1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. “Ulustan Ümmete” Hilal TV’de Başlıyor (Fragman)
“Ulustan Ümmete” Hilal TV’de Başlıyor (Fragman)

“Ulustan Ümmete” Hilal TV’de Başlıyor (Fragman)

Hamza Türkmen’in hazırlayıp sunacağı “Ulustan Ümmete” programı 15 Kasım’da Hilal TV ekranlarında…

13 Kasım 2012 Salı 16:11A+A-

HAKSÖZ-HABER

Hilal TV’de “Ulustan Ümmete” isimli bir program başlıyor. Haftalık olarak yayınlanacak programda Türkiye ve İslam dünyasının sorunları, yönelimleri ve geleceği tartışılacak.

Türkiye’deki İslami uyanış ve bilinçlenme sürecinin önemli simalarından biri olan Haksöz dergisi ve sitemiz yazarı Hamza Türkmen’in hazırlayıp sunacağı program 15 Kasım’da başlıyor.

Aktüel boyutu da olan tarih konulu programların genel olarak Müslümanların vakıasından kopukluğu dikkate alındığında “Ulustan Ümmete” programının hayli ilgi toplayacağı söylenebilir. Program salt tartışma programı olarak kalmayıp kültür-sanat içerikli bir boyut da taşıyacak.

FRAGMAN 1

İslam coğrafyasının ümmetten ulusa doğru evrildiği modern süreç nasıl gelişmiştir? Ulus devletlere bölünerek şirazesi dağılan ümmet halkları arasında türeyen siyasal yapıların kadim İslami değerlere, bu değerlerin taşıyıcısı kitlelere ve kitleleri yeniden inşa etmek üzere yola koyulan İslami hareketlere dönük tutum ve yaklaşımı nasıl olmuştur? Hangi İslami oluşum hangi ülke şartlarında oluştu? Diğerleriyle nasıl bir ilişki kurdu? Usuli ve siyasi perspektifi hangi kaynaklar temelinde oluştu? İslami hareketler ümmet coğrafyasının dağılmasını, Osmanlı siyasal yapısının çözülüşünü sadece dış parmak olan emperyalizm ile mi açıkladılar? Bu devasa çözülüşün, çok yönlü değişim ve dönüşümün iç-dış amilleri nelerdi? İslami hareketler öze dönüş vurgusunda ortaklaşıyorken tarih, toplum ve sistem değerlendirmelerinde aynılaşabiliyorlar mı? Gelecek tasavvuru bağlamında ne tür farklılıklar ve benzerlikler söz konusu? Küresel sistemin ve bölgesel güç odaklarının beka telaşına girdiği ve varlığını sürdürmek için kendisini yenileme çabasına girdiği son süreçte İslam dünyasında neler oluyor? Çağdaş İslam dünyasının Arap halkasında baş gösteren ve sürmekte olan muazzam başkaldırıları nasıl okumak gerek? İslami hareket öbekleri bu kitlesel dirilişi uzun vadede hayırlı bir istikamete yönlendirerek ulustan ümmete doğru olan yönelişi gerçekleştirebilecekler mi?

Bu ve benzeri daha nice sorulara “Ulustan Ümmete” programında cevap aranacak; Müslümanların sorunları ve tarihleri ulusal kimlik ve devletlerin sorun ve tarihlerinden bağımsız bir şekilde konumlandırılacak.

Haftada bir yayınlanacak olan “Ulustan Ümmete” programının ülke halkına ve Müslüman kamuoyuna sahici ufuklar açmasını diliyoruz.

FRAGMAN 2

HABERE YORUM KAT

22 Yorum