1. HABERLER

  2. HABER

  3. Adem ve Hamit'in Akıbeti Belirsizliğini Koruyor
Adem ve Hamitin Akıbeti Belirsizliğini Koruyor

Adem ve Hamit'in Akıbeti Belirsizliğini Koruyor

11 gündür Suriye’de kayıp olan Adem Özköse ve Hamit Coşkun’la ilgili teyit edilmiş bir bilgiye halen ulaşılamadı.

20 Mart 2012 Salı 16:34A+A-

HAKSÖZ-HABER

Uluslararası basın örgütleri Esad yönetimine gazeteci kardeşlerimiz için çağrıda bulunuyor.

Gazeteci kardeşimiz Adem Özköse ve kameraman Hamit Coşkun’un nerede olduğuna dair bilinmezlik sürüyor. 5 Mart tarihinde sınırdan geçen iki gazetecinin belgesel çekme amacıyla gittiği İdlib kentine 9 Mart’ta Esad güçleri askeri operasyon başlattı. Özköse ve Coşkun 10 Mart’ta ailelerini arayıp iyi olduklarını belirttiler. O tarihten beri de gazetecilerden doğrudan haber alınamadı.

14 Mart’ta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 4 gündür haber alınamayan gazeteciler için Şam yönetimi nezdinde bulunulan girişimlerde bulunduğunu duyurarak ‘basın mensuplarının güvenliğine saygı’ vurgusu yapmıştı. Ertesi gün Anadolu Ajansı, iki gazetecinin İdlib’in Binniş kasabası yakınlarında bulunan el-Fua köyünde rejim yanlısı Şebbiha milisleri tarafından Suriye istihbaratına teslim edildiğini duyurdu. Ajans, görgü tanıklarına dayanarak köye giren Suriye istihbaratına bağlı birliklerin iki zırhlı araç eşliğinde gazetecileri köyden çıkardıklarını belirtti.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç haberi doğrularken gazetecilerin Türkiye’ye getirilmesiyle Dışişleri Bakanlığı’nın ilgileneceğini açıkladı. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da yerlerinin tespit edildiğini ve iyi haber beklediklerini açıklamıştı.

Bu çerçevede Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Suriye yönetimine hitaben “Burunları dahi kanamasın!” açıklaması gündem oldu. Ancak teyit edilemeyen haberler arasında Hamit Coşkun’un yaralı olduğu ifade ediliyordu.

Kardeşlerimizden müjdeli haber beklerken Davutoğlu, dün henüz yerleri ile ilgili teyit edilmiş bir bilgiye ulaşamadıklarını açıkladı. İstihbaratın elinde sorgulandıkları ve işkence gördüklerinden endişe edilen kardeşlerimizin durumuyla ilgili İran’ın da devreye sokulduğu iddialarına rağmen henüz teyit edilememiş bir bilgiye ulaşılamaması endişeleri artırıyor.

***

 

Dün akşam AHABER Televizyonuna konuk olan Özgür-Der Genel Başkan Yardımcısı ve sitemiz yazarı Kenan Alpay ile fotoğraf sanatçısı Coşkun Aral'ın Adem ve Hamit kardeşlerimizle ilgili demeçlerini içeren video:

***

TAKAS İDDİASI

Öte yandan Hürriyet gazetesi 18 Mart’ta Dışişleri’ne yakın bir kaynağa dayandığını iddia ederek ‘iki gazetecinin Suriye’den Türkiye’ye kaçan dokuz generalden biriyle takas edilmek üzere Esad yönetimi tarafından rehin tutulduğunu’ öne sürmüştü.

Başbakan Yardımcısı Atalay, bu iddialarla ilgili bugün kendisine iletilen soruyu "Böyle bir şey söz konusu değil.'' diye cevapladı.

ULUSLARARASI TEPKİ

Bu arada Özköse ve Coşkun’un Suriye’de güvenliklerinin sağlanmamasına uluslararası basın örgütleri tepki gösterdi.

New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) 15 Mart’ta yaptığı açıklamada Özköse’nin ve Coşkun’un güvenliğinden Suriyeli makamları sorumlu tutarak gazetecilerin ‘acilen serbest bırakılması’ için çağrıda bulundu. Örgütün Ortadoğu sorumlusu Muhammed Abdül Dayem “Suriye hükümetinin yerlerini ve içinde bulundukları koşulları açıklamadığı iki gazeteci için çok endişeliyiz” dedi.

Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler de 16 Mart’ta benzer bir açıklama yaparak 9 Mart’ta istihbarat bakanının Suriye’ye izinsiz giren yabancı gazetecilere yönelik tehditkar açıklamalarından sonra korkuların arttığını belirtti.

12 AYDA 8 GAZETECİ ÖLDÜ

Suriye’de intifadanın başından bu yana 12 ay içerisinde 8 gazeteci katledildi. Bu gazetecilerin arasında New York Times’ın Ortadoğu muhabiri Antony Shadid, Times gazetesinin savaş muhabiri Marie Colvin ve Fransız fotoğrafçı Remi Ochlik var. 

--------

İLGİLİ HABERLERİMİZ:

> Adem ve Hamit’e Kavuşmak Duasıyla

> Dostlarımızı Bekliyoruz; Saniyeler Yıllar Gibi...

> RSF: Türkiyeli Gazeteciler Serbest Bırakılsın!

> ÖZGÜR-DER’den Adem ve Hamit İçin Teşvikiye'de Eylem

> A. Özköse ve H. Coşkun'dan Haber Var!

> Davutoğlu: 'İki Gazetecinin Burunları Dahi Kanamasın'

> Özköse ve Coşkun'un Hayatından Endişeliyiz! (Basın Toplantısı)

> Adem Özköse ve Hamit Coşkun Suriye'de 6 Gündür Kayıp (Dakika Dakika)

 

HABERE YORUM KAT