
Türkiye'nin çeşitli illerinden sanıklara destek vermek üzere aralarında CHP, İşçi Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Türkiye Gençlik Birliği ve Atatürkçü Düşünce Derneği üyelerinin de aralarında bulunduğu grupları taşıyan otobüsler, sabahın erken saatlerinde Silivri'ye ulaştı.

Ellerinde Türk bayrağı, flamalar ve sanıkların fotoğraflarını taşıyan gruptakiler, ''Faşizme karşı omuz omuza'', ''Mustafa Kemal'in askerleriyiz'' şeklinde sloganlar attı. Gruplar, 10. Yıl Marşı ve Gençlik Marşı ile çeşitli marşlar ve şarkılar söyledi.

Cezaevi önünde bir araya gelen kalabalık, adeta bir miting görüntüsü oluşturdu. CHP otobüsünden bir kişinin ''Ergenekon'' davası sanıklarının adlarını tek tek sayması üzerine vatandaşlar da ''Burada'' diye karşılık verdi.

DAVADA NELER OLACAK?

Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ, CHP milletvekilleri Balbay ve Haberal'ın da tutuklu sanıkları arasında olduğu davanın bugünkü duruşmasında savcılar, esas hakkındaki mütalaayı açıklayacak ya da mahkemeden ek süre talep edecek.

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın da tutuklu yargılandığı davanın bugünkü duruşmasında, savcının esas hakkındaki mütalaasını mahkeme heyetine sunması bekleniyor.

Duruşma salonu ve önünde büyük bir kalabalık oluşması beklenen dava için, gerekli önlemler alındı.

Duruşmanın büyük salonda yapılabilmesi için KCK davasına bir gün ara verildi.

Siyasetçi, hukukçu, basın mensupları ve izleyicilerin ancak bir bölümü içeri alınacak. Duruşmaya katılım 347 kişilik izleyici bölümüyle sınırlı tutulacak.

Emekli orgeneraller ile milletvekillerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet cezası isteniyor.

Türkiye’nin 4 yılı aşkın süredir gündemine oturan Ergenekon davasında kritik aşamaya girildi. Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün de aralarında bulunduğu 66’sı tutuklu 275 sanığın yargılandığı davada savcı bugün mütalaasını verecek.

Hazırlanan ilk iddianame, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 25 Temmuz 2008’de kabul edildi. Mahkeme, 5 Nisan 2012’de ‘’İrtica ile Mücadele Eylem Planı’’ davasını, 27 Nisan 2012’de de 225. duruşmasını yaptığı birinci ‘Ergenekon’ davasını ikinci ‘Ergenekon’ davasıyla birleştirdi. Sanık beyanları ve dosyadaki belgeler nedeniyle 6 Ocak 2012’de tutuklanan emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un hakkındaki iddianame de dahil 21 ayrı iddianame birleştirildi. Başbuğ’un aralarında bulunduğu çok sayıda ismin ‘hükümeti yıkmaya teşebbüs ve örgüt yöneticiliği’ iddiasıyla yargılandığı davada istenen bazı cezalar şöyle:

Emekli Orgeneral Şener Eruygur: ‘Örgütün üst düzey yöneticisi olmak’la suçlandıkları için Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesinin bombalanması eylemlerinden de sorumlu tutulan sanıklardan Eruygur’un 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 142 ile 246 yıl arasında hapis.

Emekli Orgeneral Hurşit Tolon: Üç kez ağırlaştırılmış müebbet, 129-219 yıl arasında hapis.

Emekli Albay Hasan Atilla Uğur: İki kez ağırlaştırılmış müebbet, 39 - 66 yıl arasında hapis.

Eski milletvekili Turhan Çömez: Ağırlaştırılmış müebbet ve 7.5 ile 15 yıl arasında hapis.

ergenekon-davasi-saniklari.jpg

YÖK Eski Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz: ‘’Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme’’ ile ‘’devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme’’ suçlarından 18,5 ile 35,5 yıl arasında hapis.

MGK Eski Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç: ‘25 ile 49 yıl arasında hapis.

Emekli Orgeneral Münür Kemal Yavuz: 12 yıldan 27 yıla kadar hapis.

Özel Harekat Dairesi Eski Başkanvekili İbrahim Şahin: 2 kez ağırlaştırılmış müebbet, 30 ile 61 yıl arasında hapis.

Mehmet Haberal: İki kez ağırlaştırılmış müebbet, 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis.

Profesör Yalçın Küçük: İki kez ağırlaştırılmış müebbet, 15,5 yıldan 27 yıla kadar hapis.

Prof. Dr. Erol Manisalı: İki kez ağırlaştırılmış müebbet, 8 yıldan 20 yıla kadar hapis.

Yarbay Mustafa Dönmez: İki kez ağırlaştırılmış müebbet, 46,5-91 yıl hapis.

Emekli yüzbaşı Muzaffer Tekin: İki kez ağırlaştırılmış müebbet, 258-528 yıl hapis.

Sevgi Erenerol: Ağırlaştırılmış müebbet, 238 yıldan 512 yıla kadar hapis ve

Ahmet Tuncay Özkan: İki kez ağırlaştırılmış müebbet, 16-80 yıl hapis.

ergenekon-davasi-saniklari2.jpg

600 duruşma

İş yoğunluğundan dolayı diğer özel yetkili mahkemelerde yılda ortalama 4 duruşma yapılabilirken, ilk duruşması 20 Ekim 2008 yılında görülen davada birleşen dosyalarla birlikte yaklaşık 600 duruşma gerçekleştirildi.

Terör örgütü PKK’nın eski yöneticilerinden Şemdin Sakık’ın gizli tanık ‘Deniz’ olduğunu açıkladığı davada, 31 gizli tanığın beyanı alındı. Aralarında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, emekli orgeneraller Teoman Koman ve Ergin Saygun, eski MİT mensubu Mehmet Eymür ve Alaattin Çakıcı’nın da bulunduğu 130’a yakın tanığın da ifadesine başvuruldu.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 4 yıldır süren ‘Ergenekon’’davalarında toplam 64 sanığı tahliye etti.

50 yıl istenenler

İddianamede; Adil Serdar Saçan, Gürbüan Solmaz, Mehmet Ali Çelebi ve Hüseyin Keskin ile tutuksuz sanıklardan Arif Doğan, Ertaç Giray, İlker Güven, Yüksel Dilsiz, Tunç Akkoç, Noyan Çalıkuşu, Muhammed Murat Avar, Siyami Yalçın, Ferda Paksüt, Ufuk Mehmet Büyükçelebi, Mahir Akkar, Levent Temiz, Barbaros Hayrettin Altıntaş, Erol Mütercimler, Emin Şirin, Hakan Şanlı, Halis Yavuz Işıklar, Tanju Güvendiren, Adnan Türkkan, Mesut Özcan, Hüseyin Nazlıkul, Adnan Bulut, Merdan Yanardağ, Murat Ağırel, Selim Utku Gümrükçü, Evrim Baykara, Fatma Sibel Yüksek, Eren Mumcu, Önder Koç, Hasan Hüseyin Uçar, Hatice Bahtiyar ve Ercüment Ovalı’nın da 7.5 ile 50 yıl arasında hapisleri isteniyor. 

 

HABERE YORUM KAT