1. HABERLER

  2. İSLAM DÜŞÜNCESİ

  3. Andolsun, Yusuf ve kardeşlerinde soranlar için ayetler vardır
Andolsun, Yusuf ve kardeşlerinde soranlar için ayetler vardır

Andolsun, Yusuf ve kardeşlerinde soranlar için ayetler vardır

“Andolsun, Yusuf ve kardeşlerinde soranlar için ayetler (ibretler) vardır.” ( Yusuf - 7)

27 Ekim 2024 Pazar 11:35A+A-

yusuf-7.jpg

“Andolsun, Yusuf ve kardeşlerinde soranlar için ayetler (ibretler) vardır.” ( Yusuf - 7)

Ayetleri irdeleyen ve ilgilenen kimseler için Yusuf ve kardeşleri olayında birçok gerçeğe ilişkin nice ibret, nice ders bulunmaktadır. Böylesi bir ifade kullanılarak tüm dikkatler, olayın üzerine çekiliyor. Deyim yerindeyse perde bu sözle açılmaktadır. Artık olaylar başlayacaktır. Karşımızdaki tabloda, Yusuf’a karşı bir şeyler yapabilme hazırlığı içerisinde olan kardeşlerini görmekteyiz.

Ayetlerin ifadesine  göre kardeşlerinin konuşmalarından, Yakub’un Yusuf ile onun öz kardeşinin üzerine daha fazla düşmekte olduğunu anlıyoruz. Onlar, babalarının Yusuf’un üzerine titremesini çekememekteydiler. Yusuf’un kaderinde belirlenmiş olan, onu yeni bir yaşama hazırlayacak, ailesinden ayrı düşürecek, babasının yaşlanmasıyla tekrar onu ona kavuşturacak olan yeni koşulların ortaya çıkması için bu perdedeki olayların meydana gelmesi gerekiyordu. 

FİZİLALİL KUR’AN

Muhakkak ki Yusuf ve kardeşleri kıssasında soranlara, ibret almak isteyenlere âyetler, dersler, ibretler vardır. Mekke’de ehl-i kitap kimsenin bilmediği, kendilerinin de tam olarak bilmedikleri bu soruyla Rasulullah efendimize gelmişlerdi. Ey Muhammed, anlat bize, İsrâil oğulları, Yakub çocukları Mısıra nasıl gitmişlerdir? diye sorarak onun peygamberliğini imtihan etmek isterler. Bu konuyu içlerinde hiç bir bilen yoktur. Güya kendilerince Rasulullah efendimizi sıkıştıracaklar, peygamberin bilmediği, bilemeyeceği gaybî bir konuda ondan bilgi isteyerek onu zor duruma düşüreceklerdi.

Söyle bakalım ey Muhammed, İbrahim (a.s)’ın oğlu, İshak (a.s)’ın oğlu, Yakub (a.s)’ın oğulları, yâni İsrâil oğulları Mısıra nasıl yerleşmişmişler? Bereketli toprakları, ataları İbrahim (a.s)’ın yurdu olan Filistin’i niye terk etmişlerdi? Eğer gerçekten Allah vahyine muhatap, Allah bilgisine açık bir peygambersen bütün bunları bilebilirsin. Değilse bu gaybî bilgileri bilmene imkân yok diyerek bu konuda ve başka konularda sordular.

İşte Rabbimiz onların peygamberini zor durumda bırakmak, mat etmek için sordukları bu sorunun cevabını son derece güzel bir şekilde, Ahsenü’l Kasas olarak ortaya koyuverdi.

Bu âyet-i Kerime, Peygamber efendimiz (s.a.v.)i teselli etmektedir. Çünkü kendisine Peygamberlik gibi en yüce bir mertebe verilmesine rağmen, en yakın akrabaları tarafındım çeşitli işkencelere maruz kalmıştır. Fakat o bu şekilde kötü muameleye maruz kalan ilk Peygamber değildir. Zira Hz. Yusufa da böyle olmuştu. O da, Allah nezdinde yüce bir mertebesi olmasına rağmen bizzat kardeşleri tarafından haksızlığa uğramış, eziyetler çekmiştir.

BASAİRUL KUR’AN

HABERE YORUM KAT

3 Yorum