1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Sakarya Büyükşehir’in konuğu Hamza Türkmen idi
Sakarya Büyükşehir’in konuğu Hamza Türkmen idi

Sakarya Büyükşehir’in konuğu Hamza Türkmen idi

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi’nin Ramazan Söyleşileri başlığı altında düzenlemiş olduğu programın konuğu Haksöz Dergisi yazarı Hamza Türkmen oldu.

26 Haziran 2016 Pazar 21:50A+A-

Ramazan’ın ilk günlerinden bu yana Kent Park, Sakaryapark, Mobil Etkinlik Tırı ve Kitap Fuarı ile Sakaryalılara Ramazan coşkusu yaşatan etkinlikler kapsamında Ramazan Söyleşileri de aralıksız sürüyor. Kent Park’ta gerçekleşen bu haftaki söyleşide Büyükşehir Belediyesi ile ÖZGÜR-DER işbirliğiyle ‘Ramazan ve Ümmetin Dirilişi’ konulu söyleşi gerçekleştirildi.

Ramazan’ın anlamına ve önemine Kur’an’ın insana ve hayata etkisine ve şehitlik/şahitlik kavramlarına dair bilgiler vererek konuşmasına başlayan Hamza Türkmen:

Ramazan öncelikle oruç ayıdır. Ramazan aynı zamanda- Kur’an bu ayda indiği için- Kur’an ayıdır. Aynı zamanda fitre ve zekât vasıtasıyla müminler arası dayanışma ayıdır. Oruç; her türlü nefsaniyete, cahiliyete, zulme karşı kendini tutma, kendini koruma, muhafaza etmek demektir. Gün boyu sürekli Allah’ı hatırlayacağımız bir süreçten geçiyoruz. Yol gösteren, hakkı batıldan ayıran hidayet yolu Kur’an, bu ayda inzal olmuştur. Kur’anla hemhal olmamıza vesile olan mukabele formu bu ayda gerçekleşmektedir” dedi.

Daha sonra Kur’an’ın okunmasının anlayarak okunmasının çok daha önemli olduğunu ancak bu sayede insana daşr hayata dair izler bırakabileceğinin altını çizerek devam ettiği konuşmasında Türkmen;

Özellikle Ramazan’da yapılan mukabeleler ile birlikte Kur’anla ayrı bir bağ kuruyoruz. Ama bu bağı gerçekten içerik boyutu kazandırarak kurmamız lazım. Kuran’ı anlayarak okumak, hem ‘Allah ne diyor?’, hem de ‘yaşanan sorunlar nedir?’; ikisini de bilmeyi gerektirir. İkisi arasında bağ kurabilmek çok önemli ve hayatidir. Yani mesajı bilmeden güncel yaşananları, siyaseti çözemezsiniz. Güncel yaşanan sorunları idrak edemeden Kur’an’ı okusanız da neye tekabül ettiğini izah edemezsiniz. Bu dengeyi kuramadığınız zaman gereksiz konuları ana meseleymiş gibi ortaya koymaya kalkarsınız. Geçenlerde bir toplantıda Tayyip Erdoğan’ın Kur’an’ı okumalıyız anlayarak hakkıyla okumalıyız şeklindeki sözleri NATO üyesi bir ülkenin lideri tarafından söylenmiş olması açısından çok önemlidir.”

Konuşmasına İslam dünyasından örnekler vererek sürdüren Hamza Türkmen;

“İki taraflı bir zaaf içindeyiz. Gerek usuli, ilmi bir zaaf, gerek de yaşanan vakayı tanımamadan kaynaklanan bir zaaf. Kur’an insanları karanlıktan aydınlığa çıkartmak için geldiyse, Kur’an, uzmanlara, akademisyenlere, mollalara, müderrislere inmiş bir kitap değildir. Kur’an’ın birinci muhatabı insandır. Kur’an bütün insanlara hitap eden, anlaşılır, mübin bir kitaptır. Kur’an, Allah’tan gelen, mutlak ilmin kaynağından gelen kesinliği ifade eder. İlmin kaynağı Kur’an’dır. Ve bu kitap Ramazan ayında inmiştir. Dolayısıyla Ramazan ayında Kur’an ile tüm irtibatımız çok önemli ve değerlidir” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum