1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LÜBNAN

  4. “Beyrut Saldırısının Arkasında Esed Var!”
“Beyrut Saldırısının Arkasında Esed Var!”

“Beyrut Saldırısının Arkasında Esed Var!”

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta meydana gelen saldırının şu ana kadar tek şüphelisi olarak Beşşar Esed gösteriliyor.

20 Ekim 2012 Cumartesi 15:37A+A-

Lübnan'da Suriye rejimi karşıtı siyasetçiler, ülkenin iç istihbarat servisinin başındaki Wissam el Hassan'ın da aralarında bulunduğu sekiz kişinin ölümüne yol açan saldırıdan Şam'ı sorumlu tuttu.

Saad Hariri ile Dürzi lider Velid Canbulat saldırının arkasında Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in olduğunu öne sürerken, Suriye hükümetinden bir yetkili saldırıyı kınadı. Suriyeli muhalifler de aynı kanaatte.

Hariri'nin başında olduğu muhalefet koalisyonu ayrıca Lübnan hükümetini de istifaya çağırdı. Bomba yüklü bir araçla düzenlenen saldırı cuma günü Saad Hariri'nin 14 Mart Koalisyonu adlı hareketinin genel merkezinin yakınlarında bulunan bir caddede meydana geldi.

Hariri'ye yakın bir isim olarak bilinen İç Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Wissam el Hassan, 2005'te Saad Hariri'nin babası eski Başbakan Refik Hariri'yi hedef alan bombalı saldırıyla ilgili olarak Suriye'yi suçlayan soruşturmanın başındaki isimdi. El Hassan'ın Suriye'yle bağlantılı olduğu öne sürülen bombalı eylemler planlamakla suçlanan eski bir kabine üyesinin gözaltına alınmasıyla sonuçlanan operasyonu da yöneten güvenlik yetkilisiydi.

beyrut-lubnan-patlama02.jpg

İsrail Casuslarını Ortaya Çıkarmıştı!

Hasan'ın başında bulunduğu istihbarat birimi, ülkede bugün kadar yapılmayan, ülkede İsrail adına casusluk yapan 30 kişinin yakalanması da dahil birçok büyük operasyon gerçekleştirmişti.

Lübnan'da Suriye'deki çatışmalar konusunda Esed'i destekleyenler ve karşıtları arasında derin ayrılıklar yaşanıyor. Ülkedeki gerilim de komşudaki çatışmalar nedeniyle tırmanıyor.

Wissam el Hasan, Lübnan güvenlik birimleri içinde Suriye yönetimine muhalefetiyle tanınıyordu. Buna rağmen Suriye Enformasyon Bakanı ilginç bir şekilde saldırıyı "alçakça düzenlenmiş bir terör eylemi" diye niteleyerek kınadı! Suriye yandaşı Hizbullah da saldırıyı kınadı. Olayın sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı.

Hristiyanların yoğunlukta olduğu Eşrafiye mahallesindeki Sassine Meydanı'nda meydana gelen patlamaya bir araca yerleştirilen bomba neden oldu. Patlama, Maruni Hristiyan grup Falanjistler'in merkezine 200 metre mesafede gerçekleşti. Eski Başbakan Saad Hariri'nin Batı destekli 14 Mart koalisyonunun genel sekreterliği de aynı bölgede bulunuyor.

beyrut-lubnan-patlama01.jpg

Türkiye Beyrut'taki Saldırıyı Kınadı

Türkiye, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta 8 kişinin ölümü, 80 kişinin de yaralanmasına neden olan saldırıyı şiddetle kınadı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'nin, Lübnan'ın istikrarını hedef alan her türlü teşebbüsün karşısında olacağı vurgulandı.

Açıklamada, "Dost ve kardeş Lübnan halkının bu hassas dönemde tahriklere kapılmadan, sükunet ve birlik içinde hareket edeceğine ve iç barışın bozulmasına izin vermeyeceğine Türkiye'nin inancı tamdır." denildi.

Açıklamada, olayın faillerinin tespit edilerek adalet önüne çıkarılmasının da temenni edildiği belirtildi.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Lübnan Başbakanı Necib Mikati ve eski Başbakan Saad Hariri ile bir telefon görüşmesi yaparak, saldırıda hayatını kaybedenler için taziye dileklerini iletti. 

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum