1. HABERLER

  2. HABER

  3. Ricciardone: Suriye'ye Müdahale Düşünmüyoruz
Ricciardone: Suriyeye Müdahale Düşünmüyoruz

Ricciardone: Suriye'ye Müdahale Düşünmüyoruz

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, "Suriye’ye Şu anda bir müdahale hazırlığımız yok." dedi.

27 Ocak 2012 Cuma 08:35A+A-

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Esed rejiminin sivilleri vurduğu Suriye'ye operasyon düzenleneceği yönündeki haberleri reddederek, "Şu anda bir müdahale hazırlığımız yok." dedi. Ricciardone, 34 sivilin öldüğü Uludere faciasında ABD'nin rolü olduğu iddialarını da reddetti.

Uluslararası camia ve Arap Birliği, Suriye'ye askerî operasyonu dillendirmeye başlarken Amerikan yönetiminden "Şimdilik gerek yok" mesajı geldi. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Suriye'ye bir askerî müdahale düşünmediklerini söyledi. Ricciardone, "Suriye'ye bu aşamada bir askerî müdahale öngörmüyoruz. Suriye muhalefetini dinleyelim bir. Şu anda bir müdahale hazırlığımız yok." dedi. Arap Birliği ve Birleşmiş Milletler'in ne dediklerine bakacaklarını kaydeden Amerikan Büyükelçisi, "Suriye hükümeti kendi halkını öldürmek için silah kullanıyor. Bu, kabul edilemez. Beşşar Esed'in bizdeki inandırıcılığı bitti." yorumu yaptı.

Ricciardone, önceki gün bazı gazetecilere, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Francis Ricciardone'ye, 34 vatandaşın yaşamını yitirdiği Uludere'de bir istihbarat zaafı olup olmadığı soruldu: "Bizim bu olayla bir ilgimiz olmamıştır. Hedef belirlenmesinde bizim bir dahlimiz olmaz." diyen büyükelçi, istihbarat toplanması konusunda ise bu tür ortamlarda kimsenin mükemmel istihbaratı olamayacağını kaydetti. Büyükelçi Ricciardone, "Uludere olayında belli ki trajik bir hata oldu. Başbakan da bir tazminat ödeneceğini söyledi. Başbakan da bunların hedeflenmediğini söyledi. 'Hata' dedi. Bence korkunç bir hata oldu." diye konuştu.

Hürmüz Boğazı'ndan petrol sevkiyatının engellenmesine göz yumamayacaklarını ifade eden Amerikan büyükelçisi, bu aşamada İran'a yaptırımları önemsediklerini kaydetti. Francis Ricciardone şöyle konuştu: "Bizce İran'ın bir seçim yapması gerekiyor. Uluslararası güçlere katılabilir. Nükleer güce de sahip olabilir. Ama nükleer silahların peşinde olmamalı. Ama İran'ın yaptığı, nükleer silahların peşinde koşmak. Biz askerî yaptırımlara başvurmak istemiyoruz. Her şey masada ama şimdi diplomasi yöntemlerini kullanmak istiyoruz. Bunun yolu da yaptırımlar." İfade özgürlüğü konusunda karamsar olmadığını ifade eden Ricciardone, "Türk demokrasisinin elde ettiği son derece önemli başarılar görüyorum. O kadar yol kaydetmiş ülke olarak entelektüellerin hâlâ hapiste olmasını anlamıyorum. Karamsar değilim, bardağın yarısından fazlası dolu." ifadelerini kullandı.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT

1 Yorum