1. HABERLER

  2. HABER

  3. Başbakan Erdoğan’ın Ayasofya Camii Şartı
Başbakan Erdoğan’ın Ayasofya Camii Şartı

Başbakan Erdoğan’ın Ayasofya Camii Şartı

Erdoğan, Ayasofya'nın ibadete açılmasını cemaatin ilgi göstermesi şartına bağladı: "Hele Sultanahmet Camiini sabah namazlarında bir dolduralım!"

06 Haziran 2014 Cuma 17:55A+A-

Osmanlı padişahlarından Sultan Abdülmecid tarafından 161 yıl önce Ortaköy kıyısına yaptırılan, İstanbul Boğazı'nın değişken ışıklarını caminin içine taşıyan büyük pencereleriyle dikkati çeken Büyük Mecidiye Camisi, 3 yıl süren restorasyonun ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yeniden cemaatiyle buluştu.

Ayasofya sloganlarına yanıt

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, restorasyonu tamamlanan Ortaköy Camii’nin açılışında konuştu. Bazı vatandaşların Ayosofya ile ilgili slogan atması üzerine Erdoğan, şöyle konuştu:

“Bize düşen bir görev var. Camiyi cemaatsiz bırakmayacağız, dolması lazım. Sultanahmet Camisi, Süleymaniye Camisi, Fatih Camiisi’nin dolması lazım. Yan tarafında Sultanahmet’i bir dolduralım bakalım. Ama teravihi namazlarında değil, bayram namazında değil, sabah namazlarını dolduralım. Onları bir halledelim, sonra gerisi gelir." 

***

ORTAKÖY CAMİİ (BÜYÜK MECİDİYE CAMİİ) TARİHÇESİ

Ortaköy Camii, (Büyük Mecidiye) Sultan Abdülmecit tarafından Mimar Nigoğos Balyan’a 1853 yılında yaptırıldı. Barok üslubunda yapılan cami, büyük selatin camilerinde olduğu gibi harim ve hünkar bölümü olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. Merdivenle çıkılan yapının tek şerefeli iki minaresi bulunuyor. Duvarları beyaz kesme taştan yapılan caminin tek kubbesinin duvarları pembe mozaikten yapılmış.

Büyük Mecidiye Camii, halk arasında Ortaköy Camii, İstanbul Boğaziçi’nde Beşiktaş ilçesinin, Ortaköy semtinde sahilde bulunan Neo Barok tarzında bir camiidir. Ortaköy Camii, Sultan Abdülmecit tarafından Mimar Nigoğos Balyan’a 1853 yılında yaptırılmıştır. Oldukça zarif bir yapı olan Ortaköy Camii Barok üslubundadır. Boğaziçi’nde eşsiz bir konuma yerleştirilmiştir. Bütün selatin camilerinde olduğu gibi harim ve hünkar bölümü olmak üzere iki kısımdan oluşur. Geniş ve yüksek pencereler Boğaz’ın değişken ışıklarını Ortaköy Camiinin içine taşıyacak biçimde düzenlenmiştir.

Merdivenle çıkılan Ortaköy Camii'nin tek şerefeli iki minaresi vardır. Duvarları beyaz kesme taştan yapılmıştır. Tek kubbenin duvarları pembe mozaiktendir. Mihrap mozaik ve mermerden, mimber ise somaki kaplı mermerden yapılmıştır ve ince bir işçiliğin ürünüdür.

Vakıflar müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları halen devam etmektedir. Bu sebeple Ortaköy Camii ibadet ve ziyarete kapalıdır.

 

HABERE YORUM KAT