1. HABERLER

  2. HABER

  3. Yunanistan'da Seçimler 20 Eylül'de Yapılacak
Yunanistan'da Seçimler 20 Eylül'de Yapılacak

Yunanistan'da Seçimler 20 Eylül'de Yapılacak

Cumhurbaşkanı Pavlopulos'un imzaladığı Meclis'in feshine ilişkin kararname Meclis kapısına asıldı.

28 Ağustos 2015 Cuma 17:56A+A-

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, SYRIZA lideri Aleksis Çipras başkanlığındaki koalisyon hükümetinin geçen hafta istifa edip seçim yolunu açmasının ardından Meclisi fesh ettiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Pavlopulos tarafından imzalanan ilgili kararname Meclis kapısına asıldı. Kararnamede, Yunanistan'da erken seçimlerin 20 Eylül'de yapılacağı bildirildi.

Bu arada, seçimler nedeniyle Yunanistan Yüksek Mahkemesi (Arios Pagos) Başkanı Vasiliki Thanu başkanlığında oluşturulan geçici hükümet kabinesi, Cumhurbaşkanlığı konutunda Pavlopulos'un huzurunda düzenlenen dini törenle yemin ederek göreve başladı.

Bakan ve bakan yardımcılarından oluşan 23 kişilik yeni hükümette, Petros Moliviatis Dışişleri Bakanlığı görevine getirilirken, İçişleri Bakanlığı görevini Antonis Manitakis, Savunma Bakanlığı görevini ise emekli hava orgenerali İoannis Yangas üstlendi.

- "Erken seçime gitme kararım, demokrasiye bağlılığımı gösteriyor"

Seçim atmosferine girilen ülkede, parti liderleri de siyasi söylemlerini yoğunlaştırdı.

SYRIZA lideri ve eski Başbakan Çipras, özel bir Yunan televizyon kanalına yaptığı açıklamada, seçim sonrasında güçlü bir hükümet oluşturulması gerektiğini belirterek, SYRIZA'nın tek başına iktidar olmak için yeterli sayıda milletvekili çıkarması halinde bile eski partilerin dışında bazı partilerle işbirliği yapabileceğini belirtti.

Başbakanlığı sırasında aldığı kararlarla ilgili vicdanının rahat olduğunu ifade eden Çipras, "Erken seçime gitme kararım, demokrasiye olan bağlılığımı gösteriyor. Bugüne kadar yapabildiklerimi ve yapamadıklarımı halkın kararına sunmakla gurur duyuyorum" dedi.

SYRIZA içerisindeki bölünmeleri, "beklenilmeyen, can sıkıcı gelişmeler" olarak değerlendiren Çipras, eski çalışma arkadaşlarının eleştirilerinin, muhalefet partileriyle aynı yönde olmasından üzüntü duyduğunu ifade etti. Çipras, herkesin tercihinin Yunan halkı tarafından değerlendirileceğini belirtti.

- "Yunanistan'ın Avrupa'da kalmasını biz sağladık"

Yeni Demokrasi Partisi (ND) lideri Evaggelos Meymarakis ise, Çipras'ın birçok konuda doğru söylemediğini ve bunların Yunanistan'a pahalıya mal olduğunu ifade ederek, sorumluluktan kaçmak için Çipras'ın erken seçim istediğini söyledi.

Parti Meclis Grubundaki konuşmasında, Çipras'ın "küçük ve az" olduğunu ifade eden Meymarakis, "Biz kendisini desteklerken o bizim kuyumuzu kazıyordu. Yunanistan'ın Avrupa'da kalmasını biz sağladık. Çipras, şimdi iktidardan kaçmak için seçim istiyor" dedi.

Meymarakis, ND'nin Yunan halkına her zaman gerçekleri söylediğini ve gizli bir ajandası bulunmadığını belirterek, yeniden iktidara gelmeye hazır olduğunu ifade etti.

- "Avrupa yanlısı yeni bir partiyiz"

Potami Partisi (Nehir) lideri Stavros Tehodorakis de partisinin yolsuzluk ve çürümüşlüğe bulaşmamış Avrupa yanlısı yeni bir parti olduğunu belirterek, ülkeyi yönetmeye talip olduklarını dile getirdi.

Theodorakis, Atina'daki Benaki Müzesi'nde partisinin seçim kampanyasını başlattığı toplantıda, yeni kadrolarla doğru ve gerçekçi bir plan üzerinde hareket edilmesi halinde Yunanistan'ın değişebileceğini ve yaşanan sıkıntıların kısa zaman içerisinde aşılabileceğini belirtti.

SYRIZA'dan ayrılan milletvekillerinin oluşturduğu Laiki Enotita Partisi lideri Panayotis Lafazanis ise Çipras'ı SYRIZA'nın temel ilkelerinden sapmakla suçlayarak, iktidara gelmeleri halinde bu ilkeleri uygulayacaklarını ve bunun için gerekirse ülkeyi Avro Bölgesi'nden çıkarmaktan çekinmeyeceklerini belirtti.

- Kamuoyu araştırmaları

Bu arada, seçim öncesi yapılan ilk kamu araştırmaları, hükümetin büyük ortağı SYRIZA'nın oylarında düşüş olmasına rağmen 3,5-4,5 puan farkla ana muhalefet Yeni Demokrasi Partisinin (ND) önünde birinci sırada yer aldığını gösteriyor.

Farklı Gallup şirketleri tarafından yapılan ve Yunan medyasına yansıyan araştırma sonuçlarına göre, Potami Partisi (Nehir), Hrisi Avgi (Altın Şafak), Laiki Enotita (Halk Birliği) ve Yunanistan Komünist Partisi (KKE) parlamentoya girme hakkı kazanan partiler arasında yer alıyor.

Bağımsız Yunanlılar Partisi (ANEL) ve Panhelenik Sosyalist Hareketinin (PASOK) oylarının yüzde 3'lük baraj sınırında bulunduğunu gösteren araştırmalara göre, kararsızların oranı yüzde 25'in üzerinde.

Yunanistan'da 25 Ocak'taki milletvekili seçimlerinde birinci gelen SYRIZA, yüzde 36,34'lük oy oranıyla 300 sandalyeli parlamentoda 149 sandalye sahibi olurken, ikinci sırada yer alan Yeni Demokrasi Partisi de yüzde 27,81'lik oy oranıyla 76 sandalyenin sahibi olmuştu. Yüzde 6,28'lik oy oranıyla üçüncü olan aşırı sağcı Altın Şafak partisi ve yüzde 6,05 oranında oy alan Potami partisinin 17'şer milletvekili çıkardığı seçimlerde, Yunanistan Komünist Partisi yüzde 5,47 oy oranıyla 15, Bağımsız Yunanlılar Partisi yüzde 4,75'lik oy oranıyla 13 ve PASOK da yüzde 4,68 oranıyla 13 milletvekili çıkarmıştı.

(AA)

HABERE YORUM KAT